Традиційні, але з кількома секретами. Чотири новорічних страви
Олів'є можна приготувати з відвареним язиком, запеченими курячими стегенцями, запеченим лососем і навіть з м’ясом криля
Цієї зими я вперше за довгий час відзначаю Новий рік в Україні і в колі своїх друзів. Я дуже рідко їм традиційні страви — такі, як шуба або олів'є, і тому на цей раз на новорічному столі будуть саме вони, а також запечена качка і улюблений медовик.
Олів'є
Олів'є у мене стандартний, але є кілька секретів.
На одну порцію:
- Картопля — 40 г
- Зелений горошок (свіжоморожений відварити 5 хвилин в підсоленій воді) — 20 г
- Морква — 20 г
- Свіжий огірок — 20 г
- Солоний огірок — 15 г
- Яйце — 1 шт
- Петрушка рубана — 2 г
- Цибуля зелена — 2 г
- Язик відварний — 50−60 г
- Майонез — 45
- Гірчиця — 5 г
- Сіль, чорний перець
Всі інгредієнти подрібнити і змішати.
Домашній майонез:
Додати в оливкову олію другого віджиму або олію виноградних кісточок сік лимона. Білок вареного яйця подрібнити, а жовток розім'яти з гірчицею і майонезом.
Мені подобається олів'є з відвареним язиком, але ще люблю готувати його із запеченими курячими стегенцями. Не філе! Також смачно із запеченим лососем, а моя мама навіть робила з м’ясом криля. Тільки будьте уважні — його потрібно добре віджимати.
Шуба
Вам знадобляться — в рівних пропорціях:
- Картопля
- Морква
- Буряк
- Оселедець
- Червона цибуля, маринована з лимонним соком
- Яблуко
- Майонез
Шуба у мене теж класична, але яйце я не кладу. Зате додаю терте зелене яблуко — його присутність практично не відчутна, але, на мій погляд, салат набуває особливої свіжості й легкості.
Збирання:
Картопля, трохи майонезу, яблуко, оселедець, перемішаний з маринованою червоною цибулею, потім морква, знову трохи майонезу, потім буряк і знову трохи майонезу.
Качка
Інгредієнти:
- Гірчиця діжонська — 75 г
- Мед — 60 г
- Невеликі зелені яблука сорту Симиренко — 5 шт
- Невеликі картоплини — 5 шт
- Качка — у мене була 1,3 кг
- Сіль і перець за смаком
Маринад: змішайте мед, гірчицю, сіль і перець.
Качку промиваємо, сушимо рушником, натираємо маринадом і ставимо на ніч, а можна навіть і на дві, просолитися.
Далі чистимо яблука — теж змащуючи трохи маринадом, і кладемо і в качку, частину можна поруч. Картоплю розрізаємо навпіл і також підкладаємо під качку. В ідеалі також відрізати кінчики крил, а ніжки можна обв’язати шпагатом, щоб було красивіше.
Можна додати трав — чебрець і розмарин, після чого загортаємо качку в фольгу, складену «човником», щоб сік не витікав. Щільно закриваємо фольгою (щоб готувалася у власному соку) і ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів, на годину, а потім зменшуємо температуру до 120−130 градусів і залишаємо ще на дві години.
Потім відкриваємо фольгу, поливаємо качку соком, що утворився, піднімаємо температуру до 180 градусів і доводимо до рум’яної скоринки
Якщо качка більшого розміру, то й готувати її потрібно довше. Також можна використовувати різні коріння замість картоплі і додавати зернову гірчицю. До речі, ще легше готувати тільки ніжки! Але пам’ятайте — їсти качку треба гарячою, тож вже готову можна залишити ще на кілька годин при температурі 75 градусів. Але важливо знову повністю закрити її фольгою — щоб не висохла.
Медовик
Інгредієнти:
- Мед гречаний — 200 г
- Цукор — 100 г
- Яйце велике — 2 шт
- Масло вершкове — 100 г
- Сода — 10 г
- Борошно — 550 г
Все, крім борошна, нагріваємо на водяній бані до появи піни, тобто приблизно до 60 градусів. Потім всипаємо борошно і швидко замішуємо тісто
Даємо охолонути на столі під плівкою, і поки тісто ще ледь тепле, ділимо його на п’ять частин і розкачуємо коржі. Їх важливо робити дуже тонкими.
Вам також може знадобитися додаткове борошно, близько 100 грам, для підпилювання.
Свої коржі я розкачую відразу на пергаменті і випікаю при температурі 160 градусів.
Печу до карамельного кольору — це важливо! Коржі виходять дуже хрусткими і карамелевими. А коли вони охолонуть, наношу крем.
Крем:
- Сметана 20−25% — 600 г
- Вершки збиті — 400 г (30−35%)
- Мед — 180 г
- Сік лимона — 5 г
Змішуємо сметану з медом, додаємо збиті вершки і трохи лимонного соку для кращого смаку. Потім збираємо медовик — найкраще це робити відразу в формі. Викладаємо коржі, перешаровуємо їх кремом і даємо настоятися ніч в холодильнику, бажано накривши харчовою плівкою.
Приємного апетиту і з прийдешніми святами!
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life