Традиційні, але з кількома секретами. Чотири новорічних страви

31 грудня 2020, 00:30
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Олів'є можна приготувати з відвареним язиком, запеченими курячими стегенцями, запеченим лососем і навіть з м’ясом криля

Цієї зими я вперше за довгий час відзначаю Новий рік в Україні і в колі своїх друзів. Я дуже рідко їм традиційні страви — такі, як шуба або олів'є, і тому на цей раз на новорічному столі будуть саме вони, а також запечена качка і улюблений медовик.

Відео дня

Олів'є

Олів'є у мене стандартний, але є кілька секретів.

На одну порцію:

  • Картопля — 40 г
  • Зелений горошок (свіжоморожений відварити 5 хвилин в підсоленій воді) — 20 г
  • Морква — 20 г
  • Свіжий огірок — 20 г
  • Солоний огірок — 15 г
  • Яйце — 1 шт
  • Петрушка рубана — 2 г
  • Цибуля зелена — 2 г
  • Язик відварний — 50−60 г
  • Майонез — 45
  • Гірчиця — 5 г
  • Сіль, чорний перець

Всі інгредієнти подрібнити і змішати.

Домашній майонез:

Додати в оливкову олію другого віджиму або олію виноградних кісточок сік лимона. Білок вареного яйця подрібнити, а жовток розім'яти з гірчицею і майонезом.

Мені подобається олів'є з відвареним язиком, але ще люблю готувати його із запеченими курячими стегенцями. Не філе! Також смачно із запеченим лососем, а моя мама навіть робила з м’ясом криля. Тільки будьте уважні — його потрібно добре віджимати.

Шуба

Вам знадобляться — в рівних пропорціях:

  • Картопля
  • Морква
  • Буряк
  • Оселедець
  • Червона цибуля, маринована з лимонним соком
  • Яблуко
  • Майонез

Шуба у мене теж класична, але яйце я не кладу. Зате додаю терте зелене яблуко — його присутність практично не відчутна, але, на мій погляд, салат набуває особливої свіжості й легкості.

Збирання:

Картопля, трохи майонезу, яблуко, оселедець, перемішаний з маринованою червоною цибулею, потім морква, знову трохи майонезу, потім буряк і знову трохи майонезу.

Качка

Інгредієнти:

  • Гірчиця діжонська — 75 г
  • Мед — 60 г
  • Невеликі зелені яблука сорту Симиренко — 5 шт
  • Невеликі картоплини — 5 шт
  • Качка — у мене була 1,3 кг
  • Сіль і перець за смаком

Маринад: змішайте мед, гірчицю, сіль і перець.

Качку промиваємо, сушимо рушником, натираємо маринадом і ставимо на ніч, а можна навіть і на дві, просолитися.

Далі чистимо яблука — теж змащуючи трохи маринадом, і кладемо і в качку, частину можна поруч. Картоплю розрізаємо навпіл і також підкладаємо під качку. В ідеалі також відрізати кінчики крил, а ніжки можна обв’язати шпагатом, щоб було красивіше.

Можна додати трав — чебрець і розмарин, після чого загортаємо качку в фольгу, складену «човником», щоб сік не витікав. Щільно закриваємо фольгою (щоб готувалася у власному соку) і ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів, на годину, а потім зменшуємо температуру до 120−130 градусів і залишаємо ще на дві години.

Потім відкриваємо фольгу, поливаємо качку соком, що утворився, піднімаємо температуру до 180 градусів і доводимо до рум’яної скоринки

Якщо качка більшого розміру, то й готувати її потрібно довше. Також можна використовувати різні коріння замість картоплі і додавати зернову гірчицю. До речі, ще легше готувати тільки ніжки! Але пам’ятайте — їсти качку треба гарячою, тож вже готову можна залишити ще на кілька годин при температурі 75 градусів. Але важливо знову повністю закрити її фольгою — щоб не висохла.

Медовик

Інгредієнти:

  • Мед гречаний — 200 г
  • Цукор — 100 г
  • Яйце велике — 2 шт
  • Масло вершкове — 100 г
  • Сода — 10 г
  • Борошно — 550 г

Все, крім борошна, нагріваємо на водяній бані до появи піни, тобто приблизно до 60 градусів. Потім всипаємо борошно і швидко замішуємо тісто

Даємо охолонути на столі під плівкою, і поки тісто ще ледь тепле, ділимо його на п’ять частин і розкачуємо коржі. Їх важливо робити дуже тонкими.

Вам також може знадобитися додаткове борошно, близько 100 грам, для підпилювання.

Свої коржі я розкачую відразу на пергаменті і випікаю при температурі 160 градусів.

Печу до карамельного кольору — це важливо! Коржі виходять дуже хрусткими і карамелевими. А коли вони охолонуть, наношу крем.

Крем:

  • Сметана 20−25% — 600 г
  • Вершки збиті — 400 г (30−35%)
  • Мед — 180 г
  • Сік лимона — 5 г

Змішуємо сметану з медом, додаємо збиті вершки і трохи лимонного соку для кращого смаку. Потім збираємо медовик — найкраще це робити відразу в формі. Викладаємо коржі, перешаровуємо їх кремом і даємо настоятися ніч в холодильнику, бажано накривши харчовою плівкою.

Приємного апетиту і з прийдешніми святами!

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X