За особливим рецептом. Як приготувати особуко

23 лютого, 23:03
Савелій Лібкін: «Італійці подають особуко з полентою» (Фото:ld1976/Depositphotos)

Савелій Лібкін: «Італійці подають особуко з полентою» (Фото:ld1976/Depositphotos)

М’ясо виходить солодкуватим і дуже подобається дітям

З особуко експериментували у мене вдома ще 50 років тому. Слова такого не знали, тому називали цю страву тушкованою голяшкою. Подавали з картопляним пюре.
У цьому рецепті від домашньої страви залишилося небагато, бо я все життя готував її сам і трохи реконструював.

Відео дня

Продукти:

  • теляча голяшка, розрізана впоперек разом із кісточкою — 500 г
  • вершкове масло — 60 г
  • сухе біле вино — 100 мл
  • білі родзинки — 50 г
  • сіль і свіжомелений перець
  • бульйон з телячої голяшки
  • морква — 100 г, нарізати кубиком
  • біла цибулина — 100 г, нарізати кубиком
  • часник — 4 зубчики, нарізати скибочками
  • стебло селери — 100 г, дрібно нарізати
  • натерта цедра 1 лимона
  • зелень петрушки — 30 г, дрібно нарізати

Приготування

Посипати кожен шматок м’яса сіллю та перцем. У чавунному сотейнику розігріти половину вершкового масла і обсмажити скибки телятини з двох боків. М’ясо вийняти із сотейника.

Родзинки вимити і ошпарити окропом.

У сотейник додати вершкове масло, що залишилося, і викласти овочі й ошпарені родзинки. Готувати овочі з родзинками 20 хвилин на слабкому вогні.

Додати біле вино, довести до кипіння та поварити ще 10 хвилин. Викласти обсмажене м’ясо назад у сотейник і влити 300 мл бульйону з голяшки.

Гасити особуко в духовці під кришкою приблизно 1 годину 30 хвилин при 160 градусах.

Наприкінці приготування додати в сотейник лимонну цедру і чорний перець. Відкласти м’ясо і злегка розім'яти овочі з родзинками товкачиком для картоплі, перетворивши все на соус. Подавати м’ясо з картопляним пюре і соусом, що вийшов. Для подачі посипати петрушкою.

Французи тушкують голяшку цілком з печерицями. Італійці роблять зовсім інакше і заправляють особуко гремолатою і подають з полентою.

Мій варіант голяшки, солодкуватий завдяки родзинкам, дуже подобається моїм дітям.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X