Що додати до їжі, щоб зменшити руйнівну дію стресу
Темна листова зелень є критично важливою для кожного з нас, і особливо навесні, і саме зараз, у воєнний час
Що додати до їжі, щоб зменшити руйнівну дію стресу війни?
Ми часто кажемо «війна змінила нас», маючи на увазі зміну життя, місця проживання, але найбільше — нашого психологічного стану.
Цей стан сильного психоемоційного стресу продовжується і зараз, незважаючи на деяке звикання до ситуації.
Хронічний стрес порушує не лише наше звичне життя, але і життя клітин нашого тіла, пошкоджує та руйнує їх, знижує активність імунної системи, порушує роботу внутрішніх органів та систем організму. Хронічний стрес — одна з основних причин розвитку різноманітних захворювань.
І навіть якщо наше харчування нерідко зводиться до автоматизму і їмо аби щось поїсти, все ж майте на увазі, що їжа лікує навіть «душевні рани».
І в першу чергу такі «зцілюючі» властивості має темна листова зелень. Вона є критично важливою для кожного з нас, і особливо навесні, і саме зараз, у воєнний час.
Цінність зеленої їжі для зменшення стресу
Всі овочі темно-зеленого кольору містять багато цінних для здоров’я речовин — вітаміни А, С, антиоксиданти, клітковину, фолати (різні за активністю та дією «різновиди» фолієвої кислоти), вітамін К, магній, кальцій, залізо та калій.
Зелень захищає клітини мозку
Зелень багата фітонутрієнтами: бета-каротином, лютеїном і зеаксантином, які захищають наші клітини від пошкоджень.
У стані стресу в десятки (!) разів збільшується потреба у цих захисних сполуках.
Збільшення споживання зелених листових овочів може допомогти запобігти багатьом захворюванням.
Журнал Neurology пише: одна порція зелених листових овочів на день, пов’язана з повільним віковим зниженням когнітивних функцій. Тобто зелень захищає клітини мозку.
Великий мета-аналіз показав, що споживання зелених листових овочів, включаючи хрестоцвіті (капуста, рукола, редька), значно знижує частоту серцево-судинних захворювань.
Збільшення споживання зелених листових овочів покращує ефективність дії омега-3 жирних кислот.
Як їсти зелень, щоб було і корисно, і справді смачно?
Це поєднання важливе, бо не все, що корисно, смачно — ми це знаємо.
1. Густо посипайте зеленню супи, тобто всі супи готуйте, як суп-рамен.
2. Додавайте багато різної зелені до омлетів та яєць-скрамбл.
3. Кладіть у бутерброди між сиром та м’ясом (шинкою) багато зелені.
4. Додавайте до смузі, навіть якщо це фруктово-ягідне кисло-солодке смузі. Шпинат та зелений салат не мають вираженого смаку.
<...>
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ
Більше блогів тут
