Елемент культури. Як приготувати мандрики

7 вересня, 23:03
Євген Клопотенко: «Обов'язкове завдання, коли будете готувати мандрики: фотографувати, постити і підписувати» (Фото:klopotenko.com)

Євген Клопотенко: «Обов'язкове завдання, коли будете готувати мандрики: фотографувати, постити і підписувати» (Фото:klopotenko.com)

Це печиво стане цеглинками у культурному фундаменті нашої нації

Доєднуйтеся, будемо відроджувати українське печиво. Називається мандрики. По факту, це печиво стане цеглинками у культурному фундаменті нашої нації. Бо уявіть, якби ви виросли і пам’ятали, що мама вам у дитинстві пекла мандрики. Там одна назва печива — суцільне добро та Україна. І ви б от зараз сиділи, трохи мерзли від осені і згадували, як ви малими брали ті гарячі мандрики, мастили трояндовим варенням, їли та запивали чорним чаєм. Це ж цілий настрій життя. І ви такі спогади можете ще створити, тільки своїм дітям. Щоб вони пам’ятали це прикольне українське печивко з сиром та маком і передавали його далі. І ще коли вони підуть до школи і прочитають Енеїду Котляревського, то побачать там згадку тих мандриків. У цей момент станеться конект спогадів, України і дуже сильного елементу культури.

Відео дня

Обов’язкове завдання, коли будете готувати мандрики: фотографувати, постити і підписувати. Бо якщо заведете цей трохи прихований елемент культури у соціальний простір, то і почнеться його масове відродження. І коли у кав’ярні за кілька років побачите мандрики, то знайте, що це завдяки тому, що ви надали їм розголосу.

Як приготувати мандрики

Мандрики — це обрядове українське печиво з начинкою із кисломолочного сиру та маку. Його готували на церковне свято Петра та Павла, 12 липня. З часом ці смаколики почали готували без особливого приводу, а просто до чаю та кави. Та й рецепт осучаснився. Замість сиру до мандриків тепер додають варення чи джем і роблять форму печива відкритою. Ми пропонуємо канонічний рецепт мандриків, щоб відчути автентичну сутність цієї випічки. З тістом не будете довго возитися — воно пісочне і не вимагає особливої техніки приготування.

Інгредієнти для мандриків (пісочне тісто):  

  • 600 г пшеничного борошна  
  • 3 яйця 
  • 200 г вершкового масла  82,5%
  • 1 ст. л. цукру   
  • ½ ч. л. солі 
  • 100 г сметани 20%

Інгредієнти для начинки:  

  • 400 г кисломолочного сиру  9%
  • 100 г сметани  20%
  • 1 яйце (+1 яєчний жовток для змащування) 
  • 2 ст. л. цукру 
  • 1 ст. л. маку 

Покроковий рецепт

Дістаньте заздалегідь вершкове масло з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури та розм’якло.

Зробіть пісочне тісто. В глибоку миску всипте 600 г пшеничного борошна, додайте 200 г розм’якшеного вершкового масла 82,5%, вбийте 3 яйця, додайте ½ ч. л. солі, 1 ст. л. цукру та 100 г сметани 20%. Замісіть тісто. За бажанням використовуйте кухонну машину із насадкою «Гак».

З тіста зробіть кулю, оберніть її харчовою плівкою та поставте в холодильник на 20 хвилин відпочивати.

Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів.

Зробіть начинку. В глибоку миску викладіть 400 г кисломолочного сиру 9%, всипте 2 ст. л. цукру, вбийте 1 яйце та додайте 1 ст. л. маку.  Ретельно перемішайте, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.

Дістаньте з холодильника тісто, розкачайте з нього пласт завтовшки 4 мм. Великою склянкою діаметром 8 см виріжте кружальця.  

На одну частину кружалець викладайте начинку з кисломолочного сиру та маку, а іншими кружальцями накривайте. Обережно заліпіть пальцями, щоб не було дірочок.

Деко застеліть пергаментним папером та викладіть на нього печиво.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Один жовток збийте виделкою у невеличкій мисці та за допомогою кулінарного пензлика змастіть печиво.

Ставте запікатися за температури 180 градусів на 30 хвилин.  Готувати — це просто!

Більше рецептів на klopotenko.com

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X