Новий смак свята. П’ять страв до новорічного столу
Поєднання бринзи й овочів створено на небесах, і я вирішив не нехтувати цим подарунком богів
Що приготувати на Новий рік? Які страви вибрати? Як правильно скласти меню? Ці запитання мучать багатьох людей починаючи з середини грудня. Пропозицій і варіантів новорічних страв дуже багато. Якщо традиційні салати і закуски вам набридли, пропоную приготувати на Новий рік щось новеньке. До вашої уваги — фактично готове меню з моїх авторських страв, які подарують вам абсолютно новий смак свята.
Закуска з оселедцем
Багато хто звик, що якщо оселедець, то обов’язково з цибулею або картоплею. Час прощатися зі стереотипами! Ви коли-небудь їли оселедець з буряком і копченою грушею? Думаю, що навряд чи. Тому я придумав цю круту закуску, де смаки поєднуються ідеально. Ви тільки спробуйте — і я обіцяю, вам захочеться добавки.
Час підготовки — 15 хвилин
Час приготування — 5 хвилин
Порції — 4
Інгредієнти:
- Буряк — 1 шт.
- Груша (в'ялена або копчена) — 2−3 шт.
- Насіння льону — 1 ч. л.
- Соняшникова олія (ароматна) — 2−3 ст. л.
- Оселедець — 2 шт.
- Кріп — 2 гілочки
Покроковий рецепт
Помийте буряк і загорніть його у фольгу. Запікайте в духовці при температурі 180 градусів протягом 60−90 хвилин залежно від розміру. Можна відварити в підсоленій воді протягом 45−75 хвилин, але запекти буде смачніше. Почистіть готовий охолоджений буряк і наріжте тонкими слайсами. Розкладіть тонким шаром на тарілку, в якій будете подавати закуску.
В’ялені або копчені груші залийте окропом на 15−20 хвилин, щоб вони трохи набрякли і пом’якшали. Розм’яклі груші порубати дрібними кубиками. Вони додадуть закусці приємного копченого аромату і смаку.
Філе оселедця наріжте тонкими смужками, а потім дрібними кубиками. На кожен слайс буряка викладіть по 1 ч. л. дрібно порізаного оселедця. Викладіть кубики груші і насіння льону на буряк з оселедцем. Збризніть страву ароматною соняшниковою олією і прикрасьте дрібними гілочками кропу.

Салат з бринзою і в’яленими томатами
Поєднання бринзи й овочів створено на небесах. Я вирішив не нехтувати цим подарунком богів і приготувати салат з бринзою і в’яленими томатами. А ще додав трохи чорносливу, свіжої зелені, лимонного соку і гарбузового насіння для різноманітності структур. І знаєте, це божественно смачно.
Час підготовки — 10 хвилин
Час приготування — 5 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти:
- Бринза — 200 г
- Томати (в'ялені) — 5−6 шт.
- Чорнослив — 5−6 шт.
- Мікс салатів — 90−100 г
- Гарбузове насіння — 2 ст. л.
- Лимон (сік половини лимона) — ½ шт.
- Оливкова олія — 2−3 ст. л.
Покроковий рецепт
Мікс салатів покладіть у миску. Наріжте чорнослив і в’ялені томати тонкими смужками. Додайте до салату.
Розламайте руками на невеликі крихти 200 г бринзи і додайте в салат. Акуратно перемішайте ложкою або руками.
Збризніть салат соком половини лимона і додайте 2−3 ст. л. оливкової олії. Якщо бринза недостатньо солона, можете злегка присмачити сіллю. Перед подаванням посипте салат гарбузовим насінням.


Верещака
Я по вуха закоханий у рідну українську кухню і хочу ділитися з вами її забутими рецептами. Одна зі страв, яку я хочу воскресити, — верещака. Ароматні свинячі реберця, запечені в квасі зі спеціями і часником. Традиційно для приготування страви використовувався буряковий квас, але я вирішив, чому б не спробувати приготувати його з темним хлібним квасом, який сьогодні можна купити в будь-якому магазині. І знаєте, не помилився — цей варіант вийшов анітрохи не гіршим. Упевнений, що, скуштувавши верещаку, ви буквально відчуєте Україну на смак. Це щось неймовірне!
Час підготовки — 20 хвилин
Час приготування — 1 година
Порції — 6−8
Інгредієнти:
- Свинячі ребра — 0,8−1 кг
- Квас (темний хлібний) — 0,75−1 л
- Часник — 1 головка
- Соняшникова олія — 2−3 ст. л.
- Орегано (материнка) — 1 ч. л.
- Борошно — 2 ст. л.
- Вершкове масло — 50 г
- Панірувальні сухарі — 1 ст. л.
- Петрушка — 2−3 гілочки
- Сіль і перець — за смаком
Покроковий рецепт
Свинячі ребра наріжте по 1−2 сегменти, посоліть і поперчіть. За допомогою преса видавіть зубчики головки часнику. Підрум'яньте свинину на сковороді з невеликою кількістю соняшникової олії до рум’яної скоринки.
Перекладіть ребра в глибоку форму для запікання і притрусіть орегано. Влийте в форму з ребрами темний квас. Запікайте свинину з квасом в духовці за температури 180 градусів протягом 1 години.
Готові ребра перекладіть в ємність і накрийте фольгою, щоб вони залишалися гарячими до подачі. Квас злийте в сотейник і випарюйте протягом 15 хвилин.
Щоб згустити соус, змішайте 2 ст. л. борошна з 50 г м’якого вершкового масла. Потроху додавайте суміш в сотейник, перемішуючи віночком, щоб соус залишався однорідним і без грудочок. При подачі ще теплі ребра полийте рясно соусом і присипте сухарями. За бажанням додайте листочки 2−3 гілочки петрушки.

