Не окрошка і не гаспачо. П’ять холодних супів, які варто приготувати у спекотну погоду

31 липня, 12:57
Холодний борщ (Фото:надано автором)

Холодний борщ (Фото:надано автором)

Якщо в цьому списку є назви, які ви чуєте вперше, не переживайте, всі рецепти максимально прості

Коли погода стає спекотною, хочеться вживати більше прохолодної їжі. На допомогу приходять рецепти холодних супів. Це максимально прості та смачні страви, які швидко насичують, але водночас не створюють відчуття важкості. Звісно, у всіх одразу на думці окрошка чи гаспачо, але я пропоную п’ять інших варіантів. Якщо в цьому списку є назви супів, які ви чуєте вперше, не переживайте, всі рецепти максимально прості, а інгредієнти для них можна знайти в будь-якому супермаркеті або на базарі.

Відео дня

Таратута

Чим частіше ми будемо готувати старовинні українські страви, тим швидше вони увійдуть у наше повсякденне життя. Одна з моїх улюблених страв — таратута, яка готується з вареного буряка, солоних огірків і квасу. Виходить дуже смачно.

Час приготування — 2 години 25 хвилин

Порції — 4

Інгредієнти

  • 2 буряки
  • 1−2 зелених кисло-солодких яблука
  • 1 маленька цибуля
  • 500 мл бурякового квасу
  • сік ½ лимона (для заправки)
  • 2 солоні огірки з розсолом
  • 1 ст. л. хрону
  • сіль, перець до смаку
Таратута (Фото: klopotenko.com)
Таратута / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Візьміть два буряки, помийте, обсушіть і загорніть у фольгу. Поставте запікатися при температурі 180 градусів приблизно на 1 годину 15 хвилин. Після приготування залиште буряк остуджуватися. Наріжте дрібними скибочками.

Солоні огірки поріжте соломкою. Так само зробіть і з 1−2 яблуками, а одну ріпчасту цибулю наріжте тонкими кільцями.

Змішайте буряк із огірками та яблуками, додайте 1 ст. л. хрону та лимонний сік до смаку, залийте 500 мл бурякового квасу та розсолом. Перемішайте, додайте сіль і перець до смаку.

Дайте настоятися приблизно 1 годину в холодному місці. Подавайте охолодженим.

Холодний суп на йогурті з овочами

На створення рецепту холодного супу на йогурті мене надихнула стародавня страва лемківської кухні — киселиця, яку традиційно готували на заквасці та в кожну порцію додавали цілу відварену картоплину. В цей суп я теж додав картоплю за тим лише виключенням, що відварив її та додатково обсмажив для виразнішого горіхового смаку.

Час приготування — 40 хвилин

Порції — 4

Інгредієнти

Для супу:

  • 1 л несолодкого йогурту 1% (із цієї кількості 2 ст. л. для заправки)
  • 150−200 г редиски
  • 2 огірки
  • 1 молода середня морква
  • 3−4 середні молоді картоплі
  • 20 г вершкового масла 82,5%
  • 5 гілочок петрушки
  • 5 гілочок кропу
  • 3 пера зеленої цибулі
  • 1 ст. л. гірчиці
  • ¼ перцю чилі
  • сіль та перець до смаку
  • 1 ст. л ароматної олії

Для запеченої індички:

  • 400−500 г індичого філе
  • 3 лаврових листи
  • 3 зубчики часнику
  • 2 ст. л. йогурту 1%
  • сіль та перець до смаку
Холодний суп на йогурті з овочами (Фото: klopotenko.com)
Холодний суп на йогурті з овочами / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Замаринуйте та запечіть філе індички. Візьміть шматок 400−500 г, помийте та зачистьте від плівок, посоліть та поперчіть до смаку. Додайте 2 ст. л. йогурту та перекладіть в рукав для запікання. Туди ж покладіть 3 лаврових листи і 3 очищених зубчики часнику. Якщо хочете, щоб м’ясо мало інтенсивніший смак та аромат, часник вичавте та намастіть їм філе. Поставте запікатися в духовку на 1 годину за температури 180 градусів. Потім дістаньте м’ясо з рукава, перекладіть на тарілку та дайте повністю охолонути.

Картоплю відваріть, а потім обсмажте. Візьміть 3−4 середні бульби, почистьте від шкірки за бажанням та відваріть до готовності в підсоленій воді. Якщо шкірка тоненька, залиште її. Потім злийте воду та перекладіть в пательню з розтопленими 20 г вершкового масла. Добре обсмажте кожну картоплину з усіх боків.

