Їх люблять усі. Три рецепти українських сніданків

17 вересня, 00:40
Ексклюзив НВ
Євген Клопотенко: «В яєчні можна поєднувати практично будь-які овочі» (Фото:надано автором)

Євген Клопотенко: «В яєчні можна поєднувати практично будь-які овочі» (Фото:надано автором)

Яєчня — це, мабуть, найпростіший зі сніданків, але я пропоную її прокачати та додати баклажани, часник і томати

Український сніданок — який він? Цим питанням я задаюся давно. Запрошував до роздумів і вас. І ось після довгих місяців досліджень можу сказати, що більшість їсть зранку яйця, кисломолочний сир, каші і різне пов’язане з тістом. Серед додатків — сметана та мед. Я навіть на основі цього спостереження розробив меню сніданків для ресторану. Поки не вирішив, чи можна зробити одну загальну концепцію для всієї нації під назвою «український сніданок», але ці три страви точно можна назвати сніданком українця.

Відео дня

Гречка у зеленому чаї з ковбасками та томатами

Найбільш українська каша? Звісно, гречка. Для багатьох родин ця каша — ідеальний сніданок. Гречку з вершковим маслом люблять усі. Але погодьтеся, час від часу класичний смак хочеться доповнити чи змінити. Саме це ми й зробимо — зваримо гречку у зеленому чаї. Інтригує?

Час приготування — 40 хвилин

Порції — 1

Інгредієнти

  • 100 г гречаної крупи
  • 200 мл завареного зеленого чаю
  • 50 г копчених ковбасок
  • 3 томати чері
  • 10 г тертого пармезану
  • соняшникова олія (для смаження)

Покроковий рецепт

Заваріть зелений чай. Обирайте такі сорти, що не дають гіркоти. Поріжте 50 г копчених ковбасок довільними шматочками. У невелику каструлю висипте 100 г гречаної крупи та залийте завареним зеленим чаєм. Рідини має бути приблизно у 2 рази більше, тобто 200 мл.

Поставте каструлю на середній вогонь та доведіть до кипіння. Зменште вогонь до маленького, додайте ковбаски та варіть ще 15 хвилин під кришкою.

Тим часом помийте 3 томати чері та розріжте на 4 частини. Розігрійте пательню з невеликою кількістю соняшникової олії. Обсмажте томати кілька хвилин.

Натріть пармезан на тертці з мілкими отворами. Викладіть на тарілку готову гречку та ковбаски, зверху викладіть обсмажені томати та посипте натертим пармезаном.

Гречка у зеленому чаї з ковбасками та томатами (Фото: klopotenko.com)
Гречка у зеленому чаї з ковбасками та томатами / Фото: klopotenko.com

Сирні клюски з медово-вершковим соусом

Сир і сніданок. Що одразу спадає на думку? Сирники. Але цього раз будуть не вони. Я обожнюю відшукувати різні українські рецепти та ділитися ними із вами. Сьогодні я розповім вам про сирні клюски. Це схоже на рецепт лінивих вареників, який всі ми знаємо з дитинства. Але сирні клюски ми зробимо із двох видів борошна, а також додамо ніжний солодкий соус.

Час приготування — 20 хвилин

Порції — 4

Інгредієнти

  • 50 г гречаного борошна
  • 100 г пшеничного борошна (+ 20 г для підпилу)
  • 330 г кисломолочного сиру 9%
  • 3 яйця
  • 1,5 ст. л. цукру
  • 2 дрібки солі
  • Для соуса:
  • 50 г вершкового масла
  • 2 ст. л. меду

Покроковий рецепт

У велику миску викладіть 330 г кисломолочного сиру. Можна використовувати кисломолочний сир різної жирності, але не раджу обирати сир жирністю менше ніж 5%.

Вбийте у миску до сиру 3 яйця, додайте 50 г гречаного борошна, 100 г пшеничного борошна, 1,5 ст. л цукру та дрібку солі. Замісіть однорідне тісто.

Підпиліть робочу поверхню чи дошку пшеничним борошном та сформуйте з тіста дві «ковбаски». Наріжте кожну з них шматочками товщиною приблизно по 2 см.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

У великій каструлі закип’ятіть воду із дрібкою солі та вкиньте сирні клюски. Коли сирні клюски спливуть, варіть їх ще приблизно 2 хвилини після цього, але не більше. Дістаньте шумівкою та викладіть у миску.

Зробіть соус з вершкового масла і меду. Розтопіть на пательні 50 г вершкового масла, потім додайте 2 ст. л. меду. Перемішайте та прогрійте все разом ще протягом кількох хвилин на маленькому вогні. Полийте отриманим соусом готові сирні клюски.

Сирні клюски (Фото: klopotenko.com)
Сирні клюски / Фото: klopotenko.com

Яєчня з баклажанами, часником і томатами

Яєчня — це, мабуть, найпростіший зі сніданків. Але я пропоную її прокачати та додати баклажани, часник і томати. Хоча насправді в яєчні можна поєднувати практично будь-які овочі і найприємніше, що можна особливо не дотримуватися черговості їх приготування. Так, наприклад, я можу розігріти пательню з вершковим маслом і одночасно відправити у неї дрібно нарізані печериці, ріпчасту цибулю півкільцями і середні суцвіття цвітної капусти та броколі. Яєчню можна готувати з кабачками, морквою бейбі, томатами, солодким перцем і перцем чилі, додавати брюссельську капусту, лісові гриби та гливи, а також поєднувати томати і соковиту полуницю. Після того, як яєчня готова, викласти зверху ложкою крем-сир або потерти пармезан.

Яке м’ясо підійде для яєчні? Будь-яке! Курятина, індичатина, телятина, кролятина і навіть свинина — все залежить від ваших смакових уподобань. Підійдуть навіть дрібно нарізані шматочки шашлику, ковбаса, сосиски і хамон. Правда, останній просто необхідно викласти зверху на вже готову страву, додавши трохи руколи або базиліка.

Мені подобається яєчня із морепродуктами: мідії, креветки і шматочки кальмара підсмажити на вершковому маслі, а потім вбити на пательню яйця. Простіше нікуди. Якщо хочете яєчню із рибою, то приготуйте яйця з томатами, наприклад, а потім зверху на готову страву викладіть слабосолену або відварну сьомгу.

Час приготування — 15 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

  • 1 невеликий баклажан (250 г)
  • 4 яйця
  • 1 зубчик часнику
  • 1 великий томат
  • 4 ст. л. оливкової олії
  • зелень петрушки до смаку
  • сіль і перець до смаку

Покроковий рецепт

Візьміть один баклажан, помийте і наріжте кубиком. Також наріжте й один великий томат.

Зубчик часнику подрібніть ножем або скористайтеся пресом для часнику. Розігрійте пательню з 4 ст. л. оливкової олії, відправте часник, а потім баклажан. Тушкуйте 5 хвилин, а після додайте томат і тушкуйте ще 2 хвилини.

Вбийте 4 яйця, посоліть і поперчіть до смаку, накрийте кришкою та смажте на невеликому вогні, поки не приготуються білки. При подачі посипте подрібненою зеленню петрушки до смаку.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X