Класична страва італійської кухні. Як приготувати ризотто з кропивою

20 квітня 2021, 23:03
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Це далеко не каша, а якщо і каша, то дуже смачна

Гуляючи Привозом і милуючись першою весняною зеленню, я точно не міг пройти повз бабусю з кропивою. Купив у неї всю кропиву — по-перше, просто захотілося допомогти бабусі, а по-друге, сезонне ж, щось придумаю. Спочатку подумав про зелений борщ. Потім про пиріжки з щавлем і кропивою. Але коли написав про це у фейсбуці, мені прислали з десяток цікавих страв із кропивою. Тому я вирішив спробувати ризотто. Тим паче страва знакова і класична в італійській кухні — risotto alle ortiche.

Відео дня

Інгредієнти:

  • 300 г кропиви
  • 1 пучок шпинату
  • 160 г рису для ризотто (карнаролі або арборіо)
  • ½ цибулі порею
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • Пів келиха сухого білого вина
  • 600−800 мл овочевого бульйону
  • 50 г вершкового масла
  • 50 г витриманого коров’ячого сиру (пармезан або як у мене — бессарабський, витримки 34 місяці)
  • Сіль, перець

Крок 1

Підготуємо зелень. Листя слід відокремити від стебел і ретельно промити. Краще це робити в рукавичках, все-таки кропива це кропива. Для того, щоб зберегти колір, слід проварити приблизно 20 секунд у дуже солоній (3% солі) воді, а потім різко охолодити зелень — перекласти з окропу в холодну воду. Якщо все зробите правильно, листя буде м’яким, втратить обсяг, але водночас стане ще більш яскраво-зеленим. Саме час його дістати з води і перебити блендером до однорідного стану. Вийшло зелене пюре? Ходімо далі.

Крок 2

Почнімо готувати ризотто. Як правило, на пачці рису написано час приготування, в середньому це 15−17 хвилин. Але спочатку в сотейнику або каструлі з товстим дном на оливковій олії слід пасерувати цибулю порей, нарізану півкільцями. Коли злегка почне міняти колір — закидаємо рис і обсмажуємо. Коли рис стане злегка прозорим (приблизно через 2 хвилини) — вливаємо вино і випаровуємо його.

Тепер починаємо готувати ризотто, підливаючи невеликими партіями гарячий бульйон і активно перемішуючи лопаткою. Важливо не наливати відразу багато рідини — це не рисовий суп. Невеликими порціями. Не забудьте злегка присолити, але не дуже — насамкінець ви додасте сир, а він завжди солоний.

Приблизно за 12−14 хвилин слід спробувати рис. Він має бути ще твердим, але вже не сирим. Водночас постарайтеся в самому кінці не доливати рідину — в такому випадку ризотто на цьому етапі має бути густим. Якщо так і є, час переходити до завершального етапу.

Крок 3

Додаємо пюре із зелені і, перемішуючи, даємо хвилину прокипіти. Тепер всипаємо дрібно натертий сир і шматки холодного вершкового масла. Саме час прибрати рис з вогню і ретельно перемішувати, поки не розтопите масло. Текстура моментально стане кремовою. Тепер можна досолити і додати свіжемеленого чорного перцю, якщо любите.

Готове ризотто має бути кремовим, легким, таким, що перетікає. Рис — твердим, але готовим. І це далеко не каша, а якщо і каша, то дуже смачна.

З чим подавати? Просто, як є. Ну або з ложкою кремового сиру, типу лабне. Або з креветками. Або з курочкою. Або з ікряною сіллю, як зробив я.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X