Особлива вечеря. Чотири різдвяні страви

25 грудня 2022, 13:10
Ексклюзив NV
Кутя з рисом, горіхами, медом та маком (Фото:надано автором)

Кутя з рисом, горіхами, медом та маком (Фото:надано автором)

Пропоную урізноманітнити святковий стіл традиційними стравами з невеличким авторським твістом

Різдво Христове — тепле родинне свято, яке заведено святкувати вдома з рідними та близькими. Уся родина збирається на особливу вечерю — Святвечір. За традицією, має бути дванадцять пісних страв. І звісно, у кожної української родини є свої традиційні різдвяні страви, які готуються з року в рік й передаються з покоління в покоління. Я ж пропоную вам урізноманітнити святковий стіл декількома традиційними стравами з невеличким авторським твістом.

Відео дня

Кутя з рисом, горіхами, медом та маком

Кутя — традиційна страва, яку готують напередодні новорічних свят та Різдва. Кутю варять із різноманітних круп та цільних зерен: пшениці, перловки, булгура, рису, ячменю, вівса та навіть гречки. Головна умова — щоб крупа була м’яка, але водночас розсипчаста. Я обрав рис, бо він швидко варится, що в умовах відключень світла особливо актуально.

Час приготування — 30 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

  • 300 г довгозернистого пропареного рису
  • 50 г чорносливу
  • 50 г горіхів
  • 2 ст. л. меду
  • 3 ст. л. маку

Покроковий рецепт

Візьміть 300 г довгозернистого пропареного рису. Саме цей рис буде розсипчастим після приготування. Промийте його до чистої води та всипте в сотейник. Залийте водою в пропорції 1:2, тобто 1 частину рису та 2 частини води. Варіть рис 5 хвилин після закипання, потім вимкніть вогонь, накрийте кришкою сотейник і дайте постояти 15 хвилин.

Доки рис запарюється, переходьте до наступного кроку приготування куті. Візьміть 3 ст. л. маку, всипте в сотейник або невелику каструлю та залийте окропом. Залишіть на 10 хвилин, а потім відкиньте на дрібне сито, щоб рідина стекла. Мак не перемелюйте.

Візьміть 50 г чорносливу, помийте, якщо необхідно, і наріжте дрібним кубиком. А 50 г волоських горіхів порубайте ножем.

Тепер у сотейник з рисом додайте запарений мак, чорнослив, волоські горіхи та 2 ст. л. меду. Перемішайте всі інгредієнти та додайте трохи теплої води для отримання бажаної консистенції. Кількість меду можна регулювати, виходячи зі своїх смакових уподобань.

Короп по-єврейськи

Поряд з численними овочевими стравами на різдвяному столі завжди було багато риби — смаженої на олії, запеченої або засоленої. Думаючи про меню до різдвяних свят, я згадав одну чудову страву — це запечений короп по-єврейськи. Ця страва існує у багатьох країнах, на території яких проживали єврейські громади. З часом вона асимілювалася із кухнями цих країн, тому й рецептів її приготування є кілька. Я обрав одну з варіацій, що частіше за все зустрічається у польській кухні та без якої не обходиться Святвечір у багатьох родинах.

Час приготування — 1 година 40 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

  • 1 короп (1−1,2 кг)
  • 1 лимон
  • сіль та перець до смаку
  • 2 ст. л. соняшникової олії (для смаження)

Для соусу:

  • 3 цибулини
  • 70 г родзинок
  • 1 ст. л. цукру
  • 50 г вершкового масла
  • ½ ч. л. солі
  • ½ ч. л. кориці
  • 2−3 бутони гвоздики
  • ½ ч. л. меленого імбиру
  • ½ ч. л. паприки
  • 250 мл білого сухого вина
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Рибу почистьте від нутрощів та луски, добре помийте. Зробіть поперечні надрізи з кожного боку рибини. Скропіть коропа соком лимона та залиште на 30 хвилин для маринування.

Тим часом приготуємо соус. Для цього почистьте 3 цибулини та наріжте скибочками. Розігрійте пательню з 50 г вершкового масла та обсмажте цибулю до м’якості. Влийте 250 мл білого сухого вина. Додайте на пательню до цибулі із вином 70 г родзинок.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Всипте 1 ст. л. цукру, ½ ч. л. солі, ½ ч. л. кориці, 2−3 бутони гвоздики, ½ ч. л. меленого імбиру та ½ ч. л. паприки. Тушкуйте все разом приблизно 5 хвилин на невеликому вогні.

