Що додати до їжі, щоб зменшити руйнівну дію стресу

14 квітня 2022, 23:40

Темна листова зелень є критично важливою для кожного з нас, і особливо навесні, і саме зараз, у воєнний час

Що додати до їжі, щоб зменшити руйнівну дію стресу війни?

Ми часто кажемо «війна змінила нас», маючи на увазі зміну життя, місця проживання, але найбільше — нашого психологічного стану.

Відео дня

Цей стан сильного психоемоційного стресу продовжується і зараз, незважаючи на деяке звикання до ситуації.

Хронічний стрес порушує не лише наше звичне життя, але і життя клітин нашого тіла, пошкоджує та руйнує їх, знижує активність імунної системи, порушує роботу внутрішніх органів та систем організму. Хронічний стрес — одна з основних причин розвитку різноманітних захворювань.

І навіть якщо наше харчування нерідко зводиться до автоматизму і їмо аби щось поїсти, все ж майте на увазі, що їжа лікує навіть «душевні рани».

І в першу чергу такі «зцілюючі» властивості має темна листова зелень. Вона є критично важливою для кожного з нас, і особливо навесні, і саме зараз, у воєнний час.

Цінність зеленої їжі для зменшення стресу

Всі овочі темно-зеленого кольору містять багато цінних для здоров’я речовин — вітаміни А, С, антиоксиданти, клітковину, фолати (різні за активністю та дією «різновиди» фолієвої кислоти), вітамін К, магній, кальцій, залізо та калій.

Зелень захищає клітини мозку

Зелень багата фітонутрієнтами: бета-каротином, лютеїном і зеаксантином, які захищають наші клітини від пошкоджень.

У стані стресу в десятки (!) разів збільшується потреба у цих захисних сполуках.

Збільшення споживання зелених листових овочів може допомогти запобігти багатьом захворюванням.

Журнал Neurology пише: одна порція зелених листових овочів на день, пов’язана з повільним віковим зниженням когнітивних функцій. Тобто зелень захищає клітини мозку.

Великий мета-аналіз показав, що споживання зелених листових овочів, включаючи хрестоцвіті (капуста, рукола, редька), значно знижує частоту серцево-судинних захворювань.

Збільшення споживання зелених листових овочів покращує ефективність дії омега-3 жирних кислот.

Як їсти зелень, щоб було і корисно, і справді смачно?

Це поєднання важливе, бо не все, що корисно, смачно — ми це знаємо.

1. Густо посипайте зеленню супи, тобто всі супи готуйте, як суп-рамен.

2. Додавайте багато різної зелені до омлетів та яєць-скрамбл.

3. Кладіть у бутерброди між сиром та м’ясом (шинкою) багато зелені.

4. Додавайте до смузі, навіть якщо це фруктово-ягідне кисло-солодке смузі. Шпинат та зелений салат не мають вираженого смаку.

<...>

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Показати ще новини
Радіо NV
X