З любов’ю до експериментів. Три рецепти млинців на Масницю
Ви повинні спробувати млинці з гарбузом і яблуком
З м’ясом, овочами, ягодами, рибою та іншим начинюванням, кількість видів якого обмежується лише нашою фантазією. Млинці дуже популярні в українській кухні. Але зараз настав час, коли готувати та смакувати млинці — це не просто спонтанна гастрономічна забаганка, а календарна необхідність. На Масляну деякі люди використовують свій унікальний, перевірений роками рецепт млинців. Але мені здається, що це досить нудно — готувати за одним і тим же рецептом. Всі знають, як я люблю експериментувати, навіть якщо справа стосується традиційних страв. Тому сьогодні ми приготуємо три абсолютно різні види млинців. Я сподіваюся, що мої рецепти на Масницю припадуть вам до смаку.
Млинці на сироватці
Якщо ви любите млинці, то не обов’язково чекати якогось особливого приводу — з цим рецептом ви зможете готувати їх хоч щодня.
Час підготовки — 10 хвилин
Час приготування — 20 хвилин
Порції — 4 (10−15 млинців в залежності від діаметру пательні)
Cкладові:
- Сироватка — 500 мл
- Борошно — 250 г
- Яйце — 3 шт.
- Цукор — 1 ст. л.
- Сіль — 1 щіпка
- Соняшникова олія — 2 ст. л.

Покроковий рецепт:
Розбийте до миски 3 яйця, додайте 1 ст. л. цукру, щіпку солі і злегка перемішайте яйця вінчиком. Сильно збивати їх не потрібно.
Додайте до яєчної суміші 500 мл молочної сироватки і перемішайте вінчиком до однорідної консистенції.
Додайте до миски попередньо просіяні 250 г борошна. Додавайте невеликими порціями і постійно перемішуйте вінчиком, так ви зможете уникнути утворення грудочок. Перемішайте млинцеве тісто до однорідності.
Додайте 2 ст. л. соняшникової олії і ще раз добре перемішайте тісто. Олія у складі млинців дозволить обсмажувати їх на пательні без жиру і зробить більш м’якими.
Обсмажте млинці на середньому вогні на пательні з антипригарним покриттям протягом 1−2 хвилин з кожного боку — поки млинці не стануть легкого золотавого кольору. Ви зможете це побачити, коли трохи підіймете млинець на пательні.
Креп сюзетт
Якщо ви хочете відчути романтичну атмосферу французького кафе, приготуйте дивно простий і смачний французький десерт на власній кухні. Швидко і просто. Для цього нам знадобляться звичайні млинці, апельсин, цукор, коньяк і трохи вогню. Саме останній додасть цій страви божественного смаку, який легко може звести з розуму.
Час підготовки — 15 хвилин
Час приготування — 10 хвилин
Порції — 4 (10−15 млинців, залежно від діаметру пательні)
Cкладові:
Для млинців:
- Борошно — 130 г
- Молоко — 340 мл
- Яйце — 2 шт.
- Соняшникова олія (та додатково для смаження) — 2 ст. л.
- Цукор — 2 ст. л.
- Сіль — 1 щіпка
Для соусу:
- Апельсин (сік та цедра великого апельсина) — 1 шт.
- Цукор — 2 ст. л.
- Коньяк — 3 ст. л.

Покроковий рецепт:
Приготуйте млинці. Борошно просійте. Змішайте в мисці яйце, сіль, цукор, рослинна олія і перемішайте віночком до однорідного стану. Додайте борошно і добре перемішайте. Влийте молоко невеликими порціями і добре перемішайте.
Пательню змастіть невеликою кількістю рослинної олії і за допомогою ополоника вилийте тісто і розподіліть його по всій поверхні, нахиляючи пательню з боку в бік. Випікайте 1 хвилину, потім переверніть на інший бік і випікайте ще одну хвилину. Готові млинці викладіть на тарілку.

Апельсин добре промийте і зніміть з нього тонку цедру за допомогою ножа або економки. Вичавіть сік апельсина і налийте його на чисту пательню. Додайте цедру і цукор, нагрійте до кипіння, щоб сік почав трохи уварюватись. Млинці складіть вчетверо у вигляді трикутників і викладіть на пательню з апельсиновим сиропом.
Обсмажуйте млинці в сиропі протягом хвилини з кожного боку. Перевертайте їх за допомогою лопатки.
Влийте на пательню коньяк і запаліть його за допомогою сірника або запальнички. Будьте обережні, коньяк дуже швидко спалахує. Не рекомендую вам підпалювати сковорідку з коньяком в безпосередній близькості від легкозаймистих штор і в легкозаймистому одязі з довгим рукавом. Але не варто боятися цього процесу. Всього кілька секунд, і алкоголь випарується, залишивши приємний післясмак. Викладіть млинці на тарілку. При бажанні доповніть десерт кулькою вершкового пломбіру.
Млинці з гарбузом і яблуком
Начинювання для млинців можна вигадувати нескінченно довго, адже для цього підійде і м’ясо, і риба, і гриби, і навіть фрукти. Але до такого божевільного поєднання мало хто додумається. У мене воно вийшло зовсім випадково і виявилося дуже смачним і незвичайним. Тому я вирішив, що і ви повинні спробувати млинці з гарбузом і яблуком. Крім божественного смаку, головний плюс цього начинювання в тому, що його не потрібно ані смажити, ані запікати.
Час підготовки — 15 хвилин
Час приготування — 5 хвилин
Порції — 4 (10−15 млинців, залежно від діаметру пательні)
Cкладові:
Для млинців:
- Борошно — 130 г
- Молоко — 340 мл
- Яйце — 2 шт.
- Соняшникова олія (і додатково для смаження) — 2 ст. л.
- Цукор — 2 ст. л.
- Сіль — 1 щіпка
Для начинювання:
- Гарбуз — 300 г
- Яблуко (велике) — 1 шт.
- Сік лимона — 1 ч. л.
- Ядра лісових горіхів (або волоського горіха) — 30 г
- Мед — 1 ч. л.

Покроковий рецепт:
Приготуйте млинці. Борошно просійте, змішайте в мисці яйце, сіль, цукор та рослинну олію вінчиком до однорідного стану. Додайте борошно і добре перемішайте. Влийте молоко невеликими порціями і ще раз перемішайте.
Пательню змастіть невеликою кількістю рослинної олії, вилийте ополоником і розподіліть його по всій поверхні, нахиляючи пательню з боку в бік. Випікайте 1 хвилину, потім переверніть на інший бік і випікайте ще одну хвилину. Готові млинці викладіть на тарілку.
Гарбуз і яблуко почистіть і натріть на крупній тертці. Змішайте їх в невеликій мисці, додайте мед, подрібнені горіхи і сік лимону. Викладіть начинювання в млинці і загорніть у формі трикутника.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут