Чим простіше, тим корисніше. У чому секрет середземноморської дієти

12 вересня 2020, 21:05
НВ Преміум

Ці продукти пройшли випробовування роками та століттями

Паста, піца, лазанья, різотто, червоне вино рікою… Dolce far niente у серці Тоскани. Красива асоціація, яка народжується у багатьох при думці про Італію. «Якщо це і є середземноморська дієта, то я готовий сидіти на ній до кінця життя!» — любить жартувати один з моїх клієнтів.

Відео дня

Руйнувати рожеві замки мені не звикати, тому заявляю: паста, піца, лазанья чи різотто не мають нічого спільного із тим типом харчування, що викристалізувався у понятті mediterranean diet.

Але тут хочу зупинитися і зазначити два моменти.

Перший: це не лікувальна система і не чітка харчова інструкція (на відміну від лікувальних дієт). Це швидше комбінація food-поведінки, базових продуктів, методів їхньої обробки та стилю життя людини.

Артишок цінують за фітонурієнт силімарин, який захищає клітини печінки

Цю комбінацію помітив і почав вивчати американський вчений-фізіолог Ансель Кіз в середині XX століття. Він зауважив, що жителі Криту і півдня Італії відрізняються від населення США значно кращим станом серцево-судинної системи. Пізніше на основі своїх багаторічних досліджень Ансель сформулював концепцію середземноморської дієти і почав її дотримуватися сам. Чи мало це безпосередній вплив на тривалість життя самого вченого — можна лише припускати, але те, що він дожив до 100 років, залишається фактом.

І другий момент: коли ми користуємося терміном «середземноморська дієта», не треба підмінювати поняття і думати, що це — ті страви, які превалюють у ресторанному меню італійського, грецького чи іспанського закладу. «Середземноморська дієта» — це щоденна, максимально проста їжа, яку їли звичайні жителі цих країн.

Типові для них продукти — це:

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X