Щоб служила довгі роки. П’ять порад для здоров’я печінки
Стежте за своєю вагою та уникайте шкідливих харчових звичок
Печінка виконує свою відповідальну роботу кожен день. Часто кажуть, що печінка очищає організм. Це правда, печінка — головний орган, який знешкоджує багато токсичних речовин і разом з жовчю виводить їх з організму. З цієї причини надмірності, які ми собі дозволяємо, тягарем лягають на неї.
Печінка велика трудівниця. Вона пропускає через себе і очищає близько 500 літрів крові щодня. Видаляє надлишок гормонів (таких як естроген і альдостерон) і токсичних сполук — алкоголю, ліків та інших забруднювачів, що надходять з навколишнього середовища. До речі, для детоксикації печінка використовує ті речовини, які отримує з їжею — амінокислоти, вітаміни, мінерали та інші. Її не дарма називають хімічною лабораторією організму.
Але робота печінки цим не обмежується. Вона бере участь в травленні, виробляє жовч, в ній відбувається синтез деяких білків і жирів та запасається глюкоза у вигляді глікогену. Вона грає важливу роль в метаболізмі холестерину і тригліцеридів — близько 80% холестерину виробляється в печінці.
Щоб печінка служила повноцінно, «вірою і правдою», довгі роки, дуже важливо стежити за її станом, не навантажувати себе шкідливою їжею і включати в раціон корисні продукти.
Що ж корисно для печінки? Як її захищати?
Спочатку розповім про ті продукти, якими не слід зловживати.
1. Алкоголь. Його не без підстав називають гепатотоксичною отрутою. Безумовно, важлива кількість прийнятого алкоголю і вік людини. Безпечна доза алкоголю дуже мала — наприклад, для міцного алкоголю це 2−3 столові ложки в день.
2. Жир. Надлишок жирів, причому як тваринного, так і рослинного походження, шкідливий для печінки. І заберіть зі свого харчування продукти, які містять трансжири.
3. Глюкоза, фруктоза і сахароза в надмірній кількості. Надлишок цих вуглеводів призводить до зниження детоксикаційних можливостей печінки і відкладення жиру в її клітинах.
Для печінки важливо:
1. Достатнє споживання білка. Дефіцит білка в раціоні призводить до посиленого відкладення в печінці жиру, зниження всіх її функцій.
2. Лецитин. Він стимулює жовчовиділення, перешкоджає утворенню жовчних каменів, сприяє нейтралізації токсичних речовин, підтримує регенерацію клітин печінки. Добова потреба в лецитині дорослої людини — 5−7 г. Лідером за його змістом є жовток яєць. У двох жовтках міститься близько 5 г цієї цінної речовини. Лецитин є також в м’ясі, ікрі риб, соняшниковому насінні, вівсяній і гречаній крупах.
3. Овочі, цільні крупи і фрукти. Це добрі джерела антиоксидантів та вітамінів, які захищають клітини печінки, впливають на знешкоджуючу функцію. А також містять харчові волокна, особливо пектини, які збирають на себе надлишки жовчних кислот, холестерину і стимулюють роботу печінки. Потрібно в кожен прийом їжі включати овочі та фрукти, звичайно, з переважанням овочів. Вони повинні становити половину кожного прийому їжі. Особливо рекомендуються зелені листові овочі .

4. Вода. Вона підтримує процеси детоксикації і полегшує виведення токсинів з організму. Слідкуйте за водним режимом.
5. Режим харчування. Він важливий для активної роботи печінки, нормальної жовчоутворюючої та жовчовивідної функції. Порушення режиму, тривалі проміжки між прийомами їжі, переїдання, особливо у вечірній час, призведуть до збою в роботі печінки.
Щоб зберегти цей орган в хорошому стані, стежте за своєю вагою, уникайте шкідливих продуктів і звичок в харчуванні.
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут