Перше правило здорового харчування. Блог Оксани Скиталінської

21 січня 2018, 09:03

Здоров’я всього організму залежить від здоров’я кишечника, тож на такі симптоми як бурчання в животі та висипання на шкірі варто звертати особливу увагу

Перше правило здорового харчування – вживати їжу, корисну для кишкової мікробіоти. Людина і її мікробіота – це єдиний організм. Коли він у нормі, то перебуває у стані рівноваги.

Відео дня

Порушення цієї рівноваги, що має назву еубіоз, тягне за собою "дисбіоз" або "дисбактеріоз кишечника". Останній термін широко використовується в літературі пострадянського простору, а в зарубіжній називається "синдромом надмірного росту бактерій" (bacterial overgrowth syndrome).

Цей синдром небезпечний тим, що кишечник стає легкопроникним для токсинів, алергенів, запальних молекул і канцерогенів.

Порушити цей тонкий баланс дуже і дуже легко:

  • Харчовий фактор: згубно діють дефіцит харчових волокон, пребіотиків і пробіотиків, доданий цукор (солодощі, солодкі промислові напої), присутність транс-жирів, надмір насичених жирів та омега-6 жирів, дефіцит цинку, вітамінів D та А.
  • Ліки: нестероїдні протизапальні ліки, препарати типу аспірину, парацетамолу, а також інгібітори протонної помпи посилюють проникність кишечника. До речі, при поєднанні аспірину та вітаміну С проникність кишечника посилюється, тому їх приймають окремо.
  • Хіміотерапія та променева терапія. Особлива увага для всіх пацієнтів, які проходять таке лікування, має бути звернена на зменшення кишкової проникності.
  • Порушення циркадних ритмів. Дуже важливо лягати спати та прокидатися в один і той же час. Якщо ви лягаєте пізно, то і прокидайтеся тоді, коли виспитеся, а це не менше ніж за сім годин.
  • Хронічний стрес. Інколи треба зважувати, що важливіше для збереження життя, і розставляти пріоритети. При стресі кортикотропний гормон посилює кишкову проникність і спричинює запалення.
  • Алкоголь. Проникність кишечника сильно збільшується через чотири дні після прийому алкоголю, інколи по наростаючій – через два тижні. Тому коли вживаєте навіть червоне вино, маєте бути певні, що маєте здоровий кишечник, інакше зростає ризик запалень.

Як дізнатися, що ви є власником "дірявого" кишечника? Ось головні ознаки:

Проникність кишечника сильно збільшується через чотири дні після прийому алкоголю

  • Газоутворення;
  • Бурчання в животі;
  • Підвищена чутливість до певної їжі, алергії, потіння;
  • Аутоімунні захворювання;
  • Проблеми із щитовидною залозою;
  • Висипання на шкірі, або запальні реакції на шкірі;
  • Синдром подразненого кишечника (СПК);
  • Коліти (запалення кишечника).

Текст публікується з дозволу авторки.

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Показати ще новини
Радіо NV
X