Найнаваристіші. 10 супів, які просто створені для морозних вечорів

12 грудня 2019, 23:03
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Бограч, хаш, солянка, фо та інші супи, які наповнять енергією і силами в холодну пору року

Коли холоднішає, ми вже не так охоче готуємо листові салати, легкі закуски і страви з овочів. По-перше, овочі й салати взимку не такі ароматні і коштують у п’ять разів дорожче, а по-друге, в холод організму потрібно більше енергії і сил, тому тут не обійтися без поживнішої їжі, без страв наваристіших, так би мовити. А найнаваристіші у нас, звісно ж, супи. Ці страви просто створені для морозних вечорів, для теплих сімейних посиденьок, для того, щоб нас зігріти, як слід. Ось деякі з моїх фаворитів.

Відео дня

Борщ

Він прекрасний навесні та раннім літом, з молодих овочів, молочної моркви і майже прозорої капусти. Але взимку він має зовсім інший характер. І ми не будемо вибирати рецепт, склад, географію, не будемо порівнювати борщ з підкопченими грушами і борщ з карасиками або взагалі одеський із квасолею. Це ми залишимо вам. Але кожен просто зобов’язаний взимку приготувати кілька варіантів улюбленого борщу за власним рецептом.

Гороховий суп

Цей хлопець з характером. А інакше й бути може — копчені свинячі ребра, з яких зварили бульйон, гарненько вижарена копчена підчеревинка і горох, що повільно й довго варився. З ложкою сметани і теплими часниковими грінками. А, ще й щіпка свіжого кропу.

Гарбузовий суп

Гарний помаранчевий крем-суп з гарбуза. Я його готую з імбиром, а замість вершків використовую кокосове молоко. Виходить трохи по-азійському. Злегка солодкуватий, трохи пекучий від імбиру, і обов’язково додайте кілька крапель гарбузової олії та смажених насіннячок під час подачі. Дуже приємний суп.

Злегка солодкуватий, трохи пекучий від імбиру, дуже приємний суп

Бессарабська зама

Якщо просто курячий бульйон — це ваше, але захотілося чогось цікавішого, то я настійливо рекомендую приготувати бессарабську заму. Доведеться, звичайно, пошукати деякі інгредієнти, але, загалом, це прекрасний курячий суп з легкою кислинкою і ароматом любистку та солодкого перцю.

Бульйон з пельменями

Так-так, тут навіть мови не може бути про ЗСЖ, ПХ або щось подібне. Це пельмені. І бульйон. Все. Це просто класика пельменів, один з найкращих їх проявів і любов з першої ложки. Італійці готують щось подібне в Емілії-Романьї — бульйон з тортеліні, але це інша історія.

Хаш

Я вважаю, що хаш потрібно їсти після доброї вечірки. Найкращий похмільний суп. Готується він довго, а почати потрібно ще до гуляння — так би мовити, підготувати плацдарм. Готувати майже добу, але зате ложка цього супу склеює губи й оживляє голову. Дуже сильно, і не кожному таке можна, але для тих, кому можна — напевне відновлювальна страва.

Солянка

Якщо ви не підготувалися до вечірки заздалегідь і не почали готувати хаш, вам судилося їсти солянку. Звичайно, рецептів і різновидів трохи менше, ніж у борщу. Але й тут є що обговорити: які оливки туди йдуть, що робити з каперсами і чи можна додавати нирочки. Солянка — дуже популярний зимовий суп.

Бограч

Закарпатський, наваристий, сильно-дуже-смачний. Багато паприки, багато м’яса, багато часу, багато смаку. Чудовий, слідкувати-гострий — ну не можна прожити зиму і хоч кілька разів не приготувати бограч.

Том-ям

Тайська пристрасть! Кислий, гострий, рибний. Навіть не рибний, а морепродуктовий. Простий на перший погляд склад — листя кафірського лайма, галангал, чилі, лемонграс, лайм… це все можна купити або попросити знайомих захопити з собою з Тая. Ну а хтось може купити пасту том-ям і вийде, можливо, не так вишукано, але не менш гостро і кисло. Загалом, яскравий том-ям — це forever.

Фо

Якщо ви побачили чергу біля в'єтнамського кафе — на 100% впевнений, що там подають смачний фо. Я його дуже люблю, але сам не готую, а ходжу до в'єтнамців на Новий Базар в Одесі. Приємний бульйон, відварна телятина, рисова локшина, паростки сої та трохи гострої шрирачі. А, ну і порція грамів 800… взагалі, це моя страва взимку.

Це моя десятка лідерів. А тепер поділюся своїм рецептом гарбузового супу.

Спочатку підготуємо інгредієнти на 56 порцій:

гарбуз помаранчевий 1 шт. на 1,52 кг

цибуля ріпчаста 2 шт.

часник 2 голівки

картопля 3 середні картоплини

3 л овочевого бульйону (можна і воду, це справа смаку)

невеликий корінець імбиру

оливкова олія 60 мл

олія соняшникова — 40 мл

кокосове молоко або вершки 400 г

мед 60 г

оцет білий винний 30 г

гарбузове насіння 50 г

олія гарбузова 50 мл

сіль і перець за смаком

Насамперед необхідно все почистити і підготувати. Насіння з гарбуза промити і просушити — воно нам ще знадобиться для прикраси і подачі супу. Ну або купити готове очищене гарбузове насіння.

Гарбуз і половину цибулі порізати великими кубиками 34 см, часник розділити на зубчики — використовуємо поки тільки голівку. Все це замаринувати в оливковій олії, меді, оцті і солі з перцем. Запікаємо хвилин 30−40 у духовці при 180 градусах. Так, щоб краї трохи підгоріли і закарамелізувалися.

Паралельно в сотейнику злегка обсмажити на олії цибулю і часник з картоплею, що залишилися, підливаючи потроху овочевий бульйон або воду, щоб рідина ледве покривала овочі. Коли картопля готова, додаємо вже запечений гарбуз, вливаємо залишок бульйону і даємо закипіти, злегка підсоливши.

А потім моя улюблена частина — потрібно перебити в блендері і процідити через сито. Перебити потрібно так, аби вся кухня після цього не стала гарбузовою. Акуратно!

Після цього повертаємо на вогонь, вливаємо кокосове молоко або вершки і доводимо до кипіння. Додаємо за смаком сіль і перець. Суп готовий.

Розливаємо в тарілки, посипаємо гарбузовим насінням і поливаємо гарбузовою олією.

Щасливої і смачної всім зими!

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Depositphotos

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X