Ідеальна щедра кутя. Чотири рецепти, які вам сподобаються

Кутя (ілюстративне фото) (Фото:tashka2000/Depositphotos)
Три традиційні варіанти приготування та один — для тих, хто любить нові смаки
Найкраща кутя, як відомо, — та, що приготовлена власноруч з любов’ю. Водночас кутя, як і борщ, у кожного кухаря та господині виходить по-різному, а рецепти передаються з покоління в покоління.
Сьогодні хочу поділитися трьома перевіреними методами приготування куті, а також ще одним секретним бонусним рецептом до Щедрого Вечора. Якщо ще не знайшли ідеальний рецепт солодкої куті, мерщій на кухню з моїми рецептами. Гарантую, вам сподобається!
Пшенична кутя з лікером
Інгредієнти:
- Пшениця — 400 грамів
- М’якоть апельсина — 100 грамів
- Цедра апельсина
- Мак — 100 грамів
- Пекан горіхи — 100 грамів
- Сухофрукти — 150 грамів
- Мед — на смак
- Лікер — 1 ст. л.
- Сушені яблука та груші — 50 грамів
Приготування:
Насамперед готуємо узвар. Залийте 50 грамів промитих сушених яблук і груш 200 мл води та доведіть до кипіння. Зніміть з плити та дайте настоятися мінімум дві години.
Відваріть пшеницю до готовності. Мак залити окропом, а потім розітріть. Горіхи та сухофрукти розріжте на невеликі шматочки. Апельсин очистіть від плівок, залишивши тільки філе. Підготуйте цедру.
З'єднайте пшеницю із сухофруктами, горіхами, апельсином, цедрою та маком. У склянці узвару розмішайте мед і додайте його в кутю.
Врахуйте, що кутя не має бути рідкою — можливо, вам знадобиться не весь узвар. І тепер додайте ложку лікеру.
Рисова кутя з маком
Інгредієнти:
- Рис — 1 склянка
- Мигдаль — 50 грамів
- Родзинки — 100 грамів
- Мак — 50 грамів
- Мед — на смак
Приготування:
Склянку рису залити 1,5 склянками окропу, щільно закрити каструлю кришкою і варити: 3 хвилини на сильному вогні, потім 6 на середньому і знову 3 на маленькому. Після того, як рис знімете з вогню, ще 15 хвилин не відкривайте кришку, даючи рису настоятися на пару.
Поки рис остигає, ошпарити ядра мигдалю, очистити від лушпиння і дрібно порубати. Ізюм залити окропом. Хвилин через 5 злити. Мак запарити.
Після того як мак повністю охолоне, його потрібно перетерти.
Перемішати перетертий мак, родзинки, горіхи з готовим рисом, заправити рідким медом. Якщо мед у вас занадто густий, просто підігрійте його на паровій бані.
Усе перемішати.
Традиційна кутя з перловки з вершками
Інгредієнти:
- Перловка — 200 грамів
- Лимонна цедра
- Мак — 100 грамів
- Волоський горіх — 70 грамів
- Родзинки — 50 грамів
- Мед — 2 ст. л.
- Курага — 100 грамів
- Вершки — 80−100 грамів
Приготування:
Перловку заливаємо водою і варимо. Коли буде готова, вливаємо вершки та проварюємо ще 2 хвилини, поки зерно не вбере їх. Варимо ще близько години.
Мак заливаємо окропом, а потім розминаємо в ступці. Подрібнюємо горіхи та курагу.

Після цього змішуємо всі інгредієнти, додаємо мед і цедру.
Кокосова кутя для тих, хто любить нові смаки
Інгредієнти:
- Рис — 200 грамів
- Кокосове молоко — 100 грамів (+ 50 грамів)
- Вода — 200 грамів
- Журавлина сушена — 50 грамів
- Фісташки — 100 грамів
- Манго заморожений — 100 грамів
Приготування:
Рис варимо з водою і кокосовим молоком, даємо трохи охолонути. Подрібнюємо горіхи, нарізаємо манго.
Змішуємо всі інгредієнти, а щоб зробити трохи рідку кутю — додаємо ще кокосового молока.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут