Можна взяти з собою в укриття. П’ять поживних страв, які смакуватимуть і холодними

Салат із пастою фузіллі (Фото:надано автором)
Мафіни — це не тільки десерт, і я вирішив довести це, приготувавши пишні яєчні мафіни з овочами
Ворог відчуває невідворотність своєї поразки і в агонії обстрілює мирні українські міста. Повітряні тривоги стають довшими і мене все частіше запитують, що приготувати, щоб смакувало у бомбосховищі. Сьогодні я обрав п’ять поживних страв, які смакуватимуть і холодними.
Сандвіч з квашеною капустою та шинкою
Сандвіч — незамінна страва, коли вам треба швидко приготувати сніданок, немає часу на вечерю чи потрібно взяти щось в дорогу. Готувати його дуже швидко та просто: берете два шматочки хліба, між ними складаєте порізані улюблені продукти та додаєте соус. Я пропоную приготувати сандвіч з шинкою та квашеною капустою, яка надасть страві хрумкості.
Час приготування — 15 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти
- 4 шматки бородинського хліба
- 100 г квашеної капусти
- 4 слайси шинки
- 4 слайси сиру чедер
- 2 ст. л. солодкої гірчиці
- 2 гілочки петрушки

Покроковий рецепт
Відіжміть від соку 100 г квашеної капусти та дрібно поріжте. Помийте 2 гілочки петрушки, обірвіть листочки, дрібно порубайте, додайте до капусти та перемішайте.
Змастіть солодкою гірчицею 4 шматочки бородинського хліба.
Робіть одразу два сандвічі. На два прямокутні шматочки бородинського хліба викладайте слайси сиру, шинки та по 50 г квашеної капусти. На капусту викладіть знову слайси шинки та сиру.
Накрийте сандвічі другими шматочками хліба та кожен бутерброд розріжте на два трикутники.
Яєчні маффіни із овочами
Коли ми чуємо слово «маффін», то уява одразу малює нам щось на зразок красивого кексу з ніжною начинкою й прикрасою зі свіжих ягід. Але ж мафіни — це не тільки десерт! Я вирішив довести це, приготувавши пишні яєчні мафіни з овочами.
Для свого рецепта я взяв цукіні, солодкий перець, томати, печериці та сир, але ви можете експериментувати. Для приготування яєчних мафінів можете вибрати будь-які овочі: броколі, спаржеву квасолю, цвітну і брюссельську капусту, моркву бейбі або жовту, кабачки і навіть гарбуз. Овочі можна міксувати, довіряючи своїм смаковим уподобанням. Крім того, для яєчних мафінів можна взяти ковбасу або шинку, але я за те, щоб день починався з корисного сніданку, тому з вечора роблю буженину з індички, а вранці ріжу її дрібними кубиками, щоб приготувати яєчні мафіни.
Час приготування — 15 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти
- 5 яєць
- ¼ цукіні
- ½ томата
- ½ солодкого червоного перцю
- 3−4 печериці
- 1 ст. л. борошна
- 50 г твердого сиру
- сіль і перець до смаку

Покроковий рецепт
Підготуйте овочі. Я взяв ¼ цукіні, ½ томата, ½ болгарського червоного перцю і 3−4 печериці. Всі овочі наріжте невеликими кубиками. Намагайтеся нарізати так, щоб розмір був приблизно однаковим. Перекладіть в мисочку.
Перемішайте всі овочі, щоб вийшла рівномірна «начинка» для мафінів.
Візьміть металеві або силіконові формочки і заповніть їх овочами приблизно на половину.

Розбийте в миску 5 яєць. Збийте їх виделкою або вінчиком, поки не утвориться легка піна.
Додайте до яєць 1 ст. л. борошна. Перемішайте, щоб не залишилося грудочок.
Натріть на тертці 50 г будь-якого твердого сиру і додайте сир до яєчної суміші. Акуратно перемішайте.
Вилийте яєчну суміш до овочів у формочки. Запікайте яєчні мафіни в духовці з температурою 180 градусів, поки вони не збільшаться в обсязі. Це приблизно 15−20 хвилин. Після цього дайте трохи часу для охолодження і потім вийміть з формочок.
Боул з гречкою та яйцем
Боул — це страва, в якій всі інгредієнти готуються та подаються у глибокій мисці. Окремі інгредієнти у боулів не змішуються, а накладаються один на одного чи викладаються поруч, тому страва має красивий вигляд. Більшість мисок-боулів можна приготувати доволі швидко, за що їх також люблять. І саме тому боули — чудова ідея. Все залежить від того, чим ви наповните свою миску.
Час приготування — 25 хвилин
Порції — 1
Інгредієнти
- 100 г гречки
- 200 мл гарячої води
- 1 яйце
- 10 гілочок петрушки
- 10 оливок
- 100 г сиру фета
- ½ ч. л. орегано
- 2−3 ст. л. оливкової олії
- сіль та перець до смаку

