П'ять причин пити більше чаю. Блог австралійського дієтолога

26 листопада 2016, 10:23
Чай робить значно більше, ніж просто зігріває чи заспокоює вас

Коли я була маленькою, у нашій родині любили проводити чаювання у бабусі. Все за суворими правилами: обдаємо окропом заварник, додаємо по одній ложці чайного листя на людину і ще одну для заварника, накриваємо рушником, повертаємо три рази вліво, три рази вправо і ще три – вліво, після чого залишаємо заварник настоятися. Нагріваємо чашки. Але спершу заливаємо молоко – через ситечко.

Відео дня

Моя бабуся могла розпізнати на смак будь-яку помилку в процесі приготування чаю. Як тільки бабуся схвалювала напій, напруга спадала, і починалася невимушена бесіда.

38% австралійців п'ють чай. Причому серед людей старше 70 років цей показник становить 67%. В середньому ми п'ємо близько двох чашок в день, тобто, 400 мілілітрів. Австралія займає 55-те місце у світі за кількістю споживаного чаю, Сполучені Штати – 69-е, Нова Зеландія – 45-е, Великобританія – п'яте. Абсолютний лідер – Туреччина. Турки п'ють в десять разів більше чаю, ніж австралійці.

1. Чай і виживання

Чай є найпоширенішим напоєм у світі після води. Особливо популярним він став у 1800-ті роки. Тоді ввійшла в ужиток практика кип'ятіння води для заварювання чаю, що дозволяло позбутися від таких патогенних мікроорганізмів, як холерний вібріон і бактерії тифу Salmonella typhi.

Абсолютним лідером за вживанням чаю є Туреччина

Для заварювання чаю ми використовуємо листя і бруньки рослини під назвою Camellia Sinensis. Чорний, зелений, білий, улун – всі ці сорту виробляються з однієї і тієї ж рослини. Різниця полягає лише в способі переробки листя.

Наука намагається відповісти на питання, що ж змусило нас так сильно полюбити цей напій. Що ж, насамперед, у чаї є безліч біологічно активних компонентів поліфенолів, включаючи катехіни та дубильні речовини. Концентрація цих сполук змінюється залежно від того, як ви заварюєте чай: скільки кладете в чашку чайних листків, до якої температури доводите воду при заварюванні і т. д.

Катехіни мають властивості антиоксиданту, і містяться у великих кількостях в зеленому чаї. Таніни поширені в чорному чаї, але вони перешкоджають всмоктуванню негемного заліза в кишечнику. Втім, при надлишку заліза, гемохроматозі, вживання чаю з їжею може посприяти зниженню всмоктування заліза.

2. Чай і мозок

У чаї містяться компоненти, які покращують роботу мозку. До них відносяться: кофеїн, катехіни, амінокислота L-теанін.

В ході систематичних спостережень за впливом чаю на настрій людини і його когнітивні функції було виявлено, що комбінація L-теанін і кофеїну підвищує пильність і точність перемикання уваги протягом двох годин після вживання чаю. Дослідники також виявили незначне поліпшення точності візуальної і слухової уваги.

Попередні дані також дають підстави вважати, що катехіни можуть мати заспокійливий ефект протягом другої години після вживання чаю. Автори закликають продовжити дослідження, збільшивши в ході експериментів дозу катехіну і L-теанін, тим самим відокремивши їх вплив від впливу кофеїну.

3. Чай і зниження ваги

Чимало уваги приділяється тому, чи сприяє чай (особливо зелений) зниженню ваги шляхом збільшення витрати енергії.

У Данії проведені два мета-аналізи даних попередніх досліджень, які порівнюють вплив суміші катехін+кофеїн і окремо кофеїну на витрату енергії і розщеплення жирів. Виявлено, що суміш катехіну і кофеїну більше сприяє розщепленню жиру, ніж один лише кофеїн.

Вони також проаналізували вплив чаю на регулювання ваги тіла. В результаті вчені прийшли до висновку, що люди, які вживали катехіни зеленого чаю, втрачали на 1,3 кг ваги більше, а також мали більше шансів зберегти досягнуті успіхи. Втім, результати дещо відрізнялися в залежності від етнічної приналежності людини і кількості вживаного ним кофеїну.

4. Чай і цукровий діабет

Минулого року було проведено 12 досліджень, мета яких полягала в тому, щоб встановити зв'язок між вживанням чаю і ризиком розвитку діабету 2 типу. Виявлено, що серед тих, хто п'є не менше 3-4 чашок чаю в день, ризик розвитку діабету 2 типу на 16% нижче, ніж серед тих, хто п'є не більше 1-2 чашок.

Тим не менш, коли вчені заглибились у дослідження, то виявили, що це правило діє лише для жінок і азіатів. Не можна забувати, що когортні дослідження не доводять причинно-наслідкових зв'язків.

За результатами мета-аналізу десяти випадково обраних контрольованих досліджень, що проводилися протягом восьми місяців (і більше) серед 608 учасників з діабетом 2 типу, вчені отримали змішані результати. Спостерігалися поліпшення в рівні інсуліну в крові, зменшувалася ширина талії. Тим не менш, не було ніякого впливу на інші маркери, у тому числі на рівень глюкози в крові, рівень холестерину, індекс маси тіла і кров'яний тиск.

Тепер дослідники сконцентрувалися на дії фенольних елементів в чаї, щоб спробувати розробити сполуки, які можуть бути використані для запобігання або лікування діабету 2 типу.

5. Чай і серцеві захворювання

Зелений чай і чорний чай значно знижують кров'яний тиск: чорний чай знижує рівень LDL-холестерину, а зелений – загальний рівень холестерину. Досліджень на цю тему проведено не так вже й багато, тому до їх результатів потрібно ставитися обережно. Тим не менш, поки вони виглядають обнадійливо.

У той же час, за низкою інших причин, мені здається, що моя бабуся мала рацію: хороший чай робить більше, ніж просто зігріває або заспокоює вас. Так що поставте чайник на плиту, дістаньте свої найкращі чашки, створіть свою власну «чайну» традицію, зберіть компанію і розслабтесь із чашкою чаю.

The Conversation

Переклад НВ

Вперше опубліковано на The Conversation. Републікування повної версії тексту заборонено

Більше точок зору тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X