Секрет японських довгожителів. Чим корисна окінавська дієта

30 грудня 2020, 23:03

Якщо хочете сформувати фундамент довголіття — беріть приклад з окінавців

Окінава — острівна префектура на півдні Японії, відома своїми довгожителями. У цій області дивовижно низькі показники захворюваності на рак та висока тривалість життя. У чому секрет японського здоров’я та довголіття? Дивно, але передусім — у здоровій та різноманітній дієті.

Відео дня

Те, що в Окінаві вражаюче високий відсоток довгожителів — і що примітно, не просто старих, які переступили поріг 100-річного ювілею, а активних і здатних до обслуговування себе дієздатних бадьорих людей — заслуга їхнього раціону. Адже серед безлічі факторів, що впливають на здоров’я, саме харчування відіграє ключову роль. В інтерв'ю CNN дослідник цього феномену Крейг Вілкокс розповів, що головна відмітна риса окінавької дієти — велике розмаїття в харчуванні та високе споживання овочів і фруктів.

Основна частина раціону — овочі та фрукти

Дослідження показало, що в середньому японці з префектури довгожителів включають у своє щоденне меню 7 фруктів і овочів, а загалом вживають близько 18 харчових продуктів на день. Їхній звичний раціон складається з більш ніж 200 різних продуктів і спецій! Прикладом тому слугує одна з традиційних страв — тямпуру перекладі «змішане»). Це смажена суміш різних овочів, тофу, яєць, квасолі, часто з гарніром з морських водоростей, дайкона, капусти, з додаванням м’яса або риби. Ось і відповідь на питання, як можна з'їдати так багато різних продуктів щодня.

Також жителі Окінави часто їдять фрукти, як після їжі, так і як окремий прийомом їжі, зазвичай зі свіжозавареним жасминовим чаєм. А основні страви майже завжди — це яскрава і барвиста суміш безлічі інгредієнтів, де є багато овочів, листової зелені, коренеплодів і морських водоростей. Ось і весь секрет: потрібно зосередитися на отриманні великої кількості різних свіжих овочів і фруктів, а не на надмірному споживанні нехай навіть дуже корисного суперфуду.

Це допоможе забезпечити смакову різноманітність і надходження різних поживних речовин, адже ви отримаєте куди більше користі з цілого спектра страв, ніж зі рутини з випивання однакового зеленого смузі щоранку, що стомлює. Така велика кількість варіативного застосування харчових продуктів не просто робить раціон збалансованим — вона надає простір для фантазії, адже різні відтінки смаку, колір і текстура не можуть набриднути. Плюс велика кількість овочів робить цю дієту досить низькокалорійною.

Піраміда окінавської дієти

Основна частина раціону — це овочі та фрукти. Далі — бобові, злакові з низьким глікемічним навантаженням, риба і пісне м’ясо, олії, спеції, прянощі й трави, і лише наприкінці йдуть солодощі й помірне споживання алкоголю. Примітка: жасминовий чай і фізична активність також є невід'ємною частиною щоденної рутини!

Тому, якщо хочете сформувати фундамент міцного здоров’я і довголіття — беріть приклад з окінавців:

— споживайте більше цільних необроблених продуктів і овочів, багатих на вітаміни, антиоксиданти та клітковину,

— додайте в раціон ферментовані продукти,

— виключіть швидкі вуглеводи та рафіновані продукти,

— обираючи між рослинною і тваринною їжею, віддавайте перевагу овочам, м’ясо їжте помірно і тільки нежирні сорти, обмежте споживання молочних продуктів.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X