Притча про людину і природу. Рецензія на пригодницький бойовик Альфа

24 серпня 2018, 20:37

Альфа – це красиво знята притча, яка, втім, інколи дискредитує себе зайвою прямолінійністю

Під час полювання на бізонів, зникає син вождя племені, юний несміливий хлопець Кеда (Коді Сміт-МакФі), і всі вважають його загиблим. Але молодий мисливець виживає і всіма силами намагається повернутися до рідного села. Дорогою Кеда стикається зі зграєю вовків. Одного з них він важко ранить і, не зумівши добити вмираючого звіра, починає його виходжувати. Колишні вороги поступово починають симпатизувати один одному, і вже разом йдуть довгою і небезпечною дорогою додому.

Масовому глядачеві режисер Альфи Альберт Хьюз відомий, в першу чергу, постапокаліптичною драмою Книга Ілая (2009) і олдскульним хоррором початку "нульових" З пекла, де зіграв Джонні "ще-не-Джек-Горобець" Депп. Обидва фільми можна відзначити за рівномірну щільну атмосферу в дусі обраного жанру. Окремої похвали заслуговує кастинг. А в Книзі Ілая з героїв Дензела Вашингтона і Гері Олдмена автор створив протилежні полюси, які силою свого відторгнення задавали тон всьому фільму.

Третя значна робота Альберта Хьюза, Альфа, робить явну спробу не відстати за атмосферністю від своїх попередників. Зобразити реальність кроманьйонців режисер міг відразливим натуралізмом чи красою дикої природи, незайманої людиною сучасною. Першу опцію вже зайняв Мел Гібсон в своєму Апокаліпсисі (2006), тому Хьюз пішов правильним шляхом, присмачивши півторагодинний хронометраж великою кількістю сцен в дусі Discovery або National Geographic, за які варто високо відзначити австрійського оператора Мартіна Гшлахта. Цей той самий випадок, коли є сенс доплатити за 3D-сеанс.

Розв'язка фільму застане зненацька

Альфа – це красиво знята притча, яка, втім, інколи дискредитує себе зайвою прямолінійністю. На відміну від тієї ж Книги Ілая, де Хьюз залишив простір для домислів, мораль цієї картини летить в глядача стрілою протагоніста. Основний лейтмотив про дорослішання і пробудження сили чоловіка-воїна буде неодноразово вкладений в уста персонажів. А те, що не пройде вербальними пасажами, ляже метафорою на засніжений шлях героїв додому.

Незважаючи на чутки про реальне вбивство чотирьох бізонів на зйомках картини, Альфу можна було б рекомендувати для сімейного перегляду. Але через малу кількість діалогів і поривчастий екшн недорослий глядач може занудьгувати і ризикує не висидіти до фінальних титрів.

Альфу варто сприймати, як красиву казку з неглибоким підтекстом, милуючись незайманою природою і взаємодією людини і дикого вовка. Не потрібно мучитися питаннями про білі зуби, виголені обличчя і акуратно підстрижені нігті давніх людей, а також, чому в них наконечники списів примотані до палиць ізоляційною стрічкою.

Розв'язка все одно застане зненацька.

7 з 10