Корисний гарнір. Чому варто звернути увагу на пшоно

26 серпня 2021, 23:03

Цю кашу можуть включати в раціон ті, хто бажає нормалізувати свою вагу

Якщо ви любите каші, використовуйте не тільки гречку, рис і вівсянку. За моїми спостереженнями, саме ці крупи більш часто вживають. Зверніть увагу на пшоно. Воно виробляється з насіння проса.

Відео дня

Чим корисна ця крупа? Вона не поступається іншим крупам за вмістом білка і вуглеводів. Причому білок має високу біологічну цінність через наявність амінокислот — триптофану, лізину і метіоніну. Калорійність її практично така ж, як у пшеничної крупи або гречки. У пшоні містяться вітаміни групи В, зокрема В1, В6, РР і фолієва кислота. Їх в пшоні небагато, тому що при обробці проса оболонки прибирають. Але є в пшоні бета-каротин, який, власне, забезпечує колір крупи. Чим крупа жовтіша, тим більше бета-каротину. З мінералів багато кремнію, марганцю, міді, молібдену і магнію. Ці елементи необхідні для кісткової і сполучної тканин, покращують стан шкіри і позитивно впливають на нервову систему.

Пшоно не містить глютену — клейковини, що викликає харчову алергію або важку непереносимість, тому воно рекомендується при целіакії, пацієнтам, які перебувають на безглютенової дієті. Також пшоно вважають одним з найменш алергенних злаків.

Пшоно вважають одним з найменш алергенних злаків

Пшоно має досить високий вміст омега-9 і омега-6 поліненасичених жирних кислот — більше, ніж в інших злаках. Тому пшоняна крупа може гірчити, коли жири починають окислюватися. Чим довше така крупа зберігається, тим більш гіркою стає. Краще купувати пшоно в невеликій кількості та зберігати його в щільно закритій тарі, в темному і прохолодному місці не більше 9 місяців.

Через досить високий глікемічний індекс пшоняної каші (близько 60) раніше її не радили вживати хворим на діабет і при порушенні толерантності до глюкози. Але дослідження останніх років показали, що у людей, які страждають на діабет та включають пшоняну кашу в раціон, знижувався рівень глюкози в крові на 12% - 15%, а рівень глікірованного гемоглобіну (HbA1C) на 17%. Тому вживання пшоняної каші показано не тільки хворим на цукровий діабет, а й профілактично тим, хто контролює рівень глюкози в крові, тобто… більшості людства. Діабетикам пшоняну кашу краще варити на воді.

Пшоно також містить харчові волокна і мало простих вуглеводів. Кашу можуть включати в раціон люди, які бажають нормалізувати або підтримувати свою вагу.

Важливо знати, що пшоно містить зобогенні речовини — гойтрогени, які здатні пригнічувати роботу щитовидної залози і знижувати вироблення тиреоїдних гормонів, зменшувати всмоктування йоду. Тому не варто її часто вживати при наявності проблем зі щитовидною залозою. Подібні речовини знаходяться в сої, бобових і капустах. При частому вживанні пшоняної каші можливий розвиток зобної хвороби, але тільки при наявності дефіциту йоду в харчуванні.

З пшона готують гарніри, додають в супи. Але найпопулярнішою стравою є куліш. Для козаків і чумаків він служив ситною їжею під час тривалих походів. Звідси його інша назва — польова каша. Куліш і зараз є однією з улюблених народних страв. Ще з пшона готують мамалигу (круто заварену кашу), яку їдять з солоним сиром. Також пшоняні зерна подрібнюють в борошно і так застосовують для приготування хліба і різної випічки.

І все ж головною стравою з проса є пшоняна каша, яку можна варити як на воді, так і з додаванням молока.

З чим поєднується пшоняна каша? Тут велике поле для фантазії. Можна додавати для особливого смаку і поживності молоко, сухофрукти і ягоди. У несолодкі каші — спеції і продукти з яскравим смаком: часник, перець чилі, сир пармезан, цибулю, гриби, печінку. Пшоняну кашу готують з кропом, сиром, гарбузом, додають до неї моркву, помідори, солодкий перець. Розсипчаста пшоняна каша — корисний гарнір до м’ясних страв.

Близький родич проса — сорго зернове, ще один корисний злак. Воно дуже невибагливе до умов вирощування, легко росте при високих температурах і не вимагає великої кількості води, тому посухостійке. Його вирощування, як і проса, є екологічно безпечним, не завдає шкоди навколишньому середовищу і дає високі врожаї.

Варто знайти крупам місце в збалансованому повсякденному раціоні. Вони мають велику поживну цінність, повільно засвоюються, продовжують відчуття ситості. Крупи — цінний для організму продукт. Включення здорових корисних круп в раціон може допомогти запобігти проблемам зі здоров’ям, таким як серцеві захворювання, діабет, хвороби шлунково-кишкового тракту та інші.

Використовуйте різноманітні крупи.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X