Неможливо встояти. Пісний борщ і ще дві страви, які варто приготувати

11 жовтня 2020, 23:50

Борщ можна подавати до столу відразу після приготування, але по-справжньому смачним він стане наступного дня

Пісний борщ Полісся

А чи знаєте ви, що в далекі часи всі українці були практично вегетаріанцями, тому що м’яса було досить мало і домашніх свиней кололи тільки у свята кілька разів на рік? І тому всі страви були пісними, хіба що зрідка приправлялись смальцем або салом з часником. Цей варіант борщу я знайшов в одному з сіл Полісся, ним зі мною поділився один старий. І знаєте, цей рецепт заслуговує на увагу. Борщ виходить дуже насиченим за смаком і кольором, а пахне так апетитно, що просто неможливо встояти.

Відео дня

Інгредієнти:

  • Вода — 2 л
  • Буряк — 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Картопля — 3−4 шт.
  • Болгарський перець — ½ шт.
  • Морква — ½ шт.
  • Квашена капуста розсолом) — 200 г
  • Томатна паста — 2 ст. л.
  • Мед — 1−2 ст. л.
  • Сіль і перець — за смаком
надано автором
Фото: надано автором

Покроковий рецепт

1. Приготуйте бульйон на буряках — або просто відвар з буряка. Для цього потрібно почистити буряк, розрізати його навпіл, залити водою і варити 40 хвилин до готовності. Додайте у відвар ½ цибулини і продовжуйте готувати далі.

2. Картоплю (3−4 шт.) наріжте дрібними кубиками і покладіть у буряковий бульйон.

3. Половину моркви наріжте соломкою і додайте в каструлю до бульйону. Нехай все продовжує варитися.

4. Приготуйте зажарку. Для цього болгарський перець шт.) і другу половину цибулини наріжте кубиками та припустіть на сковороді з невеликою кількістю рослинної олії до м’якості протягом 3−5 хвилин. Додайте томатну пасту (2 ст. л.) і протушкуйте ще 2−3 хвилини.

5. Тепер дістаньте з бульйону буряк, дайте йому трохи охолонути і наріжте шматочками довільного розміру. Він дуже гарячий, тому нарізайте обережно, щоб не обпектися. Поверніть нарізаний буряк у бульйон і туди ж покладіть зажарку.

6. Якщо всі овочі готові, то додайте в борщ квашену капусту з розсолом (200 г). Проваріть 3 хвилини і спробуйте. Тепер настав час довести смак сіллю, перцем і медом (1−2 ст. л.).

Готовий борщ можна залишити на 20 хвилин, щоб він настоявся і наситився ароматами. А можна відправити в духовку з температурою 180 градусів, щоб він протомився 15−20 хвилин. Подавати можна відразу ж гарячим. Хоча ідеального смаку він набуде тільки наступного дня. Народна мудрість.

Короп з фенхелем

Короп — це завжди дуже смачно. Я вирішив додати до коропа фенхель, дуже ароматний і пряний. Мені здається, це одне з найбільш виграшних поєднань. А як гарнір рекомендую приготувати тушковану червону капусту. Обіцяю, буде дуже смачно!

Інгредієнти

  • Короп (приблизно 1,5 кг) — 1 шт.
  • Фенхель — 1 корінь
  • Насіння фенхелю — 1 ч. л.
  • Лимон — 1 шт.
  • Кориця — 1 паличка
  • Рослинна олія — 2 ст. л.
  • Сіль і перець — за смаком
надано автором
Фото: надано автором

Покроковий рецепт

1. Корінь фенхеля помийте, обсушіть і наріжте кільцями.

2. Карпа очистіть від луски і видаліть нутрощі з зябрами. Натріть сіллю та свіжомеленим перцем. Полийте рибу рослинною олією (приблизно 2 ст. л.).

3. Полийте рибу соком половини лимона. Покладіть всередину паличку кориці.

4. Далі покладіть всередину слайси фенхеля, шматочки лимона (половина лимона) і насіння фенхелю (1 ч. л.). Запікайте рибу в духовці за температури 175 градусів протягом 40 хвилин. Подавайте з будь-яким гарніром на ваш смак. Я рекомендую з тушкованою червоною капустою.

Гливи з часником

Майже всі гриби чудово поєднуються з часником. Гливи — не виняток. Часу на приготування знадобиться мінімум, а смак неодмінно вас порадує.

Інгредієнти

  • Гливи — 400 г
  • Часник — 2 зубчики
  • Олія соняшникова (ароматна) — 2 ст. л.
  • Сіль і перець — за смаком
надано автором
Фото: надано автором

Покроковий рецепт

1. Гливи добре промийте і зріжте тверду частину ніжки. Наріжте гриби великими шматочками.

2. Очистіть два зубчики часнику і дрібно порубайте ножем.

3. Розігрійте сковороду з двома столовими ложками ароматної соняшникової олії. Смажте гриби з часником, поки з грибів не випарується зайва волога і вони не стануть м’якими. Посоліть і поперчіть за смаком.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X