Що було за 100 років до "Гри престолів": рецензія на книгу автора гучної саги

9 серпня 2017, 18:37
Відповіді на питання про те, як розвивалися події задовго до, я знайшов в серії повістей "Лицар сімох королівств"

Цього року глядачі з усього світу побачили на своїх екранах перші і довгоочікувані серії сьомого сезону «Гри престолів», знятого за книгами Джорджа Р. Р. Мартіна «Пісня льоду і полум'я». Ні для кого не секрет, що виходи нових серій супроводжуються креативними рекламними кампаніями, захоплюючими тизерами і скандальними чутками про хакерське викрадення сценарію матеріалу, який ще не вийшов. Також шанувальники фантастичних оповідань Джорджа Мартіна з нетерпінням чекають виходу кожної нової книги із серії «Пісня льоду і полум'я», щоб дізнатися, що чекає героїв далі.

Думаю, багатьом, як і мені, цікаво, що відбувалося за 100 років до початку протистояння між будинками Старків, Ланністерів і Баратеонів. Коли в землях Вестеросу правила династія Таргарієнів і спогади про живих драконів ще не стерлися з пам'яті людей. Відповіді на питання про те, як розвивалися події задовго до, я знайшов в серії повістей «Лицар сімох королівств». Книга складається з трьох частин, дати виходу яких пристойно пошарпали нерви фанатам. «Лицар-бурлака» з'явився на світ у 1998 році, «Присяжний меч» - у 2003-му, а «Таємничий лицар» - у 2010-му.

Отже, історія розповідає про простого хлопця Дункана (не плутати з Маклаудом, який Горець), який «без роду і племені» служив серу Арлану зброєносцем. Після смерті свого «роботодавця», Дункан опиняється перед складним вибором - повернутися до бродячого життя або спробувати все ж таки стати справжнім лицарем.

У книзі є все, що відповідає жанру пригодницької фантастики - це і зрада, і змови, і кара, і помилування, і бенкети, і блазні

Перші пригоди застали героя в містечку Ашфорд. Не упустив Дункан можливості проявити себе як справжній воїн, взявши участь в турнірі. Зіткнувшись з несправедливістю по відношенню до простих людей, Дункан, не будучи «вискочкою», приймає рішення відстояти честь звичайної дівчини. Своїм вчинком він викликав на себе хвилю гніву з боку лордів. Простий бурлака потрапляє на суд, який не проводили більше ста років.

«Суд сімох» прикував увагу всіх королевичів і знаті. Самому впоратись з сімома загартованими в боях лицарями, ясна річ, неможливо, і на допомогу головному герою приходять незнайомці, для яких лицарський борг і честь стоять вище інших моральних принципів. Зустріч з юним зброєносцем Бовтуном для Дункана стала випадковою і доленосною. Тепер у нього з'явився помічник, який до нього прив'язався і сам «загорівся» пригодами. Дункан погодився взяти Бовтуна з собою в подорож лише за умови, що той буде беззастережно зберігати таємницю про його походження. Нескінченні переїзди і служба часом не у найчесніших лордів, солонина, що її не прожувати без попереднього замочування в елі, нічліг під зоряним небом, - це ще не повний перелік принад життя «новоспеченого» лицаря і його зброєносця.

У повістях чітко показується різниця між любов'ю або закоханістю. Жінки в житті Дункана завжди займали особливе місце і до всіх він відчував особливий потяг. Простачка ляльковод Дансель заворожила його своїм поглядом і посмішкою, а Руда Вдова Рогань, яку всі навколо обговорювали і боялися, полонила своєю щирістю, твердістю в рішеннях і жіночністю.

У книзі є все, що відповідає жанру пригодницької фантастики - це і зрада, і змови, і кара, і помилування, і бенкети, і блазні, і голі жінки, і позашлюбні бастарди. Замкові інтриги - невід'ємна частина життя лордів, і дізнаватися, як саме воно проходило, дуже цікаво, тим більше, що картинки в голові малює твоя уява, а не режисери-постановники.

Відмінне фантастичне оповідання для дорослих, інтерес до якого збільшується з кожною прочитаною сторінкою. Для фанатів «Гри престолів», яким знайомі пейзажі Вестероса та інших земель, не важко буде дофантазувати те, що відбувається. Дуже сподобався переклад Наталії Тисовської на українську мову. Місцями зустрічалися слова, які чув вперше, але які надавали тексту певного шарму. Раджу всім, хто вже не в силах чекати нових серій, і хоче дізнатися ще щось про «Всесвіт» Джорджа Мартіна.