Найкрутіша юшка і ваш новий улюблений салат. Що приготувати у листопаді

15 листопада 2020, 22:30

Лазанья — це просто, і я беруся це довести

У листопаді заведено ностальгувати за теплою порою року. Мовляв: «Ох, як було класно влітку»… Проте я так не вважаю і певен у тому, що листопад — це чудовий період аби підготуватись до зими, яка буде не менш казковою, ніж літо. До того ж в цю пору так класно зачинитись вдома, приготувати щось з теплих осінніх страв і закутавшись у теплий плед насолоджуватися цим часом. Сьогодні я підготував для вас декілька рецептів, які перетворять листопад з похмурого та сірого місяця на затишну та смачну пору року. Цінуйте цей час, відпочиньте від біганини та приділіть увагу собі коханим.

Відео дня

Лазанья з гарбузом і зеленим соусом бешамель

Лазанья з гарбузом — це просто, і я беруся це довести. Упевнений, що про лазанью кожен чув багато, а ось число тих, хто її готує, напевно, не таке велике. Все тому, що одна назва цієї страви вселяє до нашої голови якісь безглузді думки про те, що це дуже складно. Зовсім ні. Це так само просто, як посмажити омлет або зробити тости на сніданок. Ну, може бути трохи довше. Якщо ви готові, давайте починати.

Cкладові:

  • Гарбуз — 1 кг
  • Листи лазаньї - 350 г
  • Часник — 2 зубчики
  • Оливкова олія — 2 ст. л.
  • Волоський горіх — 30 г
  • Сіль та перець — за смаком

Для соусу бешамель:

  • Вершкове масло — 60 г
  • Борошно — 50 г
  • Молоко — 700 мл
  • Зелений горошок (заморожений) — 200 г
  • Шпинат — 300 г
  • Сир Моцарела — 150 г
  • Сіль — 1−2 дрібки
надано автором
Фото: надано автором

Покроковий рецепт

1. Духовку розігрійте до 180 градусів. Гарбуз очистите і поріжте тонкими слайсами (3−4 мм). Гарбуз і подрібнений часник викладіть на деко, застелене пергаментом, посоліть, поперчіть і полийте оливковою олією. Запікайте 20 хвилин. Дістаньте з духовки.

2. Приготуйте соус. У каструлі розтопіть вершкове масло і обсмажте на ньому борошно протягом 1 хвилини. Додайте молоко трьома порціями, постійно помішуючи. Варіть, поки суміш не почне гуснути. Додайте сіль, терту моцарелу, подрібнені ядра волоського горіха, зелений горошок і попередньо порізані чисті листя шпинату. Варіть ще 1−2 хвилини.

3. Форму для запікання об'ємом близько 2−2,5 літрів змастіть оливковою олією. На дно викладіть листи лазаньї, зверху — третину гарбуза і залийте третиною соусу. Повторіть шари кілька разів, зверху повинен бути шар соусу. Випікайте в духовці 30−35 хвилин. При подачі посипте лазанью подрібненим волоським горіхом.

Рибна юшка

Я просто обожнюю риболовлю. Тому без зайвої скромності скажу, що в мене виходить найкрутіша у світі юшка з білої риби. Цей рецепт поєднує в собі всі найголовніші секрети, які треба знати, аби зробити цю страву смачною та ароматною. Ви можете використовувати будь-яку рибу. Я взяв коропа, але чудовою вийде і юшка з сазана, карася чи червоної риби. Тож мерщій готувати!

Cкладові:

  • Короп (або будь-яка біла риба) — 500−700 г
  • Морква — 2−3 шт.
  • Корінь селери (100−150 г) — ¼ шт.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Корінь петрушки — 1 шт.
  • Петрушка — 1 пучок
  • Картопля — 2−3 шт.
  • Вода — 3,5 л
  • Часник — 1 зубчик
  • Лавровий лист — 5 шт.
  • Вершкове масло — 50 г
  • Коньяк — 50 мл
  • Томат — 3−4 шт.
  • Духмяний перець — 10−12 горошин
  • Зерна коріандру — 1 ч. л.
  • Сіль та перець — по вкусу
надано автором
Фото: надано автором

Покроковий рецепт

1. Очистіть рибу і вийміть нутрощі, якщо ви купили цілу рибину. Якщо у вас філе, можете залишити його цілим або розрізати на частини.