Підготуйте овочі та зелень для супу. Візьміть 150−200 г редиски, 2 огірки та середню молоду моркву, помийте та поріжте маленькими однаковими кубиками. Моркву можете не очищати від шкірки, у молодого овочу вона дуже м’яка.

Зелень петрушки помийте, обірвіть листочки та дрібно порубайте. Те саме зробіть із 5 гілочками кропу та 3 перами зеленої цибулі.

Охолоджену запечену індичку поріжте середнім однаковим кубиком.

Приготуйте заправку для супу. Влийте в миску 2 ст. л. йогурту та додайте до нього 1 ст. л. міцної гірчиці. Перемішайте до однорідної консистенції. За бажанням використовуйте солодку гірчицю та діжонську в зернах. Якщо є бажання, збільште її кількість.

Порізані овочі, зелень та філе індички перекладіть в каструлю чи глибоку миску, додайте суміш йогурту та гірчиці, влийте 1 л йогурту та 1 ст. л. ароматної олії. За бажанням дрібно поріжте ¼ перцю чилі та теж додайте. Посоліть та поперчіть до смаку. Перемішайте добре та поставте в холодильник на одну годину охолоджуватися.

Розливайте по тарілках та в кожну додавайте по одній відвареній молодій картоплі. Якщо є бажання, додайте кубики льоду.

Таратор

Якщо українці готують у спеку окрошку, то болгари віддають перевагу холодному супу таратор, який подають як у тарілці, так і в склянці, якщо він більш рідкий. Утім, якщо в суп додати трохи більше води, то він і зовсім стане напоєм, яким смачно запивати м’ясні страви. Суп таратор готувати швидко, адже інгредієнти для нього не потрібно термічно обробляти — просто нарізати й готово.

Час приготування — 15 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

  • 3−4 огірка середнього розміру
  • 200 г йогурту густого білого
  • 1 склянка мінеральної води (200−250 мл)
  • 1 зубчик часнику (за бажанням)
  • 5−6 гілочок кропу
  • 3−5 пер зеленої цибулі
  • 1 лимон (сік і цедра)
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 100 г волоських горіхів
  • 1 зірочка анісу (бадяна)
  • 2 ст. л. рідкого меду
  • Сіль та перець
Таратор (Фото: klopotenko.com)
Таратор / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Огірок — це основа супу таратор. Ретельно вимийте огірки та обріжте «хвостики» з двох сторін. 1 огірок натріть на великій тертці.

2 огірка дрібно поріжте. Так структура супу стане цікавою. Об'єднайте огірки в одній мисці.

У сотейник налийте 1 ст. л. меду й помістіть до нього зірочку анісу. Добре прогрійте сотейник із медом, щоб аніс віддав свої аромати меду. Зніміть сотейник із вогню та стабілізуйте температуру другою столовою ложкою меду, щоб припинити його подальше нагрівання. Витягніть аніс і полийте цим ароматним медом огірки, акуратно їх перемішайте.

Дуже дрібно порубайте 1 зубчик часнику та додайте в миску разом із цедрою лимона й лимонним соком за смаком. Я додав сік одного лимона та цедру половини.

Дрібно порубайте 3−5 пер зеленої цибулі та 5−6 гілочок кропу. З'єднайте їх з огірками.

100 г горіхів подрібніть ножем, додайте до супу та знову перемішайте. Горіхи можете трохи підсмажити та очистити від лушпиння, а можете використовувати сирі.

Тепер додайте 200 г білого густого йогурту. Акуратно перемішайте, доведіть смак сіллю та перцем.

Влийте в суп 1 стакан мінеральної води та додайте 2 ст. л. оливкової олії, так він буде більш насиченим. Можна використовувати і соняшникову олію. Поставте таратор в холодильник на 2−3 години, щоб він настоявся та охолов, або подавайте цей суп відразу ж, додавши в тарілки кубики льоду.

Корейський холодний суп куксі

Холодний суп куксі або куксу — традиційна страва корейської кухні, яка отримала свою назву від локшини, що входила до його складу в оригінальній рецептурі. На перший погляд ця страва може здатися трохи екзотичною, але всі інгредієнти для неї ви зможете купити в будь-якому українському супермаркеті або на ринку. Суп куксі дуже легкий, але одночасно й ситний. У класичному рецепті використовують квашену капусту або свіжу, а також огірки та томати, але я вирішив проекспериментувати, тому приготував його з гливами.