Покроковий рецепт
Всипте у невелику каструлю чи сотейник 100 г гречки та залийте 200 мл гарячої води. Накрийте кришкою та відставте на 20 хвилин. Вона буде ідеально щільною та смачною.
Зваріть яйце — круто 9 хвилин або 6 хвилин для трохи рідкого жовтка.
Візьміть глибоку тарілку та викладіть готову гречку. З одного боку викладіть 100 г сиру фета, з другого — порізані довільними шматочками 10 оливок та зелень петрушки. Посипте орегано, це надасть страві приємного аромату. Зверху викладіть розрізане навпіл яйце та полийте оливковою олією. Сіль я не додавав, бо фета і оливки вже й так доволі солоні, та якщо є бажання, можете посолити страву.
Салат із пастою фузіллі, чері, волоськими горіхами й сиром
Фузіллі - це макаронні вироби з твердих сортів пшениці у вигляді маленьких спіралей до 7 сантиметрів. Цей вид пасти корисний, так як містить складні вуглеводи, які довго засвоюються й позбавляють від почуття голоду. Фузіллі можна використовувати як самостійну страву або гарнір до м’яса, риби, свіжих і тушкованих овочей. В Італії, звідки родом ця паста, її люблять поєднувати з рікоттою, соусом песто й томатним соусом, а ще з баклажанами.
Час приготування — 20 хвилин
Порції — 1
Інгредієнти
- 100 г пасти фузіллі
- 6−8 томатів чері
- 1 ст. л. рубаних волоських горіхів
- 10 гілочок петрушки
- ½ лимону
- 100 г твердого сиру
- 2−3 ст. л. оливкової олії
- 1 л води
- 1 ч. л. солі
- 1 ст. л. соняшникової олії
Покроковий рецепт
Відваріть пасту фузіллі згідно з інструкцією на упаковці. Я це роблю так: в киплячу підсолену воду із додаванням соняшникової олії кидаю фузіллі та варю 8−10 хвилин на середньому вогні. Потім відкидаю пасту на друшляк або сито і злегка скроплюю соняшниковою олією, щоб не склеїлася.
Томати чері наріжте половинками. Петрушку дрібно порубайте, а сир наріжте середнім кубиком. У мисці з'єднайте всі інгредієнти.
Коли паста фузіллі охолола, додайте її до інгредієнтів у мисці, а зверху посипте волоськими горіхами. Ви можете порубати горіхи ножем або поламати руками у велику крихту.
Щедро полийте салат соком лимона та доведіть смак сіллю з перцем. Заправте оливковою олією.
Заливний пиріг на кефірі з яйцем та зеленою цибулею
Заливний пиріг на кефірі - це ідеальний пиріг. По-перше, тісто на кефірі виходить неймовірно пухким, ніжним та м’яким. По-друге, для начинки треба лише зварити яйця та нарізати їх із зеленою цибулею. І також ви завжди можете змінити начинку до смаку — це простір для фантазії.
Час приготування — 40 хвилин
Порції — 4
Інгредієнти
Для тіста:
- 400 мл кефіру 2,5%
- 150 г вершкового масла (+ 20 г для обсмажування цибулі та для змащування форми)
- 2 ст. л. цукру
- 2 яйця
- 280 г борошна
- 1 ч. л. розпушувача
- 1 дрібка солі
Для начинки:
- 3 яйця
- 100 г зеленої цибулі

Покроковий рецепт
Розігрійте духовку до температури 200 градусів. Викладіть у каструлю 150 г вершкового масла та розтопіть на невеликому вогні. Додайте 2 ст. л. цукру і дрібку солі, перемішайте віничком до їх розчинення. Зніміть каструлю з вогню.
Збийте у мисці 2 яйця і додайте їх в каструлю з маслом і цукром. Влийте 400 мл кефіру жирністю 2,5%, додайте 1 ч. л. розпушувача і 280 г борошна. Перемішайте віничком до однорідної консистенції.
Для начинки пиріжків зваріть 3 яйця на круто. Очистьте і наріжте невеликими кубиками. Помийте 100 г зеленої цибулі й дрібно наріжте. Розтопіть на пательні 20 г вершкового масла і викладіть зелену цибулю. Підсмажте на середньому вогні потягом 3−4 хвилин, так смак і аромат цибулі більше розкриється.
Змастіть форму для запікання вершковим маслом та вилийте половину тіста. Зверху викладіть начинку з яєць і цибулі та обережно розподіліть всією поверхнею. Зверху вилийте другу половину тіста.
Поставте форму у розігріту до 200 градусів духовку приблизно на 30−35 хвилин. Перевіряйте готовність пирога дерев’яною зубочисткою чи шпажкою.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ
Більше блогів тут