Для особливої вечері. Дві українські страви, які варто приготувати на Різдво

7 січня, 11:10
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Пісний борщ із «вушками» (Фото:надано автором)

Пісний борщ із «вушками» (Фото:надано автором)

У багатьох регіонах України пісний борщ — це обов’язкова різдвяна страва, майже як кутя

Різдво Христове — тепле родинне свято, яке заведено святкувати вдома з рідними та близькими. Уся родина збирається на особливу вечерю — Святвечір. За традицією, має бути дванадцять пісних страв. І звісно, у кожної української родини є свої традиційні різдвяні страви, які готуються з року в рік й передаються з покоління в покоління.

Відео дня

Цього року ми з командою вирішили долучитись до різдвяного проєкту Від Романа до Йордана. Започаткований ще у 2010 році групою українських митців зі Львова — Олею Кравченко, Ярославою Ткачук, Олею Пильник, Уляною Нищук та Остапом Лозинським — проєкт має на меті презентувати українські різдвяні традиції у різних мистецьких жанрах.

Цього року проєкт Від Романа до Йордана об'єднав митців ідеєю відтворення дванадцяти страв різдвяного столу. Кожен з учасників проєкту втілив у своїй роботі (живопис, графіка, текстиль тощо) улюблену традиційну страву, яку готували у його родині на Святвечір.

Ми вирішили приготував всі дванадцять страв, щоб українці дізналися більше про традиції святкування Різдва. Сьогодні я розкажу про дві страви — борщ з «вушками» та вареники з капустою.

Пісний борщ з «вушками»

У багатьох регіонах України пісний борщ є обов’язковою різдвяною стравою, майже як кутя. У деяких родинах його готували на овочевому відварі з вушками та великою квасолею. Вушка, начинені грибною начинкою, подібні на маленькі защипнуті вареники, готують окремо від борщу. Перед споживанням їх викладають у глибоку тарілку та заливають гарячим борщем.

Час приготування - 2 години 50 хвилин

Порції - 6

Інгредієнти

Для борщу:

  • 2 буряки
  • 1 лимон
  • ½ ч. л. солі
  • 1 ч. л. цукру
  • 150 г червоної квасолі
  • ½ капустини
  • 1 морква
  • 2 цибулі
  • ¼ селери
  • 2 ст. л. олії (для смаження)
  • 3 л води
  • 10 гілочок петрушки
  • 3 лаврових листи
  • 5 горошин духмяного перцю
  • 1 солодкий червоний перець

Для начинки «вушок»:

  • 3 картоплини
  • 200 г печериць
  • 100 г білих грибів (можна заморожених)
  • 50 г сухих білих грибів

Для тіста «вушок»:

  • 300 г борошна
  • 150 мл води
  • 2 ст. л. олії
  • 2/3 ч. л. солі

Покроковий рецепт

Помийте два буряки, викладіть у каструлю і залийте водою. Варіть буряк приблизно 1 годину після закипання води.

В іншій каструлі залийте холодною водою 150 г червоної квасолі та варіть до готовності, це 1−1,5 години.

Зваріть овочеву юшку. Для цього ½ капустини розріжте на четвертини, цілу помиту неочищену морквину, розрізану навпіл цибулину, чверть очищеної селери, 1 очищений від насінної коробки солодкий перець, 10 гілочок петрушки, 5 горошин духмяного перцю, 3 лаврових листи та сіль до смаку викладіть у велику каструлю. Залийте водою та варіть 30 хвилин на середньому вогні.

Тим часом зробіть тісто для «вушок». Змішайте у мисці 300 г борошна, 150 мл води, 2 ст. л. олії та 2/3 ч. л. солі. Замісіть еластичне тісто, за консистенцією, як на вареники. Поки відкладіть.

Для начинки на «вушка» очистьте 3 картоплини та наріжте середніми шматочками. Викладіть у каструлю, залийте водою та відваріть до готовності у підсоленій воді, це приблизно 25 хвилин. Коли картопля буде готова, потовчіть її на пюре.

Цибулину очистьте та наріжте мілкими кубиками. Замочіть попередньо 50 г білих грибів мінімум на 30 хвилин. Наріжте невеличкими шматочками 200 г печериць, 100 г білих грибів та 50 г відмочених сухих білих грибів. Розігрійте пательню з 2 ст. л. олії та викладіть цибулю із грибами. Трохи підсоліть та смажте, допоки не випарується волога з грибів. Об'єднайте у мисці картопляне пюре зі смаженими грибами. Начинка для «вушок» готова.

Трохи присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто для «вушок» у тонкий пласт. За допомогою склянки сформуйте кружечки з тіста. Викладайте начинку з картоплі та грибів у кружечки з тіста та формуйте «вушка», защипуючи тісто, як на пельмені.

Закип’ятіть у каструлі воду та відваріть «вушка» у підсоленій воді протягом 3 хвилин після закипання. Готові вушка перекладіть у миску та трохи скропіть олією, аби вони не злиплися.

Варений буряк очистьте та натріть на крупній тертці. Скропіть соком лимона, додайте 1 ч. л. цукру і ½ ч. л. солі. Залиште на 1 годину для маринування.

Виберіть з овочевого бульйону готові овочі. Нам знадобиться лише морква, інші овочі вже не будуть потрібні. Моркву теж натріть на крупній тертці.

До овочевого бульйону додайте натерті буряк та моркву, відварену квасолю. Варіть все разом 10 хвилин.

Коли будете подавати страву, у тарілку викладайте по 5−6 вушок та заливайте пісним борщем.

Пісні вареники із квашеною капустою

А ще на Різдво традиційно готували пісні вареники, частіше з капустою, бо вона завжди була у кожному домі. Пухкі, ароматні, з обсмаженою цибулею та лляною олією — як можна відмовитись від такої пропозиції?

Час приготування — 1 година 10 хвилин

Порції — 6

Пісні вареники із квашеною капустою (Фото: надано автором)
Пісні вареники із квашеною капустою / Фото: надано автором

Інгредієнти

Для заварного пісного тіста:

  • 350 г борошна
  • 200 мл гарячої води
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • 1 дрібка солі

Для начинки:

  • 400 г квашеної капусти
  • 1 цибуля
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 2 ст. л. лляної олії (для змащення вареників)

Покроковий рецепт

Замісіть тісто для вареників. У сотейник влийте 200 мл гарячої води та нагрійте до 70−80 градусів. Якщо немає градусника, орієнтуйтесь на появу пари над поверхнею води. У миску всипте 300 г борошна та додайте гарячу воду, дрібку солі та 3 ст. л. олії. Спочатку перемішайте ложкою. Коли суміш трохи охолоне, замісіть тісто вручну. Також можна скористатися кухонною машиною та насадкою для тіста.

З тіста сформуйте кулю, оберніть її харчовою плівкою та залиште в холодильнику відпочивати на 20−30 хвилин.

Перейдіть до приготування начинки. Візьміть цибулю, очистьте і наріжте кубиком. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії та обсмажте цибулю до золотистого кольору. Додайте 400 г квашеної капусти. Якщо капуста довга, перед смаженням порубайте її так, щоб зручно було завертати в вареники. Тушкуйте 10−15 хвилин.

З холодильника дістаньте тісто, розкотіть дуже тонко, приблизно 2 мм завтовшки. Візьміть склянку та виріжте кружечки. У кожен кружечок викладіть начинку та заліпіть фігурно вареники.

Варіть вареники з квашеною капустою у підсоленій воді. У зварені вареники додайте 2 ст. л. лляної олії, щоб вареники не злиплися.

Інші десять рецептів можна знайти на сайті klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X