За особливим рецептом. Як приготувати особуко

Савелій Лібкін: «Італійці подають особуко з полентою» (Фото:ld1976/Depositphotos)
М’ясо виходить солодкуватим і дуже подобається дітям
З особуко експериментували у мене вдома ще 50 років тому. Слова такого не знали, тому називали цю страву тушкованою голяшкою. Подавали з картопляним пюре.
У цьому рецепті від домашньої страви залишилося небагато, бо я все життя готував її сам і трохи реконструював.
Продукти:
- теляча голяшка, розрізана впоперек разом із кісточкою — 500 г
- вершкове масло — 60 г
- сухе біле вино — 100 мл
- білі родзинки — 50 г
- сіль і свіжомелений перець
- бульйон з телячої голяшки
- морква — 100 г, нарізати кубиком
- біла цибулина — 100 г, нарізати кубиком
- часник — 4 зубчики, нарізати скибочками
- стебло селери — 100 г, дрібно нарізати
- натерта цедра 1 лимона
- зелень петрушки — 30 г, дрібно нарізати
Приготування
Посипати кожен шматок м’яса сіллю та перцем. У чавунному сотейнику розігріти половину вершкового масла і обсмажити скибки телятини з двох боків. М’ясо вийняти із сотейника.
Родзинки вимити і ошпарити окропом.
У сотейник додати вершкове масло, що залишилося, і викласти овочі й ошпарені родзинки. Готувати овочі з родзинками 20 хвилин на слабкому вогні.
Додати біле вино, довести до кипіння та поварити ще 10 хвилин. Викласти обсмажене м’ясо назад у сотейник і влити 300 мл бульйону з голяшки.
Гасити особуко в духовці під кришкою приблизно 1 годину 30 хвилин при 160 градусах.
Наприкінці приготування додати в сотейник лимонну цедру і чорний перець. Відкласти м’ясо і злегка розім'яти овочі з родзинками товкачиком для картоплі, перетворивши все на соус. Подавати м’ясо з картопляним пюре і соусом, що вийшов. Для подачі посипати петрушкою.
Французи тушкують голяшку цілком з печерицями. Італійці роблять зовсім інакше і заправляють особуко гремолатою і подають з полентою.
Мій варіант голяшки, солодкуватий завдяки родзинкам, дуже подобається моїм дітям.
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.