Час приготування — 30 хвилин

Порції — 4

Корейський холодний суп куксі (Фото: klopotenko.com)
Корейський холодний суп куксі / Фото: klopotenko.com

Інгредієнти

Для бульйону:

  • 1 морква
  • 2 ріпчасті цибулі
  • 2 селери зі стеблами і листям
  • 1 цибуля-порей (зелена частина стебла)
  • 3 гілочки петрушки
  • 2−3 гілочки чебрецю
  • 3 лаврові листки
  • 4 горошини чорного перцю
  • 1 ст. л. солі
  • 1,5 л води

Для супу куксі:

  • 200 г яловичини
  • 150 г глив
  • 50 г пшеничної або рисової локшини
  • 2 огірка
  • 1 л овочевого бульйону
  • 20 г мяти (листя)
  • 10 г перцю чилі
  • 10 г імбиру
  • 20 г кінзи (листя)
  • 20 г зеленої цибулі
  • 1 ст. л. соняшникової олії
  • 50 мл соєвого соусу
  • Сіль за смаком

Покроковий рецепт

Приготуйте базовий овочевий бульйон, процідіть і охолодіть у холодильнику. Якщо у вас немає часу на приготування бульйону, можете використовувати просто охолоджену воду.

Візьміть 200 г яловичини, наріжте тонкими шматочками уздовж волокон, посоліть і обсмажте на пательні з 10 г дрібно порізаного кореню імбиру й 10 г перцю чилі. Відкладіть готове м’ясо на тарілку, і на цій же пательні обсмажте 150 г грибів глив протягом 2 хвилин.

Візьміть 50 г рисової локшини та відваріть до готовності згідно з інструкцією, а потім промийте холодною водою. Можете використовувати пшеничну локшину.

У каструлю викладіть готову локшину, гливи, яловичину, додайте 20 г подрібнену зелену цибулю, 20 г подрібненого листя кінзи, 20 г листя м’яти та 2 огірки, порізаних тонкою соломкою.

Залийте суміш холодним овочевим бульйоном, додайте 50 г соєвого соусу та злегка перемішайте. Спробуйте на смак і при необхідності додайте сіль. Поставте готовий суп в холодильник на 30 хвилин, а потім подавайте. Якщо готуєте всього одну порцію, то всі інгредієнти можна змішати вже в тарілці.

Холодний борщ

Це по-літньому освіжаюча, смачна страва, яку здавна готували із буряковим квасом та ботвиною. Борщ зелений за рахунок власне зелені, а червоний — через додавання бурякового квасу. Загалом у вас вийде неймовірно насичена смаками та водночас легка страва, де буде відчуватися і кислинка щавлю, і солодкуватість буряка, й приємний смак квасу із фрешем. Я просто впевнений, що це справжній порятунок у літню спеку, та ще й зі щирим українським післясмаком.

Час приготування — 15 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

  • 2 великих буряки (сирих)
  • 2 буряки (варених або запечених)
  • 1 склянка хлібного квасу
  • 1 пучок щавлю
  • 2 картоплі (варених у мундирі)
  • 1 ст. л. солодкої гірчиці (на порцію)
  • 80 г мангольду (або міксу салатів)
  • до смаку сіль і перець
Холодний борщ (Фото: klopotenko.com)
Холодний борщ / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Сирий буряк очистіть і наріжте довільними великими шматочками. Вичавіть з нього сік за допомогою соковижималки. Я використовував шнекову соковижималку, але ви можете взяти будь-яку іншу.

З'єднайте отриманий фреш з 1 склянкою хлібного квасу. Співвідношення повинно вийти приблизно 1:1, кількість фрешу залежить від розміру буряка. Додайте трохи солі за смаком.

Два запечених або відварених буряки очистіть від шкірки і наріжте середніми кубиками.

Дві відварених в мундирі картоплини очистіть і наріжте приблизно такими ж кубиками, як і буряк. З'єднайте овочі в одній великій мисці.

Мангольд теж помийте і крупно порубайте. Якщо у вас досить дрібні паростки буряків, можна залишити їх цілими. Перекладіть зелень у миску до овочів.

Добре помийте пучок щавлю і досить крупно порубайте листя, попередньо відрізавши стебла.

Викладіть щавель в миску до решти інгредієнтів і додайте сіль і перець до смаку.

У кожну тарілку, в якій будете подавати холодний борщ, викладіть по 1 ч. л. солодкої гірчиці.

Додайте картоплю, кубики запеченого буряка, зелень і залийте сумішшю бурякового фрешу та квасу.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X