Товчанка
Якщо провести бліц-опитування, з’ясовується, що деякі українці знають не так вже й багато про те, як приготувати картоплю. Картопля по-селянськи, пюре або смажена картопля — це перше, що спадає на думку. Тому я вирішив нагадати вам, що страви з цього овоча можуть бути значно різноманітніші. Товчанка, яку українці готували ще років 100 тому, чудовий приклад. Це пюре з додаванням квасолі й маку. Ідеальний смак — обов’язково спробуйте.
Час підготовки — 25 хвилин
Час приготування — 10 хвилин
Порції — 2
Інгредієнти:
- Картопля — 3−4 шт.
- Квасоля — ½ склянки
- Лавровий лист — 1 шт.
- Запашний перець — 2 горошини
- Мак — 3 ст. л.
- Вершкове масло — 50 г
- Сіль і перець — за смаком
Покроковий рецепт
Очистіть 3−4 картоплини від шкірки і наріжте довільними шматочками. Відваріть в підсоленій воді з додаванням лаврового листа і запашного перцю до готовності. Квасолю відваріть до готовності. Відвар злийте — він нам більше не знадобиться. За бажання можна використовувати і червону консервовану квасолю.
Воду з готової картоплі злийте в чашку і відставте, лавровий лист і запашний перець витягніть. Перекладіть квасолю до картоплі, додайте 3 ст. л. маку та 50 г вершкового масла.
Добре розімніть картоплю з квасолею, щоб квасоля максимально розім'ялась. За необхідності долийте картопляного відвару, регулюючи так консистенцію товчанки.

Десерт з листкового тіста з заварним кремом
Ніжний заварний крем, який всі ми обожнюємо, просто створений для того, щоб поєднати його з хрусткими шарами тіста. Якщо викладати коржі тіста, а потім крем, а потім знову корж — вийде щось на кшталт мільфея або Наполеона. Все залежить від того, чи хочете хрустке тісто або м’яке. Який з цих варіантів ви б не вибрали, в будь-якому разі десерт з листкового тіста з заварним кремом буде вам до смаку.
Час підготовки — 15 хвилин
Час приготування — 15 хвилин
Порції — 4−6
Інгредієнти:
- Листкове тісто — 1 упаковка
- Жовток — 3 шт.
- Цукор — 100 г
- Молоко — 350 мл
- Борошно — 1 ст. л.
- Кукурудзяний крохмаль — 1 ст. л.
- Ванільний цукор — 1 ч. л.
- Мигдаль — 50 г
- Вершкове масло — 50 г
- Чорний шоколад — 50 г
Покроковий рецепт
Упаковку листкового тіста необхідно розморозити і трохи розкачати качалкою за розміром дека. Акуратно перенесіть на деко, застелене пергаментом, і запікайте в духовці з температурою 220 градусів протягом 10−12 хвилин.
Для заварного крему змішайте в мисці 100 г цукру, 3 жовтки, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю і 1 ч. л. ванільного цукру.
Влийте в сотейник 350 мл молока і доведіть до кипіння. Потім перелийте в миску з іншими інгредієнтами для крему і перемішайте до однорідності.
Поверніть суміш у сотейник, додайте 50 г вершкового масла і, не перестаючи помішувати вінчиком, доведіть крем до бажаної консистенції. Добре все перемішайте до повного об'єднання і гладкості крему. Перекладіть заварний крем в мисочку і накрийте плівкою, щоб вона торкалася поверхні крему — так він не обвітриться. Поставте в прохолодне місце до повного охолодження.
Готовому коржу дайте повністю охолонути. Потім поламайте його на великі частини.
Зберіть десерт у порційній тарілці. Викладайте частини коржа і поливайте заварним кремом, чергуючи шари. Посипте десерт рубаним мигдалем і шоколадом. Якщо подавати десерт відразу, то вийдуть хрусткі коржі. А якщо залишити на 2−3 години, коржі злегка розтопляться і просочаться, а десерт буде нагадувати всіма улюблений торт Наполеон.

Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут