З п’яти інгредієнтів. Як приготувати пасту по-римськи

30 вересня 2021, 23:03

Не варто йти на поводу у тих, хто запропонує замінити Пекоріно Романо звичайним пармезаном — це буде вже зовсім інша страва

Перший раз пасту качо-е-пепе я готував для консула Італії, який приїхав до Києва з Риму. На той момент я не був настільки сильний в особливостях римської кухні, проте маленький секрет допоміг мені зробити страву досконалою і приємно здивувати корінного римлянина.

Відео дня

Назва качо-е-пепе (сacio e pepe) перекладається як «сир і перець» — так ці продукти називаються на одному з діалектів центральній частині Апеннінського півострова. До речі, качо-е-пепе — це рецепт з «народної» кухні регіону Лаціо. Всі компоненти були доступні як селянам, так і робітникам.

Існує думка, що римська кухня — найскромніша сторінка італійської кулінарної історії. Адже надмірної екзотики ви тут не знайдете — ніяких вигадливих морських гадів, загадкових овочів і оригінальних десертів. Римляни славляться виготовленням твердих сирів, тому серцем кухні Лаціо вважається сир Пекоріно Романо. Аромат цього овечого сиру досить інтенсивний, а смак у міру солоний і гострий для того, щоб стати відмінним доповненням для пасти. Саме Пекоріно Романо був у пошані в легіонерів Стародавнього Риму, а рецепт, за яким його виготовляють сьогодні, був створений більше 2000 років тому.

Коли ви підете за покупками для приготування качо-е-пепе, дуже важливо не переплутати цей сир з Пекоріно Сардо — останній роблять на Сардинії, і його смак дуже відрізняється від римської варіації. Так, і не варто йти на поводу у тих, хто запропонує замінити римський сир звичайним пармезаном — це буде вже зовсім інша страва.

У складі цієї пасти всього п’ять інгредієнтів, включно з сіллю і перцем, однак незважаючи на гадану простоту, отримати соус ідеальної оксамитової консистенції з першого разу зможе далеко не кожен навіть вмілий кулінар. Мені теж знадобилося небагато часу і практики, щоб освоїти цей рецепт.

Пропоную вам разом зі мною приготувати цю класичну страву римської кухні.

Інгредієнти (на 4 порції):

  • Спагеті — 400 г
  • Вершкове масло — 150 г
  • Перець — 3 г
  • Сіль — 1 г
  • Тертий сир Пекоріно Романо — 150 г

Приготування:

1. Відварити спагетті у великій ємності до стану аль денте.

2. У сковороді розтопити вершкове масло. Коли паста буде готова, викласти її в сковороду з розтопленим маслом і додати трохи води, в якій вона варилася. Додати натертий Пекоріно Романо і ретельно перемішати до кремоподібного стану соусу. Дуже важливо дотримуватися правильного температурного режиму, інакше замість ніжного сирно-вершкового соусу є ризик отримати спагеті з окремими шматочками сиру. Для цього готуйте на повільному вогні і реагуйте негайно — як тільки сир торкнеться пасти, починайте активно перемішувати.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

3. Викладаємо спагеті на гарячі тарілки. У кожну порцію додаємо мелений чорний перець. Маленький секрет від мене — постарайтеся знайти якомога більше різновидів перцю. Зверніть увагу на сичуаньський, тімут, а також перець з острова Ява. Такий мікс додасть страві особливого аромату і смаку.

Смачного!

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X