Короткий рецепт. Як приготувати пасту карбонара

Паста карбонара (ілюстративна фотографія) (Фото:funandrejs@gmail.com/Depositphotos)
Головне — не перегріти соус
Карбонара — це італійська паста, в якій основні компоненти соусу — це овечий сир пекоріно, жовтки та смалець від гуанчале (це майже як наш в’ялений бекон або підчеревина).
Мене навчив готувати цю пасту Roberto Armaroli — шеф-кухар, ресторатор та чудова людина. Саме в його ресторані в Одесі Nonna Letizia я спробував правильну карбонару.
Короткий рецепт пасти карбонара
Вам знадобиться на 2 порції:
- 150 — 200 г сухої пасти (спагетті, рігатоні, букатіні)
- 4 жовтки
- 80 — 100 г гуанчале (guanciale) — в’яленої свинячої щоковини, але можна приготувати і з гарним в’яленим підчеревком з Привозу
- 60 г витриманого овечого сиру пекоріно
- Трохи свіжомеленого чорного перцю
- Сіль
Технологія приготування
Усього три прості кроки: нарізати гуанчале і на повільному вогні витопити жир; зварити пасту у солоній воді: приготувати соус із сиру та жовтків і змішати з пастою. Розкажу докладніше.
Крок 1
Гуанчале або підчеревок нарізати на невеликі брусочки, товщиною близько 5−7 мм і на повільному вогні на сковороді обсмажити до золотистого кольору. Потрібно витопити максимум жиру, отримавши шкварки. Самі шкварки можна дістати і потім посипати ними готову страву.
Крок 2
Варимо пасту. Вода сильно кипляча, добре солона (просто як морська), і досить велика каструля, щоб пасті там було вільно кипіти. Скільки варити? Як правило, виробники вказують час на упаковці. Тому дотримуйтеся інструкцій і не забувайте про те, що краще не доварити, ніж переварити. Аль денте, як то кажуть. Поки вариться паста, готуємо соус.
Крок 3
Змішуємо жовтки із дрібно натертим сиром, додаємо 2−3 ложки води та свіжомелений чорний перець. Коли паста готова, сковорода з витопленим жиром має вже охолонути. Виловлюємо готову пасту та перекладаємо у сковороду. Добре перемішавши, вливаємо соус із жовтків і сиру. Важливо! Дуже активно перемішувати і повернути сковороду на повільний вогонь. Перемішувати до загустіння соусу. Важливо не перегріти, інакше соус звернеться — яйця стануть омлетом, чи то скремблом. Саме тому часто готують карбонару із вершками — так набагато простіше, але з оригінальним рецептом це не має нічого спільного. Як тільки соус почав ставати густішим — прибирайте з вогню.
Коли паста готова і соус загус — викладайте в тарілку і посипайте шкварками. Смачного! І не перегрійте соус!
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут