Рецепти з дитинства. Як приготувати наполеон, сметанник і медовик

21 лютого 2020, 06:45

Смак цих десертів улюблений багатьма — але щоб правильно їх приготувати, потрібно знати кілька секретів

Наполеон

У дитинстві мені дуже смакував мамин наполеон, а зараз користуюся її книжкою рецептів. Цей рецепт мені дістався саме від неї. А мамі він дістався від її тітоньки, ще з часів 30-х і 40-х, коли в оселях не було холодильників, і в десертах використовували топлене масло.

Відео дня

Інгредієнти:

  • Яйця — 3 шт.
  • Сметана — 70 г
  • Цукор — 70 г
  • Масло вершкове розтоплене — 70 г
  • Молоко — 30 г
  • Коньяк — 15 г
  • Сіль — 2 г
  • Борошно — 450 г

Крем:

  • Молоко — 1000 мл
  • Цукор — 200 г
  • Борошно — 100 г
  • Яйця — 4 шт
  • Вершкове масло — 300 г

Тісто

Для коржів олія має бути розтопленою. Всі інгредієнти з'єднати в м’яке тісто, розділити на 5−6 частин і розкачати на великій кількості борошна. Іноді запитують, чим можна замінити коньяк в рецепті можна горілкою. Для чого потрібен алкоголь в торті? Це натуральний розпушувач, який моментально випаровується, коли ми випікаємо торт.

Коржі викласти на деко і випікати за температури 190−200 градусів, поки не зарум’яняться. Зайве борошно вже після випікання зняти з коржів пензликом.

Крем

Важливо, щоб молоко для крему було жирним. Яйця теж краще вибрати великі, гарні. Вершкове масло має бути теплим, розм’якшеним. Можна вийняти його з холодильника і залишити при кімнатній температурі за дві години до приготування.

200 мл молока, яйця, цукор і борошно добре перемішати. Решту молоко довести до кипіння, ввести в суміш. Далі все разом довести до кипіння ще раз, інтенсивно помішуючи по дну, щоб крем не підгорів. Зняти з вогню і охолодити до кімнатної температури (це триватиме 2−3 години). Змішати крем з вершковим маслом і збити міксером. Коли всі складові правильної температури, масло одразу розійдеться по крему. Він вийде щільним і шовковистим.

Збірка

Коржі підрівняти під одну форму (коло або прямокутник), обрізки зберегти. Коржі перемастити кремом, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на ніч під невеликий прес. Шматочки, що залишилися від коржів, подрібнити блендером або качалкою, посипати торт зверху. Можна подавати.

Медовик

Вже не пам’ятаю, де знайшов цей рецепт. Готую його постійно, а в своєму ресторані полюбляю гратися з кремом і додавати різні відтінки смаку. Гостям подаю навіть гречаний або малиновий медовик.

Інгредієнти

  • Мед гречаний — 200 г
  • Цукор — 100 г
  • Яйця — 2 шт
  • Масло вершкове — 100 г
  • Сода — 10 г
  • Борошно — 550 г

Крем:

  • Сметана 30−35% або вершки 30% 1000 г
  • Мед — 180 г

Тісто

Для коржів змішати мед, цукор, масло і соду на водяній бані. Довести до температури приблизно 60 градусів: суміш стане дуже гарячою і почнеться активне утворення піни. Всипати борошно і дуже швидко замішати тісто. Поки тісто тепле, розділити його на 5 частин. Кожен корж добре підсипте борошном і розкачайте між 2 листами пергаменту. Коржі повинні бути дуже тонкими, не більше 2,5 мм завтовшки. Я роблю їх розміром приблизно з аркуш А4.

Випікати за температури 155 градусів до карамельного забарвлення. Коржики виходять дуже сухими, тому їх можна зберігати в сухому прохолодному місці до 2-х тижнів.

Крем

Для крему змішати мед, цукор, пару крапель лимонного соку і 30-процентні вершки. Якщо вершків немає, можна обійтися густою жирної сметаною, вже без лимона. Рідка сметана не підійде, інакше крем потече.

Збірка

Для зручності коржі ліпше змастити кремом в формі для випічки. Торт після збірки накрити харчовою плівкою і дати йому вистояти всю ніч в холодильнику. Оскільки коржі карамельні, а крем доволі рідкий, після ночі в холодильнику торт виходить практично муссової консистенції. Тому форма тут має значення надважливе.

Сметанник

Це дуже простий у приготуванні рецепт. Його навіть можна назвати сметанним пирогом. Тим не менше, виходить дуже смачно — тому що з дитинства, звісно.

Інгредієнти:

  • Борошно — 550 г (3 склянки)
  • Жирна домашня сметана — 500 г
  • Цукор — 270 г (1,5 склянки)
  • Сода — 7 г (0,5 чайної ложки без верху)

Тісто

Сметану змішати з цукром і розділити на дві частини (одна частина буде кремом).

До другої частини додати борошно і соду і замісити м’яке тісто.

Тісто розділити на чотири частини і розкачати на пергаменті тонкими коржами. Випікати в духовці за температури 180 градусів до рум’яної.

Крем

Сметану змішати з цукром до його цілковитого розчинення.

Збірка

Коржі охолодити. Коли стануть кімнатної температури, обмастити сметаною з цукром і залишити на ніч у холодильнику. Прикрасити крихтою з коржів і шоколадом. До того ж: частенько в дитинстві мама додавала до тіста какао. І було смачно, коли коржі змащували масляним кремом зі згущеним молоком.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X