Помічники в боротьбі зі старінням. Чим корисні ягоди
Не втрачайте можливості наситити організм цінними поживними речовинами
Ось і настав сезон, який можна упаковувати в капсули і приймати тричі на день. Звичайно, без правильно підібраного дозування не обійтися, але відбирати у себе таку можливість наситити організм цінними поживними речовинами ні в якому разі не варто.
Сьогодні поговоримо про сезонні ягоди. За що їх варто цінувати, крім яскравості, якою вони розбавляють рутину, і солодкого присмаку, якому складно знайти альтернативу?
1 Полуниця
Глікемічний індекс — 40, що вважається відносно низьким.
Хороше джерело вітаміну С, марганцю, фолієвої кислоти (вітамін В9) і калію. Крім того, містить потужні антиоксиданти, такі як пеларгонідін (антоціан, з'єднання, яке надає яскраво-червоне забарвлення ягоді, його кількість пропорційна ступеню дозрівання плодів), а також еллагова кислота (поліфенол з високою протизапальною активністю).
2 Малина
Глікемічний індекс — 25−35, нізькоглікемічний продукт.
Багата на вітамін С (в 123 грамах ягід — 54% від рекомендованої добової норми), марганець (41%), магній (7%), мідь (6%), залізо (5%), калій (5%), фосфор (4%), вітаміни К (12%), Е (5%). Містить такі антиоксиданти, як еллагова кислота і кверцетин (флавоноїд, що володіє протизапальним, протинабряковим і спазмолітичним ефектом). Екстракт малини пригнічує активність ферменту ЦОГ-2, знижуючи, таким чином, запалення і послаблюючи біль, тобто діє майже як ібупрофен.
3 Лохина
Глікемічний індекс — 53.
Містить значну кількість вітаміну К1, який важливий для нормального згортання крові і сприяє міцності кісток. Крім того, ця ягода — прекрасний донор вітаміну С, а також містить марганець, мідь, залізо і калій. Вважається одним з найцінніших постачальників антиоксидантів серед овочів і фруктів. В її складі можна знайти антоціани, кверцетин і мирицетин — флавоноїди, які захищають організм від вільних радикалів.
4 Чорна смородина
Глікемічний індекс — 15.
Джерело потужних антиоксидантів, вітаміну С і гама-ліноленової кислоти (GLA) — однієї з незамінних жирних кислот, також відомої як Омега-6. Також містить вітаміни А, Е і вітаміни групи В. У складі смородини в 4 рази більше вітаміну С, ніж у лимоні, і в 2 рази вище кількість антиоксидантів, ніж у чорниці. Одне дослідження показало, що додавання смородини в раціон підсилює імунну відповідь. Крім того, високий вміст GLA допомагає знизити больові відчуття в суглобах і м’язах.
5 Ожина
Глікемічний індекс — 25.
Містить багато цінних мікронутрієнтів, але особливо багата вітамінами С і К і марганцем. Екстракт ожини допомагає боротися з бактеріальними запаленнями порожнини рота — якщо у вас є відповідні проблеми, варто включити цей продукт у свій раціон.

Користуйтеся натуральними помічниками в боротьбі з вільними радикалами і старінням. Любіть себе і своє тіло і запасайтеся вітамінами.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут