Кваша, гомбовці та кіфлики. Три старовинні українські десерти

22 серпня 2021, 21:15

День Незалежності — чи не найкраща нагода для того, щоб більше дізнатися про українську кухню

Смачна, багата, самобутня… а ще маловідома. Так можна коротко описати українську кухню. І День Незалежності чи не найкраща нагода для того, щоб більше дізнатися про неї. Сьогодні я розповім про три старовинні українські десерти.

Відео дня

Гомбовці зі сливами

Гомбовці - це забута страва української національної кухні. Не поспішайте говорити, що це звичайні ліниві вареники, повірте, вони інші і, на мій погляд, смачніші. Не кажучи вже про те, що це наші традиції та історія, які ми не повинні забувати.

Час приготування — 15 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

Для тіста:

  • Сир — 400−500 г
  • Яйце — 1 шт.
  • Борошно пшеничне — 50−80 г
  • Цукор — 100 г
  • Цукор ванільний — 10 г
  • Слива — 250 г

Для крошки:

  • Цукор — 50 г
  • Кукурудзяна крупа (екстра/полента) — 100 г
  • Сіль — ½ ч. л.
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Я пропоную запанірувати гомбовці в праліне з кукурудзяної крупи. Для цього на середньому вогні в пательні обсмажте кукурудзяну крупу (100 г) з цукром (50 г), постійно помішуючи — це дуже важливо.

Коли цукор почне трохи плавитися, а кукурудзяна крупа — скочуватися в крупинки, що нагадують кускус, потрібно зняти сковорідку з вогню.

Відразу ж викладіть крупу на пергамент і періодично помішуйте руками, поки вона остигає. Важливо, щоб крупинки не злиплися. Панірування готове.

Сир вибирайте тієї жирності, яка вам більше подобається. Важливо, щоб він був досить сухим і м’яким. Якщо в ньому є великі шматки, можете перетерти його через сито або активно перетерти виделкою, як це зробив я. Додайте до сиру яйце, сіль, ванільний і звичайний цукор. Перемішайте сирну масу.

Додайте борошно і замісіть тісто, як на ліниві вареники або сирники. Намагайтеся не забивати тісто борошном, щоб гомбовці були ніжної структури. Борошна може знадобитися трохи більше або, навпаки, менше, в залежності від вологості та жирності сиру. Головне, щоб ви легко могли сформувати з сирної маси кульки.

Добре розімніть сирну масу виделкою до однорідності, щоб гомбовці вийшли більш ніжними. Сформуйте із сирної маси невеликі кульки. Намагайтеся, щоб вони були приблизно однакового розміру.

Сливи добре промийте і розріжте навпіл. Якщо сливи дуже великі, то для зручності їх можна порізати дрібніше. Далі приплюсніть сирну кульку і викладіть всередину половину або частинку сливи. Защипніть краї та знову скачайте кульку. Так само сформуйте інші заготовки.

Відваріть гомбовці у киплячій підсоленій воді до готовності. Як тільки вони спливуть — акуратно виймайте за допомогою шумівки. Тепер запаніруйте гомбовці у крихті. Вони можуть трохи розвалитися, поки ви їх будете панірувати, тому потрібно обвалювати дуже обережно. Якщо у вас виникають труднощі з паніруванням, то можете просто викласти готові гомбовці на тарілку і посипати їх цим паніруванням. Подавайте гомбовці ще теплими. Можна подати до них сметану — буде дуже смачно.

Кваша з житнім хлібом і волоськими горіхами

Кваша — страва, яка за консистенцією нагадує густий кисіль. Традиційно її готували з гречаного, житнього та солодового борошна, яке запарювали окропом і ставили в тепле місце скисати. А тільки вранці варили це молоде тісто, не відходячи від плити, так як воно швидко збігало. Квашу заправляли свіжими ягодами або варенням. Я ж трохи спростив рецепт, але це ніяк не вплинуло на смак. На «все про все» витратите всього 20 хвилин.

