Салат з хурмою і грушевий пиріг. Три рецепти для святкового столу від шеф-кухаря

12 грудня 2018, 20:43

Замініть олів'є і торти з масляним кремом легкими і оригінальними стравами, тим більше, що їх приготування не потребує великих зусиль

Новий рік настане і без червоної ікри, і навіть без ананаса. І вам зовсім не обов'язково стояти два дні біля плити і буквально валитися з ніг до початку свята. Я із задоволенням допоможу заощадити ваш час і поділюся вишуканими рецептами страв для новорічного столу, з якими ви обов'язково впораєтеся.

Відео дня

Так уже склалося, що в нашій країні Новий рікце більше про традиції, ніж про їжу. Зимові святатой час, коли ми дозволяємо собі купувати дорогі і смачні продукти. Але хіба ми не заслуговуємо харчуватися смачно і корисно щодня?

Один з головних ворогів у новорічному меню – майонезні салати, які готуються з року рік. Саме в грудні консервовані кукурудза і ананаси змітають з магазинних полиць зі швидкістю світла. А виробники цим користуютьсяпросто зверніть увагу, як виростуть ціни на найпопулярніші продукти напередодні Нового року.

Краще відмовтеся від них і зробіть ставку на салати з сезонних овочів і фруктів. Це буде смачніше, корисніше і набагато бюджетніше стандартного олів'є.

Якщо ж ви ну ніяк не можете відмовитися від олів'є – ну гаразд. Але поряд з ним обов'язково поставте інший салаторигінальний, цікавий, а головне новий, який ви ніколи досі не готували. Адже Новий рік створений саме для цьогодля сміливих експериментів і змін.

Наприклад, спробуйте сезонний салат з хурмою, гарбузом та йогуртовою заправкою. Це буде чудовою альтернативою будь-яким майонезним салатам.

Інгредієнти для салату з хурмою (на 2 порції):

  • 200 г гарбуза
  • 1 невелика хурма
  • сік одного апельсина
  • 1-2 щіпки кориці
  • 100 г натурального йогурту
  • 1 ч. л. меду
  • 2 ч. л. великих панірувальних сухарів
  • кілька листочків м'яти (для прикрашання)

Спочатку очистіть гарбуз від шкірки і наріжте його кубиками. У невеликій каструльці змішайте сік апельсина, гарбуз, корицю, поставте на маленький вогонь і варіть, поки гарбуз не стане м'якимхвилин 15-20. Хурму теж очистіть від шкірки і теж наріжте кубиками. У невеликій ємності змішайте йогурт з медом. А потім викладіть у велику миску гарбуз, хурму, сухарі і додайте заправкуготово, можете насолоджуватися божественно смачним салатом! Щоб додати страві "святковості" прикрасьте її листям м'яти.

Уявляєте? На основну страву можна витратити лише півгодини

В якості основної оберіть красиву і святкову страву, яке припаде до душі всій сім'ї. Один з моїх фаворитівриба. По-перше, це дуже смачно, по-друге, її можна легко і швидко приготувати. Повірте, якщо ви відмовитеся від жирних смажених котлет на користь ніжної білої риби з вершковим маслом, лимоном і гілочкою естрагонуви не пошкодуєте.

Інгредієнти для риби в конверті:

  • 500 г риби (філе білої морської риби)
  • 50 г вершкового масла
  • 200 г цукіні
  • 4 гілочки естрагону
  • ½ шт. лимона
  • за смаком сіль і перец

Перш за все нагрійте духовку до 180 градусів. Цукіні та лимон вимийте і наріжте кружальцями. Розстеліть пергамент для запікання і розкладіть на ньому лимон та цукіні. Зверху викладіть рибу, вершкове масло і гілочки естрагону. Посоліть і поперчіть за смаком. Загорніть пергамент з обох боків, щоб вийшов закритий конверт, викладіть його і запікайте протягом 15 хвилин. Уявляєте? На основну страву можна витратити лише півгодини! А ніжний смак запеченої риби з лимонною кислинкою не залишить нікого байдужим. Крім того, розгорнутий конверт на тарілці виглядає просто чудово.

І звичайно, не можна забувати про десерт. Але готувати великий торт з масляним кремом теж зовсім не обов'язково. Ну згадайте, чи було хоч раз таке, що б після щільної трапези з горою майонезних салатів хтось по просив ще і великий шматок торта?

Тому на десерт пропоную приготувати пиріг з грушами – і займе це лише 40 хвилин.

Інгредієнти для грушевого пирога з фініками

Для тіста:

  • 200 г в'ялених фініків без кісточок
  • 2 ст. л. насіння льону
  • 300 мл молока
  • 200 мл рослинного масла
  • 160 г цукру
  • 200 г борошна
  • ½ ч. л. розпушувача
  • 1 ч. л. харчової соди
  • щіпка кориці

Для начинки:

  • 6 невеликих груш
  • 200 г цукру
  • 2 палички кориці
  • 5 штук. гвоздики
  • 1 лимон
  • цедра одного лимона
  • цедра одного апельсина

Груші очистіть, але залиште хвостики. Нижню частину трохи зріжте, щоб вийшла пласка основа. Викладіть груші в каструлю, додайте 500-600 мл води, палички кориці, цукор і цитрусову цедру. Доведіть до кипіння на середньому вогні, потім зменшіть вогонь і варіть ще 15 хвилин. Зніміть з вогню і дайте охолонути.

Розігрійте духовку до 180 градусів і приступайте до тіста. У мисці змішайте сухі інгредієнти, додайте подрібнені фініки, молоко і масло. Добре перемішайте, щоб вийшла однорідна маса. Форму для випічки змастіть вершковим маслом, на дно встановіть груші (рівномірно по формі). Залийте груші тістом так, щоб хвостики залишилися зверху. Випікайте 30-40 хвилин. Подавати такий пиріг рекомендую з морозивом. По-перше, морозиво – це краще доповнення до гарячого десерту, а по-друге, хто посмів стверджувати, що морозиво можна їсти тільки влітку? Давайте руйнувати стереотипи і розширювати свій кулінарний горизонт!

І головна моя порада – не потрібно накривати стіл так, щоб він ломився від їжі, яку потім вся родина буде доїдати ще тиждень. Приготуйте стільки, скільки ви зможете з'їсти: щоб вгамувати голод і потім без зусиль пересуватися вистачить 700 грамів їжі на одну людину.

У підсумку на всі кулінарні шедеври у вас піде не більше 3-4 годин, при чому основну частину часу страви будуть готуватися без вашої участі. А час, який ви заощадите завдяки такому підходу до меню, витратьте на себезайміться улюбленою справою, проведіть час з сім'єю або просто як слід виспіться: куди краще зустрічати Новий рік повним сил і енергії.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X