Ароматні та зігрівальні. Три страви для осінньої вечері

7 жовтня 2020, 01:00

До італійської пасти болоньєзе підійде червоне вино, до віденського шніцеля — біле, а французький десерт тар татен подайте з келихом рожевого

Якщо влітку нам більше хочеться чогось легкого і свіжого — фруктів або салатів, то восени настає час більш насичених і зігрівальних страв. І такі ж страви ми намагаємося готувати до вечері, якщо плануємо відкоркувати пляшку вина. Мої фаворити цієї осені — болоньєзе, шніцель і грушевий тарт татен з чебрецем.

Відео дня

Паста болоньєзе

Класика і один з найпопулярніших соусів до пасти — болоньєзе. Ситний, ароматний, зігрівальний. Якраз для обідів та вечері дощової осені. За правилами, в соус додається стебло селери і червоне вино. Я готую без селери, а вино пропоную подати до вже готової страви.

Інгредієнти:

  • 750 г яловичого фаршу
  • 1 невелика морквина
  • 1 цибулина
  • 1 банка томатів у власному соку (400 мл)
  • ½ головки часнику
  • чебрець
  • 1−2 палички кориці
  • оливкова олія
  • сіль
  • перець
  • свіжа петрушка і пармезан для подачі
  • спагетті, лінгвіні або будь-яка інша паста
надано автором
Фото: надано автором

Приготування:

У холодну каструлю з товстим дном налийте невелику кількість оливкової олії. Додайте дрібно нарізану цибулю, моркву, нарізану дрібними кубиками, фарш і томати у власному соку. Нагрійте, помішуючи, і доведіть до кипіння.

Запечіть, не очищаючи, головку часнику в духовці до м’якості і дістаньте зубчики. Додайте в каструлю разом з корицею і чебрецем.

Накрийте кришкою і готуйте на мінімальному вогні протягом 1−2 годин.

За 10 хвилин до готовності соусу посоліть і поперчіть за смаком.

Подавайте з відвареною пастою, посипавши тертим пармезаном і свіжою петрушкою.

Шніцель з ароматним маслом

Раз уже ніхто нікуди цього року особливо не їздить, гастрономічні подорожі теж доводиться собі влаштовувати самостійно. Пропоную вам Австрію — а саме віденський шніцель з телятини, з маслом і лимоном. Ну і з келихом білого, зрозуміло.

Інгредієнти:

  • 2 відбивні з телятини
  • 1 яйце
  • панірувальні сухарі або черствий хліб
  • борошно
  • рослинна олія
  • сіль
  • перець
  • вершкове масло кімнатної температури
  • свіжа зелень (петрушка, кріп)
  • лимон
надано автором
Фото: надано автором

Приготування:

М’ясо ретельно відбийте, накривши харчовою плівкою, щоб його товщина була не більше 0,5 см.

Яєчний білок трохи збийте виделкою. Підготуйте борошно і панірувальні сухарі, насипавши їх у плоскі тарілки. Якщо використовуєте черствий хліб — подрібніть його в кавомолці або блендері.

У вершкове масло додайте дрібно нарізану зелень і цедру лимона. Сформуйте невеликі кульки і помістіть в морозильну камеру.

У сковороді розігрійте олію. М’ясо посоліть і поперчіть. Запаніруйте спочатку в борошні, потім занурте в збитий білок і сухарі. Обсмажте з кожного боку до золотистого кольору і доведіть в духовці до готовності протягом 5 хвилин при температурі 180 градусів.

Подавайте шніцель з кулькою вершкового масла і скибкою лимона.

Тарт Татен з грушею

На десерт — Франція. З теплим «перевертнем» — Тарт Татен, з грушею в карамелі і з чебрецем. Подавайте його з кулькою морозива або з келихом рожевого.

Інгредієнти:

  • 200 г готового листкового тіста
  • 100 цукру
  • 30 г вершкового масла
  • 2 тверді груші
  • 2−3 сливи
  • 2 гілочки чебрецю
надано автором
Фото: надано автором

Приготування:

Груші розрізати навпіл, видалити серцевину і нарізати скибочками.

Приготуйте карамель. Для цього насипте цукор в сковороду зі знімною або вогнетривкою ручкою діаметром 20 см. Розігрійте на середньому вогні, помішуючи, щоб цукор розтопився і набув золотисто-коричневого кольору (слідкуйте, щоб карамель не згоріла!). Приберіть з плити, додайте вершкове масло і акуратно перемішайте.

Листкове тісто трохи розкачайте на присипаній борошном поверхні. Виріжте круг, за діаметром трохи більший, ніж розмір сковороди. Проколіть в декількох місцях виделкою.

Шматочки груші і половинки слив викладіть на сковороду в карамель. Посипте листочками чебрецю і накрийте тістом, трохи підвернувши край всередину.

Випікайте протягом 20−25 хвилин при температурі 180 градусів.

Трохи остудіть готовий тарт, не дістаючи зі сковороди. Потім накрийте тарілкою і переверніть.

Подавайте теплим, додавши за бажанням кульку ванільного або вершкового морозива.

youtu.be/WGM0nPe_RaM

Більше інформації шукайте тут

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X