Як ті, що готують у Полтаві. Рецепт галушок із куркою

19 квітня, 23:03
Галушки (ілюстративне фото) (Фото:maryviolet/Depositphotos)

Галушки (ілюстративне фото) (Фото:maryviolet/Depositphotos)

Це тісто можна зробити без яєць, а домашнє кисле молоко замінити густим кефіром

Колись я жив в Полтаві і там закохався в їхні галушки з куркою. Смакота, а головний секрет — тісто, яке робили на домашньому кислому молоці. Зараз таке складно знайти, тому можна замінити густим кефіром.

Відео дня

На 3 порції:

  • 165 г густого кефіру
  • 1 жовток (або можна взагалі без жовтка — я помітив, що для цього тіста менше яєць — краще, тоді візьміть кефіру на 10 г більше)
  • 250 г борошна
  • сіль та 2−2,5 г соди
  • 2−3 стегна курки (380−400 г м’якоті)
  • 140−160 г цибулі
  • олія для смажіння
  • 100 г сметани
  • чебрець, сіль та перець

Спочатку готуємо рагу з курки. Стегенця зачищаю від шкірки й кісток, ріжу шматками приблизно 2×2 см та обсмажую на олії.

Важливо класти шматки на добре розігріту пательню з олією і не мішати їх, а почекати, поки вони підсмажаться й утвориться рум’яна скоринка. Після цього перевертаю шматки на іншу сторону.

Гарно підрум'янене м’ясо перекладаю у сотейник, а на тій самій пательні обсмажую дрібно нарізану цибулю. Вогонь має бути нижче від середнього, а цибуля має вийти духмяна і рум’яна. За бажанням, додайте чебрець (в мене був сухий).

Готову цибулю додаю до курки у сотейник, заливаю водою чи бульйоном на 1−2 см вище, ніж продукт, і ставлю томитися на 1−1,5 години на маленькому вогні — щоб цибуля розтомилася у соус.

На середині приготування додаю сіль та перець, а наприкінці, коли частина рідині випарувалася, додаю домашню сметану (20−25%).

Потім готуємо тісто. Кефір змішую з жовтком та сіллю, додаю просіяне борошно й соду і замішую швидко тісто. Відкладаю його буквально на 10 хвилин відпочити, а тим часом готую пароварку — каструлю з марлею та мискою зверху.
З тіста формую «джгути» діаметром 2 см і нарізаю їх впоперек шматочками, які трішки присипаю борошном.

Готую на пару 2 хвилини. Відкидаю в миску, трохи змащену олією.

Коли всі галушки готові, з'єдную їх з рагу і тушкую 3−5 хвилин. Наприкінці додаю зелень кропу та цибулі. Отримуємо галушки у соусі. За необхідності можна тушкувати трохи довше, або доливати бульйон, щоб утворився саме соус.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X