Щоб служила довгі роки. П’ять порад для здоров’я печінки

30 вересня 2020, 20:43

Стежте за своєю вагою та уникайте шкідливих харчових звичок

Печінка виконує свою відповідальну роботу кожен день. Часто кажуть, що печінка очищає організм. Це правда, печінка — головний орган, який знешкоджує багато токсичних речовин і разом з жовчю виводить їх з організму. З цієї причини надмірності, які ми собі дозволяємо, тягарем лягають на неї.

Відео дня

Печінка велика трудівниця. Вона пропускає через себе і очищає близько 500 літрів крові щодня. Видаляє надлишок гормонів (таких як естроген і альдостерон) і токсичних сполук — алкоголю, ліків та інших забруднювачів, що надходять з навколишнього середовища. До речі, для детоксикації печінка використовує ті речовини, які отримує з їжею — амінокислоти, вітаміни, мінерали та інші. Її не дарма називають хімічною лабораторією організму.

Потрібно в кожен прийом їжі включати овочі та фрукти

Але робота печінки цим не обмежується. Вона бере участь в травленні, виробляє жовч, в ній відбувається синтез деяких білків і жирів та запасається глюкоза у вигляді глікогену. Вона грає важливу роль в метаболізмі холестерину і тригліцеридів — близько 80% холестерину виробляється в печінці.

Щоб печінка служила повноцінно, «вірою і правдою», довгі роки, дуже важливо стежити за її станом, не навантажувати себе шкідливою їжею і включати в раціон корисні продукти.

Що ж корисно для печінки? Як її захищати?

Спочатку розповім про ті продукти, якими не слід зловживати.

1. Алкоголь. Його не без підстав називають гепатотоксичною отрутою. Безумовно, важлива кількість прийнятого алкоголю і вік людини. Безпечна доза алкоголю дуже мала — наприклад, для міцного алкоголю це 2−3 столові ложки в день.

2. Жир. Надлишок жирів, причому як тваринного, так і рослинного походження, шкідливий для печінки. І заберіть зі свого харчування продукти, які містять трансжири.

3. Глюкоза, фруктоза і сахароза в надмірній кількості. Надлишок цих вуглеводів призводить до зниження детоксикаційних можливостей печінки і відкладення жиру в її клітинах.

Для печінки важливо:

1. Достатнє споживання білка. Дефіцит білка в раціоні призводить до посиленого відкладення в печінці жиру, зниження всіх її функцій.

2. Лецитин. Він стимулює жовчовиділення, перешкоджає утворенню жовчних каменів, сприяє нейтралізації токсичних речовин, підтримує регенерацію клітин печінки. Добова потреба в лецитині дорослої людини — 5−7 г. Лідером за його змістом є жовток яєць. У двох жовтках міститься близько 5 г цієї цінної речовини. Лецитин є також в м’ясі, ікрі риб, соняшниковому насінні, вівсяній і гречаній крупах.

3. Овочі, цільні крупи і фрукти. Це добрі джерела антиоксидантів та вітамінів, які захищають клітини печінки, впливають на знешкоджуючу функцію. А також містять харчові волокна, особливо пектини, які збирають на себе надлишки жовчних кислот, холестерину і стимулюють роботу печінки. Потрібно в кожен прийом їжі включати овочі та фрукти, звичайно, з переважанням овочів. Вони повинні становити половину кожного прийому їжі. Особливо рекомендуються зелені листові овочі .

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

4. Вода. Вона підтримує процеси детоксикації і полегшує виведення токсинів з організму. Слідкуйте за водним режимом.

5. Режим харчування. Він важливий для активної роботи печінки, нормальної жовчоутворюючої та жовчовивідної функції. Порушення режиму, тривалі проміжки між прийомами їжі, переїдання, особливо у вечірній час, призведуть до збою в роботі печінки.

Щоб зберегти цей орган в хорошому стані, стежте за своєю вагою, уникайте шкідливих продуктів і звичок в харчуванні.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X