Це потрібно спробувати. Десять простих способів приготування інжиру

21 вересня, 23:03
Запечений інжир (ілюстративне фото) (Фото:composter-box@mail.ru/Depositphotos)

Запечений інжир (ілюстративне фото) (Фото:composter-box@mail.ru/Depositphotos)

Запікайте його, готуйте з ним салат, а якщо у вас в’ялений інжир — робіть цукерки

Інжир. Смоківниця. Фіга. Назв багато. Але найприємніша для мене — «дунайський інжир». Це той, що плодоносить двічі на рік. Росте на подвір'ях та на городах жителів південної Бессарабії, і з липня по вересень його можна зустріти на ізмаїльському ринку. Але його рідко довозять до Одеси — настільки він ніжний.

Відео дня

Я вже описував рецепт варення з інжиру, яким зі мною поділився Армаролі Роберто — мій друг та партнер. А зараз опишу десять відносно простих способів приготування та поєднань з інжиром. Підійде будь-який, і турецький, і бесарабський, і кримський (скоро знову спробуємо).

1. Інжир та витриманий насичений смаком сир. Бажано з козячого чи овечого молока. Я віддаю перевагу однорічній бесарабській бринзі. Ідеально підійде італійський овечий сир пекоріно з острова Сардинія.

2. Поєднання сирого солодкого інжиру та в’яленого м’яса. Іноді навіть трохи підкопченого, але зовсім трішки. Наприклад, качина грудка, або ж скибочка в’яленого і злегка підкопченого шовдаря.

3. Запікайте інжир. Просто розріжте навпіл, посипте цукром (якщо є коричневий — супер; якщо є звичайний білий — теж підійде; якщо не вживаєте цукор — робіть без) і збризніть рослинною або оливковою олією. Дайте максимальну температуру (200−220℃) на 10−12 хвилин. Якщо у вашій духовці є режим «гриль» — ще краще. Ви повинні зрештою отримати карамелізований, подекуди навіть підгорілий інжир. Такий продукт має максимально концентрований смак. Спробуйте його як гарнір до птиці - качки або курки.

4. Зваріть кисло-солодке бальзамічне варення з інжиру — за моїм рецептом, але без додавання гірчичного порошку та спецій. Лише інжир, цукор та бальзамічний оцет. Щось схоже я описував нещодавно для синьої цибулі.

5. Зваріть солодке варення з інжиру. Тут все взагалі просто — кілограм цукру, кілограм інжиру та 1 лимон. Уварити до тягучої маси та консервувати в банки на зиму. Якщо консервація — не ваше, то можна сміливо два тижні зберігати таке варення у холодильнику.

6. Приготуйте салат із інжиром. Не бійтеся поєднувати всі інгредієнти, які описані вище. Головне у салатах не перемудрити. Просте правило — один основний інгредієнт (інжир), два-три супутні компоненти (сир, в’ялене або копчене м’ясо, горіхи, сухофрукти), салатний мікс та класична заправка. Класична — почніть з соусу вінегрет.

7. Брускетта! Ось якщо з лисичками брускетту ми не приготували, то з інжиром — точно встигнемо! Використовуйте білий хліб, бажано багет. Його можна нарізати і підсушити на сковороді без олії до золотистої скоринки. Тим часом приготуйте крем — змішайте нейтральний крем сир із сиром із пліснявою у співвідношенні 1:1. В якості сиру із пліснявою підійде і горгонзола, і дор-блю. Але останнього можна трохи менше використовувати — дуже вже він насичений. Нанесіть крем на грінки багета, а на крем — нарізаний інжир. Полити медом, посипати горішками та поперчити обов’язково. А якщо є на підвіконні або на городі свіжа м’ята — один-два листочки зверху нададуть того самого правильного присмаку.

8. Тістечко з інжиром. Купіть в магазині листкове тісто, розкатайте до товщини 5 мм. У центр викладіть нарізаний інжир, перемішаний з парою ложок цукру і чайною ложкою крохмалю. Краї загорніть до центру, як у звичайній галеті. Тісто змастити яйцем і на високу температуру в гарячу духовку (200−220℃) на 15−20 хвилин — і у вас буде швидкий, сезонний і дуже смачний десерт.

9. Інжир у шоколаді. Це ж неймовірно смачно. Нічого не вигадуйте — розтопіть на пароводяній бані плитку чорного гіркого шоколаду. Опустіть в рідкий шоколад інжир. Цілий чи розрізаний на 4 частини. Якщо взагалі хочете підкорити всіх — після цього посипте дрібно рубаними горіхами, фундуком або волоським. Це потрібно спробувати!

10. Ну а якщо у вас в’ялений, сушений інжир — робимо цукерки. Здорові, healthy, без цукру. Я рекомендую перемолоти на м’ясорубці або подрібнити в блендері сухофрукти з горіхами, а потім надати форму ковбаски за допомогою харчової плівки. Співвідношення завжди різне, в залежності від того, що є в наявності — курага, родзинки, фініки, манго і звичайно ж інжир. Якщо маса суха, то додаю трохи очищеної води для клейкості. Ось такі цукерки нарізати чи сформувати кульки, обваляти їх у горіхах чи насінні — і смачно, і корисно. Хоча захоплюватися теж не варто.

Отже, ви отримали десять ідей, що робити з інжиром. Але є ідея одинадцята. Головна. Природа вже створила ідеальний інжир. Помийте та їжте. Насолоджуйтесь коротким сезоном! Смачного!

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X