На відкритому вогні. Як приготувати кебаб із коропа

5 вересня, 23:03
Андрій Величко: «Найкраще їсти такий кебаб з ароматною зеленню та солодкою цибулею» (Фото:facebook.com/chefvelychko)

Андрій Величко: «Найкраще їсти такий кебаб з ароматною зеленню та солодкою цибулею» (Фото:facebook.com/chefvelychko)

Для цієї страви також підійде філе будь-якої великої риби

Ми звикли до того, що кебаб — страва м’ясна. У широкому значенні це м’ясо, приготовлене на шампурі. У вужчому розумінні, кебабом, або його різновидом, люля-кебабом називають рублене м’ясо, або фарш, приготований на шампурі. Взагалі хороший люля-кебаб приготувати не так складно, але важливо дотриматися кількох нюансів. Це правильний вибір м’яса, помол, вимішування та «вибивання» фаршу, та його відпочинок. Взагалі, навіть трохи інші шампури краще знайти, ширші. Але про люля-кебаб я розповім якось іншим разом. Сьогодні буде рецепт рибного кебабу.

Відео дня

Як ми зважилися на такий крок? Ну, по-перше, надихнула вірменська страва з високогірного озера Севан — знаменитий кебаб із місцевих раків, вірніше ракових шийок. А по-друге, ми в Бессарабії любимо рибу. Та й у дитинстві мама готувала рибні котлети на кшталт фаршированої риби. У нашому південному краї безліч річок, річечок, ставків та озер. Це все просто зобов’язує любити рибу. Її багато. Вона різна. І для цієї страви підійде короп, сазан, білий амур чи товстолобик. Загалом, що буде, то й підійде. Головне — потрібно буде філе, тому риба повинна бути більшою.

А ось і сам рецепт. Склад простий:

  • 600 г філе місцевої риби;
  • 4 яйця (1 яйце та 3 жовтки);
  • 250 г цибулі (3 середні цибулини);
  • 50−80 г вершкового масла;
  • 1 ст. л. рослинної олії;
  • трохи зелені кропа або петрушки;
  • сіль, перець, дрібка цукру.

Для подачі - різноманітна зелень — петрушка, кріп, м’ята, кінза, а також солодкий лук і томатний соус з місцевих помідорів.

Крок 1

Вибрати рибне філе досить просто — якщо купуєте на ринку, то попросіть відрізати від великої риби з вітрини. Бажано бачити її очі, зябра та розуміти свіжість. Якщо філе робите самі, то подбайте, щоб у ньому було мінімум кісток. Рибне філе необхідно порізати на невеликі шматочки (2−3 см), максимально видалити всі кістки та шкіру. Далі трохи посолити та залишити в холодильнику на півгодини. Саме встигните впоратися з наступним кроком.

Крок 2

Підготуємо цибулю. Її слід нарізати дрібним кубиком (5 мм) і довго та повільно обсмажити на вершковому маслі. Смажити слід на дуже повільному вогні. Точніше навіть не смажити, а тушкувати. Якщо вершкового масла не вистачає — додайте більше. Або додайте трохи олії. І так, не забудьте присолити, додати щіпку цукру та трохи чорного перцю.

Цибулю готуємо довго, постійно помішуючи. Десь півгодини. Головне — отримати добре обсмажену золотисту цибулю у вершковому маслі. Важливо: колір не синій, не зелений, не коричневий, не занадто світлий. А саме карамельно-золотистий. У такої цибулі чудовий смак. І вона уже зійде за закуску, якщо доповнити її бринзою та бальзамічним оцтом. Але ми готуємо кебаб. Коли цибуля готова — переходимо до наступного кроку.

Крок 3

На м’ясорубці із середньою решіткою перемелюємо рибу. Після цього перемелюємо знову, вдруге, вже з цибулею та маслом, в якому вона тушкувалася. Тепер можна додати яйця, жовтки, дрібно нарізано зелень за смаком. Ретельно перемішати та «вибити» фарш. Чим активніше перемішувати, тим більш міцним вийде наш майбутній кебаб. І в найвідповідальніший момент фарш триматиметься, а не розвалюватиметься. Саме для цього потрібно і «вибивати» його. Тепер можна додати сіль, чорний перець і за бажання дрібку мірудії.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Переходимо до наступного кроку — готуємо кебаб! Але для того щоб з’ясувати, чи достатньо солі, я рекомендую швидко посмажити пробну котлетку — так ви дізнаєтесь, що по смаку.

Крок 4

Як готуватимемо? Найтрадиційніший і при цьому досить складний варіант — смажити на відкритому вогні на шампурі. Під відкритим вогнем в даному випадку слід розуміти вугілля, що тліє, та й шампур слід підібрати ширший, щоб фарш краще тримався. Якщо у вас вийде приготувати цю страву так — ви профі! Головне — фарш має бути добре «вибитий», вимішаний та охолоджений.

Але є легший варіант — готуємо кебаб на сковороді. Цей варіант ближче до рибних котлет, але що вдієш. Просто надайте фаршу форму кебабу — тобто ковбасок. На гарячій сковороді з маслом обсмажуйте з усіх боків до готовності. Але моя порада — спробуйте все-таки, якщо буде можливість, приготувати цей кебаб на вогні. Ця страва стане точно не менш популярною, ніж шашлик або кукурудза на вогні. Та порада чим замінити шампур: готуйте на решітці.

Крок 5

Із чим їсти? Найкраще з ароматною зеленню та солодкою цибулею. Причому цибулю потрібно нарізати дуже тонко. Також добре поєднується рибний кебаб із солодким томатним соусом, особливо з уварених місцевих помідорів.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X