Готуємо на карантині. Як зробити смачний плов і салат Ачучук

1 квітня 2020, 09:50

Важливо, щоб баранина була з кісточкою, а ємність для приготування плову — з чавуну

Під час перебування на карантині нарешті вдалося знайти час для улюбленої справи — готування. Тому сьогодні я навчу вас готувати смачний плов із салатом Ачучук.

Для плову будемо використовувати баранину. Також нам знадобляться цибуля, морква, часник, родзинки, соняшникова олія, пропарений рис і спеції.

Відео дня

Щоб плов вийшов смачним, бажано використовувати м’ясо з кісточкою — так бульйон буде наваристим. Важливо готувати плов у чавунній ємності.

Отже, розпочнімо готування.

Спочатку наливаємо соняшникову олію в розпечений чавунний казанок. Потім нарізаємо цибулю і підсмажуємо її. Не варто при цьому накривати казан — плов має смажитися, а не тушкуватися.

Кісточку кидаємо обсмажувати разом із цибулею, але важливо не забути пізніше її дістати

Після цього відокремлюємо від кісточки і нарізаємо м’ясо. Шматочки мають бути такої величини, щоб вам було зручно їх їсти. Кісточку кидаємо обсмажувати разом із цибулею, але важливо не забути пізніше її дістати.

Великою соломкою нарізаємо моркву і додаємо в казан. Після цього потрібно залити плов гарячою водою.

Додаємо спеції: барбарис, суміш спецій для плову, кмин. Ретельно все перемішуємо.

Тільки після цього кидаємо в казанок очищений часник і родзинки. І коли волога вже майже випарувалася, можна додавати попередньо замочений рис. Розподіляємо рис по всій площі казанка і востаннє заливаємо гарячою водою, так, щоб вода повністю покрила рис.

Після цього накриваємо кришкою і зменшуємо вогонь майже на мінімум. Ми залишаємо плов на плиті до моменту, коли рис приготується — це має зайняти приблизно 25 хвилин.

Рис варто спробувати на смак, щоб визначити, чи не сирий він. Коли переконаєтеся, що плов готовий — перемішуємо його і подаємо на стіл!

Також до плову ми приготуємо салат Ачучук.

Для приготування цього смачного і по-весняному свіжого салату нам знадобляться ріпчаста цибуля, базилік, м’ята, зелена цибуля, петрушка, кінза і свіжі помідори.

Спочатку потрібно максимально тонко нарізати цибулю. Для приготування цього салату згодиться як звичайна ріпчаста цибуля, так і кримська цибуля, цибуля шалот або мікс з цибулею порей. У будь-якому разі важливо нарізати якомога тонше, щоб цибуля встигла швидко промаринуватися.

Нарізану цибулю поміщаємо в тарілку і видавлюємо на неї часник — 4−5 зубчиків. Саме часник стане одним з інгредієнтів маринаду для цибулі. Також додаємо яблучний оцет або лимонний сік. У маринад потрібно обов’язково додати дрібку солі й цукру, і тільки після цього варто його поперчити. Можна використовувати звичайний чорний перець або суміш перців. Ретельно все перемішуємо, щоб цибуля встигла добре промаринуватися.

З помідорів видаляємо серцевину і нарізаємо їх. Зараз вже є можливість купити помідори українського виробництва — хоча вони ще з теплиці, у них натуральний аромат і приємний смак. Можна використовувати червоні й жовті помідори, щоб салат виглядав яскравіше. Як і цибулю, помідори нарізаємо тонкими півкільцями.

Після цього відриваємо листочки базиліка від стебел. За бажанням стебла можна теж додати в салат — на мій смак вони дуже приємно хрумтять. Листя базиліка скручуємо, нарізаємо і додаємо в тарілку.

Листочки м’яти теж відокремлюємо від стебел і крупно нарізаємо. Так само робимо з петрушкою і кінзою. На превелике щастя, у магазинах зараз досить багато різної зелені, яку можна використовувати для салатів.

Насамкінець нарізаємо пір'ячко зеленої цибулі.

Ретельно перемішуємо салат. Після цього ще раз додаємо по дрібці солі й цукру. Це допоможе збалансувати солоні й солодкі смаки. Додаємо трохи лимонного соку. Заправляємо оливковою олією і ретельно все перемішуємо. Салат Ачучук до плову готовий. Смачного!

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X