Забудьте про свіжі соки. П’ять продуктів, які тільки здаються корисними

7 серпня 2019, 20:43

У гранолі, йогурті зі злаками та рослинному молоці може ховатися занадто багато цукру

Сьогодні люди все більше стають «фуд"-освіченими: читають етикетки, вивчають склад і переходять на сторону правильного харчування і корисних продуктів.

У наш час ти не можеш бути не ЗСЖ. Ресторани, продуктові компанії і маркетинг адаптуються під це віяння дуже активно. З одного боку, непогано, якщо на кожен фастфуд-ресторан припадає по два салат-бари. Але іноді продукти підносять як здорові, хоча насправді вони не є такими. Принаймні в тому обсязі, в якому ми їх споживаємо.

Відео дня

Проблема в тому, що ці «корисні» продукти насправді завдають організму стільки ж шкоди, як і не корисні. Вживати їх, звичайно ж, можна, але потрібно робити це з розумом: у правильний час і в потрібній кількості.

Сироп агави — це не огірок, це теж цукор

Я розповім про п’ять продуктів, які не цілком відповідають ідеї ЗСЖ, хоча щільно інтегрувалися в це поняття.

1. Сироп агави

У світі, де всі ополчилися проти цукру, сироп агави посідає почесне місце.

Що таке цукор? Це дисахарид, поєднання двох простих цукрів: глюкози і фруктози.

Часто глюкозу лають. Адже її надлишок веде до діабету, підвищуючи рівень цукру в крові і викликаючи стрибок інсуліну. Водночас, якщо звичайний цукор складається наполовину з глюкози і наполовину з фруктози, то агава — на 90% з фруктози. І часто на десертах з сиропом агави пишуть, що вони — без цукру. Однак це неправда.

Доведено, що фруктоза теж може підвищувати рівень цукру в крові і провокувати викид інсуліну. І тому сироп агави — це не огірок, це теж цукор, і вживати його потрібно в обмеженій кількості, як і все солодке.

2. Фреші

Нас переконали, що свіжі соки — це корисно, але чи так це? Коли ми вичавлюємо фрукт або овоч, ми відкидаємо макуху, в якій якраз міститься вся клітковина. Отже, ми її не отримуємо.

Без клітковини цукор з фруктів всмоктується швидко, підвищуючи рівень цукру в крові, і додатково до цього ми не відчуваємо ситості.

3. Гранола

Маркетинг свідчить про те, що це — найкорисніший сніданок. Але якщо подивитися на упаковку і склад: вівсянка, цукор або мед, сухофрукти, ми побачимо, що там дійсно багато цукру.

Всі інгредієнти, які стоять у першій трійці — найоб'ємніші. І якщо на сніданок ви їсте гранолу з йогуртом, медом і фруктами, виходить просто тонна цукру.

4. Йогурт зі злаками

Потрібно запам’ятати назавжди: всю кисломолочну продукцію можна вживати тільки без будь-яких добавок!

У будь-якому йогурті з добавками є цукри, навіть якщо це насіння чіа або злаки. У йогурті зі злаками на 100 г продукту може припадати 5−7 г цукру (майже 2 чайних ложки). А ми його з'їдаємо приблизно 300 г, тобто поглинаємо мінімум 15 г цукру — це дуже багато.

5. Рослинне молоко

Цей продукт наробив багато хайпу. Є молоко, яке роблять з горіхів, насіння і злаків. Можна робити і самому, але багато хто вибирає варіант купити в магазині.
Що шкідливого там може бути?

1) Цукор (особливо доданий цукор)

2) Жир (різні види олій)

3) Крохмаль

Я можу порекомендувати тільки одне: читайте уважно склад. Цих трьох інгредієнтів не повинно бути в складі зовсім. Якщо ж ви бачите щось з цього ще й серед трьох перших інгредієнтів — краще поставте назад на полицю. Особливо обережними треба бути з рисовим, вівсяним і кокосовим молоком. Якщо у вас є труднощі з глютеном — перевіряйте також і на його наявність.

Звісно, всі ці продукти все одно будуть у рази корисніші того ж фастфуду, проте варто пам’ятати про те, що все добре в міру.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X