Три компоненти. Формула харчування для здоров’я серця

1 жовтня 2021, 21:13

Серце любить ненасичені жири і не любить фруктозу

«Слухай своє серце», — каже народна мудрість. Не знаю, як саме ми можемо почути своє серце, але воно точно заслуговує на особливу увагу, оскільки завжди в роботі, коли ми радіємо, хвилюємося, плачемо, спимо та стрибаємо.

Відео дня

Серце дуже вразливе до стресів, фізичних та емоційних перевантажень. Всяке емоційне збудження викликає викид різних гормонів у кров (гормони стресу, стероїдні гормони та інші), які мобілізують жирні кислоти із жирової тканини, що веде до утворення ЛПНЩ і ЛПДНЩ (так званого «поганого» холестерину"), гіперглікемії (зростання рівня цукру в крові), та підвищення згортання крові (підвищується ризик тромбозів, інсультів, інфарктів).

Негативні психоемоційні реакції, на відміну від позитивних, мають атерогенну дію, тобто стимулюють утворення та відкладання «бляшок» на внутрішній поверхні судин.

Для початку достатньо відмовитися від шкідливих звичок і щодня рухатися

Ушкодження судин спричинюється курінням (сигарети, вейпи тощо), а також вживанням великої кількості алкоголю та кави (понад шість чашок). Алкоголь сприяє підвищенню в крові вмісту ліпідів (жирів), а також викликає ураження печінки (стеатоз).

Гіподинамія сприяє порушенням ліпідного обміну (ожиріння, атеросклероз, запалення), в той час, як помірні фізичні навантаження мають протилежний ефект.

Тому. Найкраще, що ми можемо зробити — це попередити й уникнути «поломок» серця та судин.

Для того, щоб серце працювало, як годинник, для початку достатньо відмовитися від шкідливих звичок і щодня рухатися, причому рух має бути різний, не лише ходьба, але і легкі (або складніші, все індивідуально), вправи.

Серце не любить надмір насичених жирів, тому навіть сметану, вершки, масло, жирні сири вживати в міру, не забуваючи, що це продукти концентровані.

Серце любить ненасичені жири, особливо, мононенасичений жир (оливкову олію), омега-3 жири (морська риба один-два рази на тиждень, горіхи, насіння льону). Проте сильно просолений оселедець та копчена скумбрія не принесуть користі, бо забагато солі та шкідливих сполук. А корисними горіхи будуть лише тоді, коли їх не занадто багато, особливо для тих, хто має зайву масу тіла.

Погано на серце впливає фруктоза (її продають у яскравих пакетиках як замінник цукру, а також додають у «здорові» солодощі, тому читайте етикетки). Фруктоза підвищує вміст тригліцеридів у крові (прискорює атеросклероз швидкими темпами), сприяє підвищенню артеріального тиску, робить нечутливими клітини до інсуліну, підвищує вміст сечової кислоти. Фруктоза із фруктів, якщо їх не їсти кілограмами, не шкідлива. Але все одно, найкращий фрукт — це овоч.

І навіть глюкоза, коли її забагато (всякі солодкі напої, тістечка тощо) спричинює утворення шкідливих продуктів, які ушкоджують серце та судини.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Якщо написати формулу харчування для здоров’я серця, то вона виглядає так: Б+К+Ж. Це означає, що під час основного прийому їжі на тарілці мають бути три важливі компоненти:

1. Білки (яйце, риба, нежирне м’ясо, нежирний сир, бобові, гриби);

2. Клітковина (листова зелень, різнокольорові овочі, каші, фрукти, ягоди);

3. Жир (оливкова олія, горіхи, морська риба, водорості).

І з цього набору продуктів вже комбінуєте сотні страв: салати, рагу, соте, запіканки, і насолоджуєтеся життям.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X