Для гарної компанії. Як приготувати фондю
На певному етапі у вас має скластися враження, що ви все зіпсували і нічого не вийде
Раджу готувати фондю, коли ним є з ким поділитися. Уважаю, що ця страва потребує хорошої компанії, і їсти її на самоті немає сенсу.
На компанію з 10 осіб знадобиться:
300 г сиру грюєр;
300 г сиру емменталь (не раджу йти на компроміс із сиром — буде не фондю), також можна додавати тільзитер, але не ускладнюватимемо;
3 зубчики часнику;
3 великі келихи білого сухого вина, трохи менше пляшки;
1 мускатний горішок;
2 столові ложки кукурудзяного чи картопляного крохмалю;
чавунна каструля (це важливо).
Я готувала фондю з 2 кілограмів сиру, бо дуже люблю приготувати фондю, а потім його нескінченно розігрівати. Їли два дні, гріли разів із п'ять, решту заморозила — фондю чудово їздить у машині часу та зберігається.
Для вашого фондю вам потрібно натерти будь-яку, але товстостінну каструлю часником — я просто чавлю часник у часникодавці і цим фаршем змащую каструлю, із залишками не партеся, нехай залишаються в каструлі. Жодної олії не потрібно. Ставимо каструлю на вогонь і додаємо перший келих білого вина. Далі — весь сир, і починаємо помішувати. На цьому етапі у вас має скластися враження, що ви все зіпсували і нічого не вдасться. Це невід'ємна частина приготування фондю у новачків — просто продовжуйте прогрівати вміст каструлі на середньому або великому вогні й помішуйте. Це може тривати хвилин 15-20. Як тільки помітите, що сир почав робити вино каламутним, додайте ще келих і продовжуйте помішувати.
Тепер розводимо крохмаль вином (не бачу сенсу додавати воду), і в склянці розмішуємо загусник (це і є крохмаль, на виробництвах його додають у йогурт, сметану і навіть сир — ми думаємо, що там вуглеводів немає, а вони є). Вибачте, відволіклася. Коли крохмаль розчинився — його потрібно весь час помішувати у склянці, інакше він осідає — виливаємо в каструлю і мішаємо, мішаємо, мішаємо.
Тепер натираємо наш мускатний горішок на тертці прямо над каструлею. Готовий мелений мускатний горіх не годиться, він тільки додасть гіркоти, і в ньому зовсім немає аромату.
Усе, щойно ваш сир повністю розтопився — фондю готове.
Текст опубліковано з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут