Легкі й святкові. Три страви для романтичної вечері

13 лютого 2021, 02:40
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Якщо ви любите устриці, вам точно сподобається севіче

Романтичну вечерю можна організувати по-різному: піти в ресторан або влаштувати ресторан вдома. Рівно рік тому я писав про те, як створити вдома «романтичну» атмосферу. На цей раз все буде більш практично, і я розповім, як самим приготувати ресторанні страви. Адже насправді, для того, щоб відвідати зі своєю половинкою ресторан, потрібні тільки гроші, а ось для того, щоб приготувати вечерю, та ще й самостійно, доведеться, крім усього іншого, приділити чимало уваги й часу. А увагу всі цінують, це точно. Якщо ще й смачна їжа вийде — то це справжнє свято! А смачно буде напевно — адже я розповім все покроково і доступно. Отже, готувати будемо рибу.

Відео дня

Чому риба, обговорювати не будемо — просто так краще. Ця їжа легша, її нескладно приготувати, і навіть у сирому вигляді це вже смачно. Готувати будемо три страви, і дві з них можуть бути приготовані з однакової риби. Для зручності за основу візьмемо дорадо. Це імпортна риба, але вона досить поширена у нас і популярна серед українців. Та й ціна на неї не захмарна, а цілком прийнятна.

Меню на 14 лютого:
— Севіче з дорадо з манго
— Салат з цитрусами та авокадо
— Дорадо, запечена з овочами й ароматними травами

За кількістю продуктів відразу скажу, що це романтична вечеря, а не сніданок перед походом в гори. Тому переїдати точно не варто. Навіть радше навпаки, завершити трапезу з почуттям легкого голоду буде куди правильніше. І список продуктів буде розрахований саме так — краще менше, але смачно!

Севіче з дорадо

Інгредієнти для севіче:

  • Половина стиглого манго
  • 100 г помідорів чері
  • ½ пучка кінзи
  • 1/3 червоної цибулини
  • Філе однієї дорадо вагою 600−800 г
  • Соус

Інгредієнти для соусу:

  • 2−3 лайма
  • 50 г кореня імбиру
  • 1 перець чилі
  • ½ пучка кінзи
  • 1/3 червоної цибулини
  • 3−4 ст. л. рослинної олії
  • 1 ст. л. соєвого соусу
  • Сіль, перець за смаком

Закуска з дивною назвою севіче є ні що інше, як тонкі скибочки риби, промариновані в кислому і злегка гострому соусі. Ну чистий афродизіак! Готуємо цю страву в два етапи — спочатку робимо соус і маринуємо в ньому рибу, а потім подаємо це все з солодким манго, помідорами чері та зеленню.

Крок 1

Готуємо соус. Називається він «тигрове молоко», адже через високу кислотність білки риби в ньому згортаються, і соус набуває білого кольору. Приготувати дуже просто — сік 2−3 лаймів з'єднати з іншими інгредієнтами за списком і перебити в блендері до однорідного стану. Вийде кислий, ароматний, злегка гострий і в міру солоний соус. Якщо потрібно — досоліть. Тепер можна рибне філе  б завчасно попросив у магазині в рибному відділі зняти з дорадо філе і видалити кістки — якщо не хочеться цим займатися вдома). Скибочки риби заливаємо соусом і залишаємо хвилин на 15−20 в холодильнику. За цей час риба приготується — соус побіліє, риба стане щільніше і вже не буде сирою. Переходимо до другого кроку.

Крок 2

Манго нарізаємо середнім кубиком, помідори черрі — навпіл, цибулю — дуже тонкою соломкою (буквально прозорою), а від кінзи відриваємо листя, видаливши товсті стебла. Все це змішуємо з рибою і соусом. Отримаємо дуже цікаву страву з балансом кислого і гострого соусу, солодкого манго і помідорів чері та злегка пекучого лука. З останнім не переборщіть — це ж 14 лютого.

Салат з цитрусами та авокадо

Інгредієнти для салату:

  • 100 г міксу салатів (рукола, шпинат, ромен, радіккіо, фризі або вже готова суміш, яка продається в супермаркетах — так навіть зручніше)
  • 1 великий апельсин
  • 1/3 середнього грейпфрута
  • 1 авокадо
  • 30 г кедрових горішків
  • Друга половина манго
  • 3−4 ст. л. оливкової або рослинної олії
  • 1 ст. л. діжонської гірчиці зернах)
  • Сіль, перець за смаком

Крок 1

Приготування салатів відрізняється від приготування інших страв тим, що вам на самому початку необхідно обов’язково підготувати всі-всі інгредієнти: авокадо очистити й нарізати середнім кубиком обов’язково трохи полити соком лимона або оцтом, щоб не потемніло), цитрусові очистити від шкіри і порізати дольками, бажано без білих жил, горішки просушити, щоб хрустіли. А ось потім все швидко — крок 2 і крок 3 займуть всього кілька хвилин, і готово.

Крок 2

Готуємо соус. Щось на кшталт соусу вінегрет — об'єднуємо гірчицю з соком половини цитрусових і, поступово вливаючи олію, перемішуємо вінчиком. Обов’язково посоліть в самому кінці та спробуйте соус на смак. Це основний інгредієнт вашого салату, і він формує його смак. Якщо хочеться більше яскравості — додайте трохи соєвого соусу, кілька крапель Ворчестера, можливо, чайну ложку меду — все залежить від ваших уподобань і солодкості цитрусових.

Крок 3

Змішуємо всі інгредієнти, заправляємо та перемішуємо салат і подаємо його. Але оскільки це хвилинна справа, краще заправити салат тоді, коли настигне ваша риба — він стане до неї чудовим гарніром. Ну а може комусь більше до душі перекусити салатом перед основною стравою — вирішувати вам!

Дорадо, запечена з овочами й ароматними травами

У нашому випадку дорадо, але можна так само готувати і сібас, і лосось, і голець, і судак (тільки трохи довше запікати, до температури 65−67 ℃).

Інгредієнти для запеченої риби:

  • 1 дорадо вагою 600−800 г
  • 1 ріпчаста цибулина
  • 1 морква
  • 1 корінь фенхелю
  • 1 кабачок або цукіні
  • 1 солодкий перець
  • 1 помідор
  • Кілька гілочок чебрецю
  • 1 лимон
  • Оливкова олія

Головний принцип запеченої риби — вона має бути соковитою, не пересушеною всередині, і при цьому мати золотисту запечену скоринку. І це досить легко зробити. Розповідаю як.

Процес приготування запеченої риби пройде в три етапи:

1) маринуємо овочі та рибу;

2) запікаємо овочі;

3) запікаємо рибу з овочами.

Чому спочатку окремо запікаються овочі? Просто рибі потрібно лише 20−25 хвилин, щоб бути в «самому соку», як кажуть у нас в Одесі. А деяким щільним овочам знадобиться набагато більше часу. Трохи перепечена, трохи карамелізована морква або солодкий лук — це делікатес, який я зобов’язаний навчити вас готувати, а ви зобов’язані спробувати.

Крок 1

Маринуємо овочі та рибу. Рибу зазвичай продають вже потрошену й очищену від луски. Але краще перевірити. Далі необхідно видалити зябра і добре промити. На шкурі з боків зробити 2−3 неглибоких (близько 1 см глибини) поперечних надрізи — покарбовати. Так тепло проникне всередину, і риба рівномірніше приготується, ну і вам буде легше визначити, коли вона готова.

Маринуємо стандартно: сіль, перець, трохи лимонного соку (приблизно з третини лимона) і 2−3 столові ложки оливкової олії. Лимон, який вичавили, не викидайте — покладіть його в черевце риби разом з гілочками чебрецю. Тепер відкладіть рибу маринуватися і давайте займемося овочами.

Нарізка — товстими (1 см завтовшки) скибочками. Звичайно ж, все очищене. Але розділити овочі на дві миски — в одну більш щільні й ті, що вимагають більш тривалого часу для приготування — цибуля, морква, фенхель. А в другій — овочі, які готуються швидше — цукіні, перець і помідори. Як замаринувати овочі? Сіль, перець і олія. Якщо є спеції, використовуйте на свій смак. Але, якщо чесно, риба, овочі й оливкова олія — я б мало чим міг би доповнити цю ідеальну картину.

Крок 2

Запікаємо спочатку цибулю, моркву і фенхель близько 30 хвилин при 170 ℃. В результаті овочі мають стати достатньо підпеченими й практично готовими. Повторюся — карамелізовані солодкі коренеплоди — це делікатес, ви спробуєте і точно закохаєтесь.

Крок 3

Додаємо рибу й овочі, що залишилися і запікаємо ще близько 25−30 хвилин. Тепер можна підняти температуру до 180 ℃. Ваш орієнтир — золотава скоринка у дорадо. При цьому надрізи по боках риби мають сильніше розкритися і стати білими, а овочі почати підгоряти, особливо морква і цибуля — в них найбільше «цукру».

Як перевірити готовність риби? Дістаньте деко з духовки, зробіть над головою, в найбільш товстому місці з боку спини, надріз — м’ясо має бути білим, а не сирим і напівпрозорим. І ще повинен виділятися прозорий сік. Якщо у вас є термометр для м’яса, то температура має бути не нижче 60 ℃ терпіти не можу суху перепечену рибу, тому 60 ℃, а не 63 ℃ і тим паче не 65 ℃).

Коли риба готова — подавайте на стіл, розділивши на два філе. Це легко зробити, знявши філе столовою ложкою. Гарніруйте запеченими овочами — вони будуть красиво грати кольорами: зелений, помаранчевий, червоний… Ну і, звичайно, у вас залишилося дві третини лимона — поливайте рибу лимонним соком.

Романтичного смачного!

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X