Колоритно і смачно. Три прості страви грузинської кухні

30 вересня 2020, 00:53

Для приготування справжнього хачапурі в домашніх умовах знадобиться не лише хороший грузинський сир, а й уміння працювати з тістом — проте є швидка альтернатива

Грузинська кухня настільки популярна в Україні, що, незважаючи на величезну кількість уже наявних ресторанів, регулярно відриваються нові. І якщо вже поїздки до Грузії зараз нам недоступні, за колоритом і смачною їжею українці врирушають до закладів. Пропоную не обмежуватися походами до ресторану та приготувати кілька простих страв вдома. Наприклад, свіжий овочевий салат з горіхами, долму та «ледачі» хачапурі.

Відео дня

Овочевий салат з горіхами та гарбузовою олією

У грузинській кухні овочі займають таке ж почесне місце, як і шашлик, хінкалі або хачапурі. І найчастіше до столу подається простий, але дуже популярний салат по-Тбіліськи — зі свіжих овочів, кінзи та волоських горіхів. Пропоную вам свій варіант салату — без кінзи, але з ароматною гарбузовою олією, насінням та фісташками.

Інгредієнти:

  • 2 огірки
  • ½ червоної цибулі
  • 2 помідори
  • сіль
  • 80 г фісташок
  • 40 гарбузового насіння
  • гарбузова олія
надано автором
Фото: надано автором

Приготування:

Огірки очистіть від шкірки та наріжте великими шматочками.

Червону цибулю наріжте тонкими півкільцями, трохи посоліть, відіжміть сік і додайте до огірків.

Помідори наріжте часточками та додайте до огірків і цибулі.

Фісташки та насіння подрібніть у блендері або ступці, додавши трохи гарбузової олії.

Заправте горіховою пастою салат і додайте сіль за смаком.

Долма

Цю страву з натяжкою можна назвати популярною в грузинській кухні, але її теж люблять і готують. Особливо вдома. Тим паче, що головний інгредієнт — виноградне листя — тут завжди в наявності. У нас знайти листя для долми теж не складно. Якщо не свіже, то мариноване або навіть заморожене є практично в кожному супермаркеті. Подавати долму найкраще з натуральним йогуртом або сметаною з додаванням лимонного соку.

Інгредієнти:

  • 20−30 виноградного листя (свіжого чи маринованого)
  • 300 г фаршу з баранини (можна замінити яловичим)
  • 4 ст. ложки рису
  • свіжа зелень (кінза та петрушка)
  • сіль
  • перець
надано автором
Фото: надано автором

Приготування:

Приваріть рис — залийте холодною водою, доведіть до кипіння та за 2−3 хвилини зніміть із вогню. Відкиньте на друшляк, щоб стекла вся вода.

Кінзу та петрушку промийте, обсушіть та дрібно наріжте.

Змішайте фарш, приварений рис і зелень. Додайте сіль і перець.

Підготуйте виноградне листя. Якщо використовуєте свіже, спочатку залийте його окропом на 5−7 хвилин. Якщо мариноване — промийте в проточній воді, якщо маринад надто солоний. Якщо на листочках є тверді стеблинки, їх необхідно акуратно зрізати.

Викладіть кожен листок на стіл або дошку гладким боком донизу, щоб прожилки були вгорі. В середину кожного листка покладіть трохи фаршу і загорніть у щільну трубочку за принципом голубця.

Перекладіть долму в невелику каструлю «швом» вгору, щоб під час приготування вона не розгорталася.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Залийте бульйоном або водою на рівні останнього шару долми. Накрийте зверху тарілкою, щоб долма були трохи притиснуті, а потім кришкою. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте протягом 1 години.

Швидкий пиріг з зеленню та сиром

Для приготування справжнього хачапурі в домашніх умовах знадобиться не лише хороший грузинський сир, а й уміння працювати з тістом. Однак є швидка альтернатива — приготувати пиріг з готового листкового тіста з сиром і вашою улюбленою зеленню.

Інгредієнти:

  • 200 г готового листкового тіста
  • 250 г сиру
  • 2 яйця
  • 50 г петрушки
  • 50 г зеленої цибулі
  • 50 г кропу
  • сіль
  • перець
  • гарбузове насіння для прикрашання
надано автором
Фото: надано автором

Приготування:

Готове тісто трохи розкатайте. В середину викладіть сир, зверху на нього — подрібнену зелень.

Збийте 1 яйце з сіллю, перцем і вилийте зверху на начинку.

Зберіть краї квадрата у вигляді конверта і защіпніть шви між собою.

Зверху змастіть збитим яйцем і посипте гарбузовим насінням.

Випікайте в духовці протягом 30−40 хвилин за температури 180 градусів.

Більше інформації шукайте тут

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X