Рецепти найсмачніших шашликів. Блог Тетяни Годард

28 квітня 2018, 18:37

Травневі свята відкривають сезон шашликів

Хороша новина – шашлик можна всім, навіть тим, хто дотримується дієти і намагається позбутися зайвих кілограмів. Дотримуючись простих правил, ви приготуєте не тільки смачний, але й найкорисніший шашлик.

Відео дня

Для початку визначимося з вибором продуктів. Якщо ви м'ясоїд і ваша мета – схуднути, то найкращим варіантом будуть курка або індичка без шкіри. Також підійде нежирна телятина і яловичина (вирізка). Можна використовувати також пісну баранину і свинину (ошийок, окіст або ребра).

Любителям риби взагалі роздолля – смажте на багатті будь-яку, зокрема й жирні сорти на кшталт лосося і скумбрії. Поки вона буде готуватися на грилі, зайвий жир стече. Ну, а для вегетаріанців – ароматні овочі на грилі з димком.

Багато хто думає, що найсмачніший шашлик виходить завдяки правильному маринаду. Насправді ж, охолоджене молоде свіже м'ясо маринувати необов'язково: трохи солі, спецій і готово! М'ясо маринують не для смаку, а щоб зробити старе або жорстке більш м'яким і ніжним.

Якщо ви вирішили все ж підготувати м'ясо для шашлику, рецептів дуже багато. Плюс традиційного оцту у тому, що це хороший консервант. Якщо ви додасте його в маринад, то підвищите шанси уникнути харчових отруєнь. Поки ви дістанетеся до місця пікніка, розпалите вогнище, вип'єте "аперитив", м'ясо може постраждати від спеки, особливо якщо спочатку воно було не дуже свіжим. У цьому випадку оцтовий маринад вас виручить. Роль консерванту прекрасно виконуєй лимонний фреш.

Якщо м'ясо жорсткувате, відмінно розм’ягчать його соки з граната, ківі або ананаса. Вони також додадуть шашлику особливий вишуканий смак. Чудово пом'якшує м'ясо і газована мінеральна вода. Можна нарізати м'ясо шматками і залишити на півгодини в гірчиці – виходить ніжний шашлик! А от традиційні сметану, кефір та інші молочні продукти як "разм’ягчувач" застосовувати не варто: вони не дозволять засвоїтися залізу, яким багате м'ясо. Крім того, молочні продукти, як і майонез, можуть призвести до харчового отруєння.

Винні маринади гарні, але вино, особливо червоне сухе, зробить м'ясо жорстким. Найкращий винний вибір – шампанське: воно додасть шашлику ніжність і яскравий насичений смак.

А взагалі, чим простіше, тим краще. Шикарний маринад для свіжого м'яса – звичайна ріпчаста цибуля. Її потрібно дрібно нарізати з розрахунку 1-1,5 кг цибулі на 1 кг м'яса і залишити на кілька годин. Шашлик просто тане в роті. Солити і перчити варто безпосередньо перед смаженням. Якщо потрібно швидко замаринувати м'ясо, є універсальний спосіб. В поліетиленовий пакет складаєте м'ясо, нарізану цибулю, кінзу, сіль, перець, трохи оцту або лимонного фрешу, щільно зав'язуєте і, поки доїдете до місця пікніка, шашлик відмінно промаринуется.

Насправді, смачних рецептів маринадів багато, все залежить від ваших уподобань. Перевірена класика: лимонний сік, цибуля, червоний і чорний перець, коріандр, куркума, карі. Або такий: томатний сік, цибуля, часник, хмелі-сунелі, паприка, прованські трави, сіль. Для гурманів: гранатовий сік, корінь імбиру, томати або томатний сік, гвоздика, чорний перець, зелень петрушки і свіжий базилік, сіль. До речі, свіжий імбир не тільки додасть м'ясу пікантності. Це також прекрасний антисептик і воістину цілющий для здоров'я продукт. Куряче м'ясо набуває чудовий смак в маринаді з меду, гірчиці в зернах, оливкового масла, лимона і солі.

