Ідеальна щедра кутя. Чотири рецепти, які вам сподобаються

12 січня, 20:43
Кутя (ілюстративне фото) (Фото:tashka2000/Depositphotos)

Кутя (ілюстративне фото) (Фото:tashka2000/Depositphotos)

Три традиційні варіанти приготування та один — для тих, хто любить нові смаки

Найкраща кутя, як відомо, — та, що приготовлена власноруч з любов’ю. Водночас кутя, як і борщ, у кожного кухаря та господині виходить по-різному, а рецепти передаються з покоління в покоління.

Відео дня

Сьогодні хочу поділитися трьома перевіреними методами приготування куті, а також ще одним секретним бонусним рецептом до Щедрого Вечора. Якщо ще не знайшли ідеальний рецепт солодкої куті, мерщій на кухню з моїми рецептами. Гарантую, вам сподобається!

Пшенична кутя з лікером

Інгредієнти:

  • Пшениця — 400 грамів
  • М’якоть апельсина — 100 грамів
  • Цедра апельсина
  • Мак — 100 грамів
  • Пекан горіхи — 100 грамів
  • Сухофрукти — 150 грамів
  • Мед — на смак
  • Лікер — 1 ст. л.
  • Сушені яблука та груші — 50 грамів

Приготування:

Насамперед готуємо узвар. Залийте 50 грамів промитих сушених яблук і груш 200 мл води та доведіть до кипіння. Зніміть з плити та дайте настоятися мінімум дві години.

Відваріть пшеницю до готовності. Мак залити окропом, а потім розітріть. Горіхи та сухофрукти розріжте на невеликі шматочки. Апельсин очистіть від плівок, залишивши тільки філе. Підготуйте цедру.

З'єднайте пшеницю із сухофруктами, горіхами, апельсином, цедрою та маком. У склянці узвару розмішайте мед і додайте його в кутю.

Врахуйте, що кутя не має бути рідкою — можливо, вам знадобиться не весь узвар. І тепер додайте ложку лікеру.

Рисова кутя з маком

Інгредієнти:

  • Рис — 1 склянка
  • Мигдаль — 50 грамів
  • Родзинки — 100 грамів
  • Мак — 50 грамів
  • Мед — на смак

Приготування:

Склянку рису залити 1,5 склянками окропу, щільно закрити каструлю кришкою і варити: 3 хвилини на сильному вогні, потім 6 на середньому і знову 3 на маленькому. Після того, як рис знімете з вогню, ще 15 хвилин не відкривайте кришку, даючи рису настоятися на пару.

Поки рис остигає, ошпарити ядра мигдалю, очистити від лушпиння і дрібно порубати. Ізюм залити окропом. Хвилин через 5 злити. Мак запарити.

Після того як мак повністю охолоне, його потрібно перетерти.

Перемішати перетертий мак, родзинки, горіхи з готовим рисом, заправити рідким медом. Якщо мед у вас занадто густий, просто підігрійте його на паровій бані.

Усе перемішати.

Традиційна кутя з перловки з вершками

Інгредієнти:

  • Перловка — 200 грамів
  • Лимонна цедра
  • Мак — 100 грамів
  • Волоський горіх — 70 грамів
  • Родзинки — 50 грамів
  • Мед — 2 ст. л.
  • Курага — 100 грамів
  • Вершки — 80−100 грамів

Приготування:

Перловку заливаємо водою і варимо. Коли буде готова, вливаємо вершки та проварюємо ще 2 хвилини, поки зерно не вбере їх. Варимо ще близько години.

Мак заливаємо окропом, а потім розминаємо в ступці. Подрібнюємо горіхи та курагу.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Після цього змішуємо всі інгредієнти, додаємо мед і цедру.

Кокосова кутя для тих, хто любить нові смаки

Інгредієнти:

  • Рис — 200 грамів
  • Кокосове молоко — 100 грамів (+ 50 грамів)
  • Вода — 200 грамів
  • Журавлина сушена — 50 грамів
  • Фісташки — 100 грамів
  • Манго заморожений — 100 грамів

Приготування:

Рис варимо з водою і кокосовим молоком, даємо трохи охолонути. Подрібнюємо горіхи, нарізаємо манго.

Змішуємо всі інгредієнти, а щоб зробити трохи рідку кутю — додаємо ще кокосового молока.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X