Зима може бути смачною. Три рецепти, які вас здивують
Зима — це можливість поекспериментувати з їжею
Ми чомусь вважаємо, що зима відібрала у вас все найсмачніше. Насправді зима — це можливість поекспериментувати з їжею. Адже, забираючи одні продукти, зима змушує вас звертати увагу на інші. Вона викликає у нас спрагу пошуку нових поєднань і смаків.
Сьогодні я пропоную вам три рецепти, щоб ви побачили, що зима може бути смачною.
Салат із зимових овочів
Я обожнюю запікати і не уявляю своє життя без духовки. А ще я обожнюю овочі. І якщо взяти овочі і приготувати їх у духовці, вони набудуть найкращого смаку — насиченого, солодкого, досконалого.
Час підготовки — 10 хвилин
Час приготування — 25 хвилин
Порції — 4
Інгредієнти:
- Буряк — 200 г
- Гарбуз — 200 г
- Морква — 200 г
- Цибуля червона — 200 г
- Насіння гарбуза — 1 ст. л.
- Насіння соняшнику — 1 ст. л.
- Соняшникова олія — 1 ст. л.
- Розмарин — 1−2 гілочки
- Сіль і перець — за смаком
- Лимонний сік — 1 ст. л.

Покроковий рецепт
Духовку розігрійте до 180 градусів. Овочі крупно поріжте і викладіть на деко, застелене пергаментом. Полийте соняшниковою олією і поставте в духовку на 25 хвилин.
Дістаньте овочі, дайте їм охолонути, викладіть у салатницю, збризніть лимонним соком, посоліть, поперчіть. Посипте насінням і розмарином.
Слойки із сочевицею
Всі люблять слойки і зазвичай купують їх у супермаркеті. Та чи намагалися ви коли-небудь спекти їх вдома? А з начинкою із сочевиці? Я впевнений, що більшість з вас точно не намагалася. Нумо негайно це виправимо, тим паче, що слойки виходять просто неперевершеними. Варто визнати, що сочевиця смакує не тільки у вигляді гарніру, але і як начинка. Раджу обов’язково спробувати!
Час підготовки — 45 хвилин
Час приготування — 15 хвилин
Порції — 4
Інгредієнти:
- Зелена сочевиця — 200 г
- Морква — 1 шт.
- Цибуля — 1 шт.
- Листкове тісто (бездріжджове) — 1 кг
- Груша в’ялена (можна замінити курагою) — 1 шт.
- Кріп — 3−4 гілочки
- Петрушка — 3−4 гілочки
- Часник — 2 зубчики
- Вершкове масло — 20 г
- Олія — 2 ст. л.
- Сіль і перець — за смаком

Покроковий рецепт
Сочевицю відваріть у підсоленій воді до готовності, приблизно 15−20 хвилин. Потім злийте воду.
Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на крупній тертці. Обсмажте овочі в олії до розм’якшення цибулі. Потім додайте відварену сочевицю і обсмажте все разом ще кілька хвилин. Посоліть і поперчіть за смаком.
Обсмажені овочі перекладіть у чашу блендера або в сотейник і перебийте до однорідності.
Петрушку і кріп промийте і дрібно порубайте. Зубчики часнику очистіть і теж порубайте. В’ялену грушу наріжте дрібними кубиками. За бажанням ви можете замінити грушу курагою, вийде не менш смачно. Додайте зелень, часник і грушу в ємність з начинкою.
Готове листкове тісто наріжте однаковими квадратиками і викладіть їх на дошку або робочу поверхню, посипану борошном. В середину кожного квадратика тіста викладіть начинку із сочевиці і овочів. Потім акуратно зафіксуйте куточки квадрата і загорніть краї. Вийде своєрідний конвертик.
Сформовані слойки змастіть розм’якшеним вершковим маслом для красивої скоринки. Випікайте слойки в духовці за температури 180 градусів приблизно 15−20 хвилин, до утворення апетитної золотавої скоринки.
Гарбузовий пиріг із сиром
Чи любите ви випічку з гарбузом? Упевнений, ви відповісте так, коли хоч раз скуштуєте цей найніжніший гарбузовий пиріг з сиром. По-перше, це дуже смачно, і навіть ті мої знайомі, яким не дуже подобається гарбуз, їли його залюбки. По-друге, він дуже простий, адже вам навіть не доведеться вовтузитися з тістом, оскільки основа для нього виготовляється з подрібненого печива.
Час підготовки — 40 хвилин
Час приготування — 40 хвилин
Порції — 4−6
Інгредієнти:
- Гарбуз — 500−600 г
- Сир не менше 9% жирності — 350 г
- Кориця — 1 ч. л.
- Цукор — 100 г
- Кукурудзяний крохмаль — 2 ст. л.
- Яйця — 2 шт.
- Печиво цукрове — 300−350 г
- Вершкове масло — 50−170 г

Покроковий рецепт
Запечіть у духовці гарбуз за температури 200 градусів протягом 30−40 хвилин, залежно від сорту. М’якоть має стати дуже м’якою. Дайте гарбузу трохи охолонути.
Перебийте гарбуз за допомогою блендера до однорідної консистенції. Водночас перебийте 350 г сиру з 100 г цукру, 1 ч. л. кориці, 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю і двома яйцями. Потім додайте до сирної маси гарбузове пюре і перемішайте до однорідності.
Цукрове печиво перебийте в крихту. Додайте до крихти розм’якшене вершкове масло. Для зручності можна його попередньо розрізати.
Ретельно змішайте крихту печива з маслом, щоб вийшла однорідна пластична маса. Вона може трохи розсипатися, але це нормально, головне, щоб печиво добряче змішалося з маслом.
Викладіть масляну крихту у форму для запікання і добре утрамбуйте руками або за допомогою склянки. Важливо також добре сформувати бортики форми.
Наповніть форму гарбузово-сирною масою і випікайте 40−50 хвилин за температури 180 градусів.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life