П'ять головних продуктів травня. Блог Тетяни Годард
Які сезонні продукти варто включити в свій раціон цього місяця, щоб отримати максимум вітамінів для здоров'я, енергії і краси
Секрет сезонних продуктів полягає в тому, що в них максимально висока концентрація корисних речовин, а, щоб насититися, досить невеликих порцій. Разом з ними ви вживаєте багато клітковини, яка м'яко чистить кишечник, покращує травлення і допомагає розщеплювати жири і цукри. Худнути на сезонних овочах і фруктах особливо приємно: швидко, смачно і корисно. Приємний бонус: клітковина підтримує стабільний рівень цукру в крові, тому у вас немає стрибків апетиту і перепадів настрою, що при переході на нову систему харчування особливо важливо. Давайте подивимося, чим ми можемо поласувати в травні.

Редис
Цей яскравий коренеплід з'являється раніше інших сезонних овочів, ніби навмисно – щоб його не пропустили. Бо чим далі, тим конкуренція стає вищою, а фанатів редису не так вже й багато. І дарма. Адже це справжнє джерело вітамінів, перш за все, групи В, які покращують обмін речовин, нормалізують роботу імунної та нервової систем. Є в редисці ще один корисний компонент для нервів – ніацин. Тож будете їсти редьку – станете спокійнішими і урівноваженими. А заодно і схуднете, оскільки ніацин також допомагає переводити цукри і жири в енергію.
Редиска багата мінералами: калієм, кальцієм, фосфором, натрієм, залізом і магнієм, а ще аскорбіновою кислотою. Вони необхідні для здоров'я ясен, судин, кісток і зубів, зміцнення імунітету.
До всього іншого редис оновлює і очищає клітини, покращує проникність клітинних мембран для живильних речовин. А це запорука здоров'я, краси і молодості.
Редис смачний і з нежирним йогуртом, і з оливковою або рослинною олією. Вітамінна бомба: редис зі свіжою зеленню і оливковою олією. Можна додати трохи сирого насіння, яке вам подобається. Мій улюблений салат: з редискою, морквою, йогуртом і гарбузовим насінням. Можна покласти трохи фети. Салат з редису прекрасно доповнить білкові продукти, дозволить їм легше засвоїтися.
Капуста
Уже дозріла молода капуста, в якій є практично всі групи вітамінів і мікроелементів. Але головний в цьому овочі – вітамін С, необхідний для підтримки імунітету та профілактики простудних захворювань. Молода капуста нормалізує роботу кишечника, допомагає позбутися запорів. А вітамін U, що міститься в ній, рекомендований при гастриті і виразці шлунка. У капусті також є калій, кальцій, цинк, залізо, фосфор, необхідні для кровоносних судин, серця, кісток і зубів.
Молода капуста сприяє прискоренню метаболізму: травна система працює швидше, що призводить до зниження ваги. Клітковина, яка міститься в молодій капусті, очищає кишечник і налагоджує його роботу, що також важливо і для схуднення, і для здоров'я в цілому.
Листя молодої капусти ніжне й соковите, з них виходять дуже смачні супи, пироги, салати, гарніри, рагу, котлети, голубці. Але краще її їсти все ж в складі салатів, тому що при термічній обробці втрачається велика частина корисних речовин.
Морква
Цей коренеплід багатий вітаміном А, необхідним для нормального зору. Крім того, він підтримує відмінний стан шкіри і слизових оболонок. Щоб організм швидше засвоїв вітамін А, моркву потрібно вживати з невеликою кількістю жиру – наприклад, оливковою олією, насінням або горіхами, йогуртом або сметаною.
Морква також надзвичайно корисна для печінки, серцево-судинної системи, нирок, шлунка та інших органів. Ефірні масла з моркви заспокоюють, налагоджують роботу нервової системи, а бета-каротин покращує роботу легенів.
За здатністю стримувати утворення жирів у організмі морква з овочів поступається тільки капусті, тому це один з найкорисніших для схуднення овочів.
Шпинат
У травні також починається сезон шпинату – неймовірно корисного і багатого на вітаміни листового овоча. Це справжній рекордсмен за вмістом йоду, якого у більшості з нас критично мало. Цей елемент дозволяє зберегти здоров'я щитоподібної залози, допомагає засвоюватися поживним речовинам і бере участь у всіх життєво важливих процесах в організмі.
Високий вміст калію в шпинаті захищає серце, а велика кількість клітковини і хлорофілу прекрасно чистять кишечник.
Шпинат виводить з організму токсини, зміцнює зуби, ясна, уповільнює процеси старіння.
Цей овоч гарний як в складі зелених коктейлів, салатів, так і як гарнір до страв, начинок для пирогів, добавки в омлети, супи, пасти. Але найкорисніший, безумовно, сирий продукт.
Полуниця є ефективним засобом у боротьбі із зайвою вагою
Полуниця
Як і всі ягоди, полуниця багата антиоксидантами, необхідними для здоров'я, краси і молодості. Згідно з науковими дослідженнями, полуничні антиоксиданти руйнують клітини раку молочної залози, посилюючи дію протиракових препаратів.
Вітамін С з полуниці зміцнює імунну систему, а куркумін і кверцетин виводять токсини з м'язової тканини, запобігають появі артриту і болю в суглобах. Полуниця корисна для серця (містить калій і магній), ендокринної системи, запобігає ризику виникнення діабету.
Ця ягода містить фізетін, який стимулює роботу мозку, покращує пам'ять і бореться з хворобою Альцгеймера. Крім того, ягода є хорошим сечогінним засобом, дозволяє вивести з організму зайву рідину, поліпшити роботу нирок.
До всього іншого, полуниця є ефективним засобом у боротьбі із зайвою вагою і стимулює спалювання жиру.
Часто в свіжих овочах, фруктах, зелені містяться нітрати. Щоб їх вивести, продукти досить замочити протягом трьох годин у холодній воді. Крім того, зрізати близьку до хвостика частину. З капусти потрібно зняти кілька верхніх листків, а качан не використовувати.
При всій їх безумовній користі, згадані хіти травня можна їсти не всім, як і будь-які інші продукти. Тому перед вживанням обов'язково ознайомтеся з протипоказаннями.
Інші поради Тетяни Годард читайте на thebroccolitrick.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life