Розігрійте іншу пательню із 2 ст. л. олії. Викладіть коропа та підсмажте до золотавої скоринки з обох боків.

Викладіть рибу у форму для запікання та додайте соус. Запікайте 1 годину за температури 180 градусів. Періодично поливайте коропа соусом.

Тушкована капуста з різними видами грибів та кмином

Тушкована капуста з кмином та грибами — пісна страва, яку можна вживати в гарячому та холодному вигляді. У своєму рецепті я використав кілька видів грибів: печериці, сушені та заморожені білі гриби. А також кмин, який надав цій страві пряний смак і злегка кроповий аромат.

Час приготування — 50 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

  • ½ середньої білокачанної капусти
  • 250 г квашеної капусти
  • 1 цибуля
  • 100 г білих свіжих чи заморожених грибів
  • 50 г сухих білих грибів
  • 300 г печериць
  • 1 ч. л. кмина
  • 250 мл води (для сухих грибів)
  • 4 ст. л. соняшникової олії
  • сіль та перець до смаку
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування. Якщо у вас заморожені білі гриби, розморозьте їх заздалегідь.

Візьміть 50 г сушених білих грибів, залийте 250 мл окропу. Залиште на 20 хвилин.

За допомогою шатківниці для капусти наріжте ½ середньої білокачанної капусти. Якщо немає шатківниці, можна порізати дрібно ножем.

Розігрійте пательню із 2 ст. л. соняшникової олії та підсмажте капусту. Додати 1 ч. л. кмину і смажте капусту до м’якості.

Візьміть 1 цибулю, очистьте і дрібно поріжте, а 300 г печериць помийте та розріжте на четвертинки. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії, додайте цибулю, а потім печериці та білі гриби. Злийте воду з білих сушених грибів в окрему миску, вона ще знадобиться. А гриби також додайте в пательню. Готуйте до випаровування рідини. У мене на це пішло 15 хвилин.

Візьміть товстостінну каструлю і з'єднайте капусту з грибами та цибулею. До інгредієнтів додайте 250 г квашеної капусти. Посоліть і поперчіть до смаку.

Додайте рідину, у якій запарювалися білі гриби. Тушкуйте капусту з грибами та кмином 30 хвилин. Після приготування можна подавати одразу до столу. Також ця страва буде смачною й в холодному вигляді.

Вареники на парі з пшеницею та маком

Що для вас Різдво? Пухкі вареники, ароматний узвар, кутя, золотобокі пиріжки та купа інших традиційних частувань. Пропоную зануритися у цю атмосферу та приготувати вареники на парі з пшеницею та маком. Тісто на вареники будемо робити на кефірі, воно виходить дуже еластичним та пружним. Мак для начинки перетремо у макогоні з цукром та змішаємо з відвареною пшеницею. Оригінально і дуже смачно.

Час приготування — 1 година

Порції — 4

Інгредієнти

Для тіста на кефірі:

  • 360 г борошна (+ для підпилу)
  • 180 мл кефіру
  • 2 ст. л. олії
  • дрібка солі

Для начинки:

  • 300 г відвареної пшениці
  • 120 г маку
  • 100 г цукру
  • ароматна соняшникова олія (для подачі)
klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Висипте у каструлю 300 г пшениці та залийте водою у пропорції 1 до 3, тобто знадобиться 900 мл. Додайте дрібку солі та варіть 30 хвилин після того, як закипить вода.

Тим часом зробіть тісто. Для цього висипте у миску 360 г борошна, додайте дрібку солі, 180 мл кефіру та 2 ст. л. олії. Ретельно вимішайте до однорідності. Загорніть тісто у плівку та залиште на 20 хвилин відпочити.

Висипте 120 г маку у макогін чи ступку, додайте 100 г цукру, ретельно перетріть. Можна також скористатися кавомолкою.

Готову пшеницю викладіть у миску, додайте перетертий з цукром мак та добре перемішайте. Начинка має бути однорідною.

Підпиліть робочу поверхню борошном та розкачайте тісто у пласт товщиною приблизно 3 мм. Склянкою зробіть кружечки.

У кожен кружечок викладіть трохи начинки з пшениці та маку. Добре защипніть краї, можна зробити красивий візерунок.

Приготуйте вареники з пшеницею на парі. Використовуйте пароварку, кілька шарів марлі над каструлею чи великий друшляк. Викладайте по кілька вареників і тримайте під кришкою приблизно 5 хвилин. Готові вареники полийте ароматною соняшниковою олією.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X