Час приготування — 20 хвилин

Порції — 1

Інгредієнти

  • Квас — 300 мл
  • В’ялених або копчених груш і яблук (набір для узвару) — 100 г
  • Житній хліб — 5 шматочків
  • Хліб для чипсів — 150 г
  • Волоські горіхи — 50 г
  • Сік ½ лимона
  • Дрібка червоного меленого перцю
  • Дрібка солі
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Візьміть 5 шматочків житнього хліба та замочіть у 300 мл квасу на 10 хвилин. Через деякий час додайте в суміш 100 г в’ялених або копчених груш і яблук. Пересипте суміш у каструлю та доведіть до кипіння. Після залиште, нехай повністю охолоне.

Видаліть із хлібної суміші яблука й груші, а масу перетріть через сито. Можна використовувати блендер. Маса повинна вийти кремової консистенції.

Додайте до хлібної маси сік ½ лимона, дрібку червоного меленого перцю та дрібку солі.

Приступайте до приготування житніх чипсів: візьміть 150 г хліба, тонко наріжте та підсушіть в духовці при 185 градусах приблизно 3 хвилини.

Дрібно порубайте 50 г волоських горіхів і посипте квашу. Подавайте з чипсами з житнього хліба.

Кіфлики

Кіфлики — традиційна закарпатська випічка, яку готують з різноманітними начинками, найчастіше це якесь варення або порубані горіхи. За формою вони нагадують рогалики. За однією з версій така випічка була відома ще з XII століття і, схоже, прийшла в європейську кухню з Туреччини, де цей рогалик отримав свою форму завдяки мусульманському півмісяцю.

Час приготування — 30 хвилин

Порції — 6

Інгредієнти

Для тіста:

  • Борошно пшеничне — 320 г
  • Кукурудзяне борошно — 260 г
  • Вершкове масло — 200 г
  • Яйце — 1 шт.
  • Сметана — 350 г
  • Сухі дріжджі — 10 г
  • Цукор — 3 ст. л.
  • Сіль — 1 дрібка
  • Яєчний жовток (за бажанням, для змащування) — 1 шт.
  • Цукрова пудра (за бажанням, для посипання) — за смаком

Для начинки:

  • Слива — 400 г
  • Цукор — 200 г
  • Вода — 50 мл
  • Мак — 3 ст. л. (+ для посипання)
  • Волоські горіхи — (крихта) 3 ст. л.
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Помийте 400 г слив і видаліть кісточки. Можна використовувати і попередньо розморожені сливи. Розріжте їх навпіл і перебийте у фуд-процесорі з 200 г цукру і 50 мл води.

Покладіть в чашу кухонного комбайна 200 г вершкового масла кімнатної температури, додайте до масла 320 г пшеничного борошна і 260 г кукурудзяного. Додайте 1 яйце, 3 ст. л. цукру і дрібку солі. Перетріть за допомогою насадки-гака.

Розмішайте в мисці 10 г сухих дріжджів з 350 г сметани і додайте суміш у тісто. Замісіть пружне тісто. Якщо потрібно, додайте ще трохи борошна або сметани. Загорніть готове тісто в харчову плівку і залиште на 1 годину в холодильнику.

За допомогою качалки розбийте в крихту волоські горіхи. Нам знадобиться приблизно 3 ст. л. А якщо хочете швидше — горіхи можна перебити в спеціальній чаші кухонного комбайна. Додайте крихту з горіхів у миску зі сливовим пюре. Всипте до слив і горіхів 3 ст. л. маку. Так смак начинки буде більш насиченим. Добре перемішайте начинку до рівномірного розподілу інгредієнтів.

Дістаньте тісто з холодильника і розділіть на 2 частини, кожну з яких розкачайте в пласт діаметром приблизно 20 см. Поділіть тісто на трикутники, їх повинно вийти від шості до восьми. На кожен трикутник викладіть начинку зі слив, маку та горіхів. Загорніть кожен трикутник у форму рогалика.

Викладіть сформовані рогалики на деко, застелене пергаментом. Відстань між рогаликами має бути не менше 2 см, бо вони трохи збільшаться в розмірі. Змастіть кожен рогалик жовтком.

Посипте маком. Випікайте кіфлики при температурі 200 градусів 15−20 хвилин. Готові рогалики притрусіть за бажанням цукровою пудрою.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X