Акцент на дієті. Як харчуватися, щоб запобігти раку грудей

17 жовтня, 23:03
Оксана Скиталінська: «Омега-3 жирні кислоти мають протизапальний ефект» (Фото:alex9500/Depositphotos)

Оксана Скиталінська: «Омега-3 жирні кислоти мають протизапальний ефект» (Фото:alex9500/Depositphotos)

Їжа може захищати від розвитку пухлин, а може і бути причиною

Сьогодні мова про жінок. Про наші груди.

Жіночі груди — це не лише те, що красиво і що потрібно для продовження роду, але і ті частини тіла, стан яких треба моніторити, щоб жити.

Відео дня

Чому? Бо рак грудей — це найчастіший тип раку у жінок. Існує багато його варіантів, більшість яких піддаються лікуванню за умови ранньої діагностики.

Всесвітній фонд дослідження раку (WCRF) та Американський інститут дослідження раку (AICR) підрахували, що з 13 найпоширеніших видів раку, 29% випадків можна було б запобігти, лише дотримуючись здорового способу життя, а саме: не курити, бути щодня фізично активними, підтримувати нормальну вагу та збалансовано харчуватися.

Їжа може захищати від розвитку раку, а може і бути причиною. Нездорове харчування у поєднанні зі спадковістю, екологією, стресами впливає на виникнення різних видів раку.

Їжа та інші фактори, які можуть сприяти розвитку пухлин

Високоглікемічна їжа. Цукор та солодощі і солодкі напої сприяють виділенню інсуліну та стимулюють рецептори інсуліну в тканинах молочної залози і створюють сприятливі умови для росту змінених клітин.

Надмір насичених жирів у раціоні. Навіть здоровий насичений жир, якщо його занадто багато, сприяє розвитку гормонозалежних пухлин.

Транс-жири. Вони є у магазинних солодких і солоних продуктах, таких як плитки шоколаду, шоколадна глазур, цукерки з помадками, розсипчасте печиво та печиво з кремовими начинками, упаковані закуски. Вони підсилюють запалення та інсулінорезистентність.

Зловживання алкоголем. Хоча червоне вино і містить захисні сполуки, такі, як ресвератрол, їхній вміст і корисний вплив менший, ніж ушкоджуюча дія на тканини молочної залози.

Ожиріння створює надзвичайно сприятливий фон для розвитку раку молочної залози

Оброблене м’ясо (сосиски, ковбаси) містить гетероциклічні аміни, нітрозосполуки та поліциклічні молекули, які є потенційними канцерогенами.

Ожиріння створює надзвичайно сприятливий фон для розвитку раку молочної залози. Ожиріння пов’язане із хронічним в’ялопротікаючим запаленням. Жирові клітини виробляють запальні молекули, які циркулюють у всьому організмі, пригнічують імунну систему і роблять її неспроможною знищити ракові клітини. Цьому сприяє і гіпоксія (дефіцит кисню), внаслідок чого в скупченнях жирових клітин виникають ділянки некрозу, і ці токсичні речовини з током крові циркулюють в організмі. При ожирінні жирова тканина виділяє багато різних гормонів, які спричинюють інсулінорезистентність, впливають на регуляцію почуття голоду та ситості і можуть стати однією з причин цукрового діабету 2 типу.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Стрес і стресові життєві події, негативні емоції спричинюють вироблення великої кількості кортизолу, який порушує чутливу регуляцію між нервової та ендокринною системами, веде до пригнічення імунної системи.

Харчова профілактика раку молочної залози

Омега-3 жирні кислоти. Морська риба, риб’ячий жир, морепродукти, насіння льону, горіхи та яйця (жовтки). Мають протизапальний ефект.

Поліфеноли. Ягоди (калина, горобина, чорниця, смородина) та фрукти (грейпфрут, шкірка яблук). Містять клітковину та кольорові пігменти, які захищають ДНК клітин молочної залози від ушкоджень вільними радикалами.

Рослинний білок. Сочевиця, квасоля, зелена стручкова квасоля, горох. Містить менше насиченого жиру, багатий поліфенолами та розчинною клітковиною.

Ростки броколі. Пів чашки ростків збільшує вміст стовбурових клітин, які допомагають протидіяти мутаціям і раку.

Ізотіаціанати. Це всі сорти капусти, кабачки, рукола, редька. Мають виражені антимутагенні властивості.

Каротиноїди та вітамін С пов’язані зі зниженим ризиком раку завдяки їх антиоксидантній здатності та здатності пригнічувати ріст клітин і підтримувати гормональний метаболізм

Харчові підходи

На основі багатьох спостережень було виявлено, що акцент потрібно робити не на конкретних продуктах, а на схемі харчування. Найкращі результати показали принципи середземноморської дієти, де зменшена кількість насиченого жиру, є оливкова олія холодного віджиму, багато зелені, горіхів, риби, нежирного м’яса.

Скринінг

Ультразвукове обстеження у молодих жінок і МРТ у жінок 45+.

При наявності показань з підозрою на «сімейний» рак (дефектні гени BRCA/BRCA2) додатково проводиться генетичне тестування (аналіз крові).

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X