Що їсти, щоб у 75 років бути здоровим та привабливим. Поради дієтолога

3 січня 2019, 23:03

Найбільшим досягненням має бути довге і здорове життя

Під час новорічних свят частина користувачів Facebook активно ділиться своїми досягненнями за минулий рік. Інша частина не ділиться вже нічим, лише примножує калорії. Я ж залишаюся незмінною, як скіфська баба, своїми досягненнями вважаю більшу кількість "навернутих у віру довголіття" людей і напишу про те, як кожному з нас жити в здоровому тілі. І жити довше, а не 65-85 років і з костилями, інсуліновим шприцем і єдиним бажанням "хочу спокійно вмерти".

Відео дня

Все просто — життя краще, ніж смерть, але, щоб жити, потрібно старатися. І не час від часу.

Мені пощастило — після роботи хірургом у відділенні шлунково-кишкових кровотеч я знайшла натхнення зайнятися не просто клінічною дієтологією, але і медициною антистаріння. Це занесло мене у потужне наукове середовище, яке щодня дає нові обнадійливі факти. А я ділюся ними з вами, бо вірю, що крапля точить камінь, а бажання жити перемагає всі відмазки, лінь та спокуси.

І я вірю, що Україна досить швидко стане країною із значно вищою тривалістю життя і з більшою кількістю довгожителів. Ми станемо в один ряд із Окінавою, Лома Ліндою, Коста-Рикою та іншими "блакитними зонами" нашої планети.

Окей, скажете ви, то що нам треба робити? Передусім, що треба їсти, щоб у 60+ не ходити з паличкою чи на милицях, не страждати від болі, раку, сліпоти, не стояти в черзі на трансплантацію органів, не їздити на візочку і не лягати важким тягарем на плечі своїх близьких? Що нам треба їсти, щоб не лише танцювати рок-н-рол в 75 років — можна і на столі, — але і цілуватися, закохуватися, бути сексуально привабливим та активним, мріяти і мати змогу насолоджуватися мріями?

Їжа це наші ліки від більшості хвороб. Якомога швидше позбувайтеся відсталих звичок їсти всякий непотріб, припиніть їсти лише тому, бо це ж "смачно". Перестаньте вірити, що "можна все, але в міру" — хто таке вам сказав, і хто знає, що саме "все" і якою є та "міра"?

Вегетаріанська (рослинна) їжа має становити понад 75% вашого раціону. Не 75% смаженої картоплі — овоч же, — а різних овочів.

Зелень — щодня: сиру жувати або збивати в блендері, хоч листочок. Вона дає вітамін К2, який стимулює утворення мієліну — захисної оболонки для кожного нервового волокна. Ось вам один із шляхів до збереження мозку, пам'яті, до профілактики розсіяного склерозу, хвороб Альцгеймера та Паркінсона.
А ще зелень активує імунну систему кишечника — не матимете "протікаючого кишечника", аутоімунних хвороб, алергій, астми, екземи, псоріазу.

Щоб жити, потрібно старатися

Бобові — базове джерело білка. Сочевиця, маш, нут і квасоля — хоч ложечка, але щодня. Збільшите шанс не мати аутоімунних захворювань і раку кишечника, матки, молочної залози та простати, набагато повільніше старіти і не накопичувати жир у районі живота — це все дають бобові у раціоні.

Поки ми діти та підлітки, тобто поки ростемо — їмо білок всякий, тваринний також, акцент — на яйця. А вже як вийшли з 30+ річного віку, переходимо поступово на білок рослинний, тобто бобові, горох, кіноа. Це значно сповільнить системне, тихе запалення — основну причину хвороб старості. Із таким "бобовим" білком живемо у здоров'ї та стрункості років до 65-70 і лише після того можемо їсти більше нежирного тваринного білка — рибного, кисломолочного, яєчного.

Вуглеводи максимально складні, тобто, в першу чергу, всі овочі, які лише бачите. Що не можна з'їсти сирим, злегка варимо або обробляємо паром. І все це можна змішувати, уявіть собі — як огірки з помідорами.

Жири. Вони визначають, якими бути мембранам наших клітин — добре сприймати всі нутрієнти, давати змогу рецепторам правильно працювати. Їстимете випічку з кремом — знищите всі свої інсулінові рецептори і не дивуйтеся потім, звідки діабет. Тож — оливкова олія, горіхи, насіння, трошки вершкового масла, сала.

Риба — жирна, двічі-тричі на тиждень, дрібна і середня.

Режим. Досить вже цих нескінченних перекусів — особливо, якщо у Вас зайва вага. Крім інсулінорезистентності в "сухому залишку" не отримаєте нічого. Двох на день достатньо, якщо дефіцит ваги — тоді частіше, три-чотири, і то — чимось вкрай низькокалорійним. Не вечеряйте вже за три-чотири години до сну. Пізня вечеря руйнує наші мітохондрії — основні виробники енергії в організмі. Вона зношує їх і приводить до надмірного виробництва вільних радикалів, які руйнують все: від ДНК до білків імунної системи.

Голодуйте час від часу. Це корисно: зменшує відсоток вісцерального жиру і загального також, знижує рівень запалення та сповільнює старіння, зменшує ризик діабету ІІ типу та онкозахворювань, особливо — кишечника і молочної залози. Голодувати можна від сніданку до сніданку, або пропустивши вечерю. І так — раз на тиждень.
Голодувати можна й "обманним шляхом" — так зване псевдоголодування. Це коли ніби і їсиш, і не їсиш, бо калорій мало, і в організмі запускаються процеси відновлення та позбавлення від всього непотрібного. Мої пацієнти називають це "чудо-дієтою", хоча там є і листя, і горіхи, і боби, і все "вполнє тєрпімо".

Їжте те, що виросло поруч. Авокадо, банани — то, звісно, клас, але поки ті банани довезуть, то вже тричі оброблять жорсткою хімією. Та і дозрівають вони в дорозі, ні на якому не на сонці. Все, що виросло поруч, особливо — заморожене, підсушене, шипшина та інші ягоди-фрукти-овочі — то для нас найкраще. Хоча і фініка можете пожувать, але ж не кілограм.

Рухайтеся багато, так, щоб було мінімум 5-10 годин інтенсивних занять в тиждень. Потійте. Спіть також багато.

Радійте життю всіма можливими і неможливими способами. Життя єдине і не таке вже і довге, але шанси подовжити його вже є.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X