Злетить або не злетить. Хочете відкрити свій ресторан?

30 липня 2020, 08:35

Відповіді на ці запитання — важливіші за чітко прописаний бізнес-план

Розберіться, в чому полягає ваша суперсила і як її можна використовувати на благо ресторану.

До мене періодично звертаються за порадою люди, які збираються спробувати себе в ресторанному бізнесі. Злетить їхній концепт чи не злетить? Чи варто цим взагалі займатися? Плюси, мінуси, підводні камені? У мене немає готових відповідей. Замість цього у мене є інші запитання, відповівши на які, потенційний ресторатор зможе краще розібратися в собі, у своєму проєкті й у своїх майбутніх гостях.

Відео дня

1. Навіщо?

Навіщо вам це потрібно? Чому з усіх можливих бізнесів ви вибрали саме цей? Якщо лише тому, що вам потрібно зручне місце, щоб проводити зустрічі і харчуватися не вдома, то таких місць у місті — сотні, а то й тисячі. Є більш практична відповідь, але при цьому максимально примітивна: щоб заробити гроші. Так ось, є безліч способів зробити це з меншими витратами сил і нервів. Копайте глибше, і ви дізнаєтеся багато цікавого і про себе, і про свій майбутній ресторан.

2. Для кого?

Кому потрібен ваш заклад і що він цим людям зможе дати? Навіщо це городянам? Навіщо це туристам? Навіщо це людям, які будуть у вас працювати? Навіщо це місту, країні і світі, врешті-решт? Постарайтеся знайти унікальні відповіді на ці запитання — це важливіше чітко прописаного бізнес-плану.

3. Чим ви унікальні?

Що такого є у вашому особистому досвіді, чого немає у інших рестораторів? Що нового ви можете привнести в цю сферу? Мова не обов’язково про бізнес-досвід — це може бути досвід подорожей, культурний багаж або комунікаційні здібності. Іншими словами, розберіться, в чому полягає ваша суперсила і як її можна використовувати на благо ресторану.

4. Скільки грошей?

Скільки ви хочете заробляти за рік і яким чином ви плануєте це робити? А скільки готові інвестувати? Запитання для перевірки: у вас є ці гроші чи ви знаєте, де їх взяти? Упевнений, що половина успіху ресторанного бізнесу полягає в тверезій оцінці фінансових можливостей закладу та співвіднесення їх з його потребами. Якщо вас підведе арифметика, то ніяка кулінарна камасутра не врятує ваш ресторан.

5. Скільки часу?

Скільки часу ви готові витрачати на свій заклад? Скільки годин ви готові проводити з кухарями на кухні і з гостями в залі? А скільки — з чиновниками в міськадміністрації та з податківцями в податковій? Сподіваюся, ви розумієте, що мова йде не про восьмигодинний робочий день — часом рестораном доводиться займатися практично 24/7. Чим ви готові пожертвувати в ім'я свого ресторану і як довго ви готові це робити?

А тепер — бонусне запитання: воно вам точно треба?

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X