Простий засіб. Чи може вітамін С захистити від коронавірусу?

14 березня 2020, 22:00

Вітамін С не здатен вилікувати вірусну інфекцію, та й зовсім даремним назвати його не можна

Вітамін С — простий засіб, який, як вважає дехто, здатен вилікувати звичайну застуду або грип. Та хоча цей вітамін справді допомагає підтримувати здоров’я імунної системи, нема достатніх доказів того, що він може запобігти або істотно полегшити перебіг ГРВІ. Проте в розпал спалаху нового коронавірусу деякі популярні блогери стверджують, що вживання мегадоз аскорбінової кислоти виліковує від COVID-19 — захворювання, викликаного новим коронавірусом.

Відео дня

Тож перейдімо відразу до суті. Чи може вітамін С перемогти COVID-19? Зважаючи на те, що цей вірус належить до того ж сімейства коронавірусів, що і звичайні ГРВІ, малоймовірно, що він здатен захистити або вилікувати вас від цієї інфекції.

Ідею використовувати вітамін С для лікування звичайної застуди популяризував Лайнус Полінг, хімік і лауреат двох Нобелівських премій. Потім її підхопили виробники біологічно активних добавок. На жаль, за півстоліття, що минули відтоді, заяву Полінга так і не вдалося посилити переконливими доказами.

Імунні клітини потребують вітаміну С

Вітаміни були відкриті на початку 20 століття — це речовини, що в невеликій кількості містяться в їжі і життєво необхідні нашому організму. У людей, які не отримують достатньо тих чи інших вітамінів, розвиваються певні недуги. Наприклад, нестача вітаміну С стає причиною цинги. З’ясувати це вдалося лише в 1930-х роках, тоді ж стало відомо, що прийом аскорбінової кислоти може вилікувати цю хворобу.

Відкриття вітамінів створило цілу науку — нутриціологію. Згодом вона перетворилася на конкурентну, нерегульовану галузь, де наукові факти часто-густо змушені протистояти дезінформації, розповсюджуваній заради отримання прибутку. Новий спалах коронавірусу — лише останній приклад цього.

При цьому неправдиві відомості передаються вкрай швидко. Мабуть, саме такі публікації стали причиною нестачі вітаміну С в Азії і п’ятикратного стрибка попиту на аскорбінову кислоту і полівітаміни в Сінгапурі.

Імунітет організму

Вітамін С бере участь в окисно-відновних реакціях в тканинах нашого організму. Це реакції, за яких клітини взаємодіють з киснем, і вони відіграють ключову роль у багатьох процесах, наприклад, виробництві енергії в клітинах. Однак під час цих же реакцій можуть утворюватися продукти, шкідливі для людських клітин — наприклад, активні форми кисню, які реагують з ліпідами (жирами), білками і нуклеїновими кислотами. Вітамін С може мінімізувати ці шкідливі реакції. Він також сприяє виробленню колагену, необхідного для підтримки тканин нашого організму.

І хоча аскорбінова кислота не має чудодійних цілющих властивостей, деякі дослідження показали, що вона допомагає імунній системі боротися з бактеріями і вірусами. Її роль в захисті від інфекцій підтвердило нещодавнє оглядове дослідження. Воно переконало, що імунні клітини потребують вітаміну С, щоб виробляти білки, які активують імунну систему для боротьби з вірусами.

При цьому ми легко можемо отримувати необхідну кількість вітаміну С з їжею — і тим самим підтримувати повноцінну роботу імунної системи. Вітамін С вдосталь міститься в багатьох фруктах і овочах, зокрема в апельсинах, брокколі і картоплі. І хоча він відносно нетоксичний, бо його висока розчинність дозволяє йому легко виводитися з організму, надмірні дози можуть призвести до таких неприємних симптомів, як діарея, нудота і судоми.

Але, хоч я і наголошував, що вітамін С навряд чи можна назвати радикальним засобом від COVID-19, стверджувати, що він абсолютно даремний, було б невірно — з урахуванням тієї ролі, яку він відіграє в роботі імунної системи. І хоча оглядове дослідження довело, що цей вітамін не знижує частоти ГРВІ, він, згідно з тим же дослідженням, здатен дещо зменшити тривалість симптомів. А в людей, чия діяльність пов’язана з короткими періодами інтенсивного фізичного навантаження (наприклад, марафонців і лижників), вітамін С вдвічі скорочує тривалість і тяжкість застудних захворювань.

Цей слабкий вплив вітаміну С на коронавіруси, що викликають звичайні застудні захворювання, стимулював до проведення нового клінічного дослідження. Його мета — з’ясувати, чи можна перемогти COVID-19 за допомогою дуже високих внутрішньовенних доз вітаміну С. Дослідження тільки розпочалося, і жодних результатів поки нема. Внутрішньовенне введення вітаміну С підвищить його вміст у крові набагато швидше й сильніше, ніж будь-які пероральні добавки — очікується, що такий підхід може посилити слабкий захисний ефект. Та поки що це лише гіпотеза, крім того, внутрішньовенне введення пов’язане з низкою власних ризиків, як-от інфекція, пошкодження кровоносних судин тощо.

Поки ж, попри те що вітамін С може дещо вплинути на звичайну застуду, видається малоймовірним, що мегадози аскорбінової кислоти здатні вилікувати від COVID-19 або бодай якимось чином вплинути на перебіг захворювання. Навіть якщо внутрішньовенне введення вітаміну С надасть позитивний ефект, воно, швидше за все, стане тимчасовим рішенням, до того моменту, коли з’являться більш надійні засоби боротьби з вірусом — як-от щеплення. А поки найефективнішим способом уникнути зараження, як і раніше, лишається миття рук — і стежте за тим, щоб не торкатися очей, носа і рота і триматися подалі від тих, у кого виявляються симптоми захворювання.

Переклад НВ

НВ має ексклюзивне право на переклад і публікацію колонок The Conversation. Републікацію повної версії тексту заборонено.

Оригінал опубліковано на The Conversation

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

The Conversation

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X