2. Приготуйте овочевий бульйон. Для цього на сухій пательні обсмажте одну велику моркву, ¼ кореня селери і корінь петрушки, нарізані довільними шматками, і половинки ріпчастої цибулини до рум’яної скоринки.

3. Перекладіть овочі до каструлі та залийте водою. Варіть на середньому вогні 30 хвилин. Додайте до бульйону 5−6 лаврових листів і 10−12 горошин духмяного перцю.

4. Томати (3−4 шт.) натріть на крупній тертці, щоб отримати томатне пюре без шкіри. Тушкуйте на пательні, де підрум'янювалися овочі для бульйону, з додаванням 50 г вершкового масла протягом 10−15 хвилин. Рідина упариться і вийде густе томатне пюре.

5. Влийте на пательню 50 мл коньяку і почекайте, поки випарується алкоголь. Якщо вмієте, то при бажанні можна підпалити коньяк на пательні. Дочекайтеся, поки вогонь перегорить, і акуратно перекладіть томатне пюре у бульйон.

6. Картоплю (2−3 шт.) наріжте середнім кубиком, 1−2 моркви, що залишилася — півкільцями. Покладіть все до овочевого бульйону.

7. Відріжте від пучка петрушки стебла. Листя поки відкладіть, а стебла петрушки перев’яжіть кулінарною ниткою і додайте до бульйону.

8. Туди ж відправте великі шматки риби (500−700 г) і 1 ч. л. зерен коріандру. Продовжуйте варити ще 20 хвилин, посоліть за смаком.

9. З готової юшки дістаньте половинки цибулі і корінь селери, бо вони будуть продовжувати віддавати свої смаки, якщо їх залишити в каструлі. Рибу також можна дістати і викласти на окрему тарілку, звідки зручніше її брати, уникнувши потрапляння кісток.

10. Готову юшку приправте свіжомеленим перцем, додайте зелень петрушки і за бажанням невелику кількість тертого часнику.

Салат з куркою і сухофруктами

Хочете здивувати ваших близьких і друзів новою стравою? Пропоную трохи проекспериментувати зі смаками і приготувати салат з куркою і сухофруктами. Трохи свіжої зелені, солодкий смак сухофруктів, пікантна кислота солоних томатів і легкий хрускіт горіхів і насіння маку — ось ідеальний рецепт вашого нового улюбленого салату.

Cкладові:

  • Куряче стегно — 2 шт.
  • Листя салату латук або ромен — 100 г
  • Мед — 1 ч. л.
  • Волоський горіх — 30 г
  • Мак — 1 ч. л.
  • Курага — 30 г
  • Сушений інжир — 50 г
  • Томат солений — 2 шт.
  • Сіль — за смаком

Для соусу:

  • Йогурт натуральний — 150 г
  • Томат солений — 1 шт.
  • Соняшникова олія ароматна — 1 ст. л.
надано автором
Фото: надано автором

Покроковий рецепт

1. Відокремте м’ясо курячих стегон від кістки, посоліть і змастіть медом. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20 хвилин. Дайте охолонути і поріжте невеликими шматочками.

2. Томати поріжте кружечками, інжир і курагу — невеликими шматочками. Листя салату порвіть руками або поріжте великими шматками.

3. Приготуйте соус. Перебийте блендером йогурт з томатом і олією. У мисці змішайте листя салату, горіхи, курагу, інжир і томати.

4. Розкладіть салат по тарілках, викладіть зверху порізану курку, полийте соусом і посипте маковими насінням.

Готувати — це просто!

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X