Якщо ви п'єте алкоголь, то краще вибрати червоне або біле сухе вино

Рибу маринувати не обов'язково, але якщо хочеться, то або в цитрусовом фреші (наприклад, лимонно-грейпфрутовому), або в шампанському. Замість солі, до речі, можна використовувати перемелену на кавомолці, або стовчену суху ламінарію (морські водорості). А можна взагалі не використовувати сіль: просто полити готовий шашлик лимонним фрешем.

На багатті можна підсмажити все, що завгодно. Наприклад, дуже смачно виходять грінки з чорного цільнозернового хліба. Досить потримати хліб трохи над полум'ям, щоб він нагрівся і трішки підсох. А потім змастити його оливковою олією з часником і рубаною зеленню.

Цікаве поєднання – овочі на грилі з трохи розплавленим на вогні сиром. Для цієї мети краще всього підійдуть брі та камамбер. Цей же підігрітий сир відмінне доповнення до будь-яких свіжих овочів і зелені. А заправку можна зробити з оливкового масла, гірчиці і меду. Вийде вишукане ресторанне блюдо.

Найкращий гарнір до м'яса і риби – свіжі овочі або овочі гриль і зелень. Так білок краще і простіше засвоїться і в шлунку не буде важкості. А поки свіжих овочів мало, можна зробити смачну домашню овочеву ікру. Перець, помідори, баклажани і цибулю запекти на решітці або шампурах, ще гарячими очистити від шкірки, нарізати кубиками і перемішати в мисці з часником, великою кількістю зелені, сіллю, перцем і оливковою олією.

Картоплю, навіть печену, істи зараз не варто: ніяких корисних речовин у ній вже немає. Крім того, в старій картоплі високий вміст соланіну, що може викликати отруєння, головні болі, нудоту, розлад травлення. До того ж картопля погано поєднується з м'ясом і рибою.

Свіжі овочі та зелень варто попередньо вимочити хвилин 15-20 під проточною водою, щоб "вимилися" нітрати. У зелені краще не використовувати стебла, у капусти – качан, у огірків, помідорів, редьки обов'язково зрізайте місце прикріплення стебла.

Прекрасний освіжаючий салат з редьки і різних видів зелені: кропу, петрушки, зеленої цибулі, кінзи, черемші. Заправити можна оливковою або будь-якою рослинною олією, натуральним йогуртом, сіль, перець за смаком.

У всіх магазинних соусах багато цукру, крохмалю, консервантів, барвників та іншої хімії. Тому краще соус робити вдома. Відмінний варіант до м'яса: натуральний йогурт без добавок, трохи гірчиці, часник, зелень, перець, сіль. Або мед, гірчиця, оливкова олія, лимонний фреш. Можна зробити й домашній майонез: жовтки, гірчиця, лимонний фреш, оливкова олія.

Підгорілий шашлик, або обвуглені шматочки м'яса містять небезпечні для здоров'я канцерогени, тому якщо м'ясо або риба підгоріли, краще зрізати обвуглені місця. Щоб шашлик не пригорав, використовуйте решітки з антипригарним покриттям, харчову фольгу і Термопакети або змащуйте гриль олією. Варто також максимально збільшити відстань між їжею і вугіллям. Зрозуміло, шампури або решітки повинні бути чистими, щоб не залишилися канцерогени від минулого смаження. Убезпечити себе від канцерогенів можна і якщо прокласти гриль алюмінієвою фольгою, зробивши в ній отвори. Так ви уникнете спалахів вогню, зберігши жар. Ну, і звичайно шашлик потрібно часто перевертати: це перешкоджає підгорянню й утворенню канцерогенів.

Якщо ви п'єте алкоголь, то краще вибрати червоне або біле сухе вино, або зовсім трохи міцних напоїв. Міцний алкоголь не тільки висококалорійний: калорії з нього будуть використані організмом насамперед, як найдоступніші, тоді як калорії з їжі, навіть корисної, перейдуть у жир. І пийте перед їжею більше води, уникаючи солодких газованих напоїв і фруктових соків.

Прекрасних вам свят, нехай вони будуть сонячними, радісними і смачними!

Інші поради Тетяни Годард читайте на thebroccolitrick.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X