Як ті, що готують у Полтаві. Рецепт галушок із куркою

Галушки (ілюстративне фото) (Фото:maryviolet/Depositphotos)
Це тісто можна зробити без яєць, а домашнє кисле молоко замінити густим кефіром
Колись я жив в Полтаві і там закохався в їхні галушки з куркою. Смакота, а головний секрет — тісто, яке робили на домашньому кислому молоці. Зараз таке складно знайти, тому можна замінити густим кефіром.
На 3 порції:
- 165 г густого кефіру
- 1 жовток (або можна взагалі без жовтка — я помітив, що для цього тіста менше яєць — краще, тоді візьміть кефіру на 10 г більше)
- 250 г борошна
- сіль та 2−2,5 г соди
- 2−3 стегна курки (380−400 г м’якоті)
- 140−160 г цибулі
- олія для смажіння
- 100 г сметани
- чебрець, сіль та перець
Спочатку готуємо рагу з курки. Стегенця зачищаю від шкірки й кісток, ріжу шматками приблизно 2×2 см та обсмажую на олії.
Важливо класти шматки на добре розігріту пательню з олією і не мішати їх, а почекати, поки вони підсмажаться й утвориться рум’яна скоринка. Після цього перевертаю шматки на іншу сторону.
Гарно підрум'янене м’ясо перекладаю у сотейник, а на тій самій пательні обсмажую дрібно нарізану цибулю. Вогонь має бути нижче від середнього, а цибуля має вийти духмяна і рум’яна. За бажанням, додайте чебрець (в мене був сухий).
Готову цибулю додаю до курки у сотейник, заливаю водою чи бульйоном на 1−2 см вище, ніж продукт, і ставлю томитися на 1−1,5 години на маленькому вогні — щоб цибуля розтомилася у соус.
На середині приготування додаю сіль та перець, а наприкінці, коли частина рідині випарувалася, додаю домашню сметану (20−25%).
Потім готуємо тісто. Кефір змішую з жовтком та сіллю, додаю просіяне борошно й соду і замішую швидко тісто. Відкладаю його буквально на 10 хвилин відпочити, а тим часом готую пароварку — каструлю з марлею та мискою зверху.
З тіста формую «джгути» діаметром 2 см і нарізаю їх впоперек шматочками, які трішки присипаю борошном.
Готую на пару 2 хвилини. Відкидаю в миску, трохи змащену олією.
Коли всі галушки готові, з'єдную їх з рагу і тушкую 3−5 хвилин. Наприкінці додаю зелень кропу та цибулі. Отримуємо галушки у соусі. За необхідності можна тушкувати трохи довше, або доливати бульйон, щоб утворився саме соус.
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут