П'ять ідеальних сніданків для гарного початку дня. Блог Євгена Клопотенка

4 жовтня 2017, 08:03
Я живу їжею. Для мене смачна їжа – це, в першу чергу, повага до себе. А наявність сніданку – турбота про своє фізичне та емоційне здоров'я

__98
__98 Фото:

Яким для мене повинен бути сніданок? Ситним, смачним і завжди різним. Саме їжа, а не кава, дозволяє моєму організму прокинутися. По-іншому – ніяк. Вважаю, що день потрібно починати з величезної порції задоволення. Сніданок – це щось особливе і дуже інтимне. Кожен обирає сніданок собі під настрій і навіть під характер. Ось я, наприклад, ненавиджу одноманітність. Це ж нестерпно нудно. Тому і сніданок у мене завжди непередбачуваний. Не люблю планувати з вечора те, що буду їсти вранці. Мій сніданок – це завжди імпровізація. Відкрив двері холодильника – і дав волю фантазії. До речі, саме так я іноді й знаходжу найнесподіваніші і найсмачніші поєднання продуктів.

Відео дня

Мій сніданок не визначають загальноприйняті стереотипи: яєчня, омлет, бутерброд або вівсянка. Для мене ці правила не працюють. Я люблю, коли почуття насичення триває якомога довше. Тому з'їсти на сніданок суп – не для мене. Правда, це тільки тому, що через годину голод вже дає про себе знати. Бурчання живота змушує нервувати, і моя енергія кудись безслідно зникає. Не люблю я також жирні сніданки. Перший прийом їжі повинен бути ситним, але не важким. А для цього необхідний ідеальний баланс. Коли ця золота середина досягнута, я відчуваю неймовірний приплив сил і бажання працювати і нести добро в цей світ. Ось тоді я щасливий!

У моєму сприйнятті дійсності не існує продуктів/страв, які були б призначені виключно для сніданків, обідів або ж вечерь. Для мене існує їжа в цілому. Наприклад, вівсянку я можу їсти незалежно від часу доби. Все тому, що я готую з неї гранолу, додаю йогурт, якісь сухофрукти (сушену журавлину, наприклад), мікс горіхів і улюблене варення. Ідеально завжди. Особливо вранці, коли сильно поспішаєш. Швидко і смачно. Гранола стала для мене справжнім порятунком, тому що допомогла нарешті полюбити вівсянку. А так мені ця каша з дитинства не подобалася: несмачна, сіра, в'язка. До речі, нещодавно спробував додавати в звичайну вівсянку сир із цвіллю – це дуже смачно.

Саме їжа, а не кава, допомагає моєму організму прокинутися

Ще один фаворит серед сніданків – французький омлет. Він готується без молока і виходить безмежно ніжним – таким, що тане в роті. А це саме те, що потрібно зранку. Зазвичай додаю до омлету що-небудь іще. Що саме – залежить від настрою. Це можуть бути різні спеції (наприклад, імбир), багато овочів або ж шматочок м'яса чи квасолі. Як я вже говорив: не люблю готувати сніданок за заздалегідь написаним сценарієм. Я можу взяти шматочок буженини, якщо раптом вона є в холодильнику, і приготувати до неї, припустимо, яблучний гарнір (швидко протушкувати яблука в сотейнику з водою, розмарином і лавровим листом).

Паста на сніданок – легко! Її приготування займе близько 8 хвилин. Перевіримо? Ставимо каструлю з водою на вогонь і одночасно вмикаємо сковорідку. Як тільки вода закипить – солимо, додаємо рослинне масло, кидаємо пасту gенне (пір'я по-нашому). Тим часом на сковороді підігріваємо оливкову олію, обсмажуємо роздавлений зубчик часнику, кидаємо чилі та дрібно нарізану цибулю, через 30 секунд додаємо кілька ложок води, в якій вариться паста, вливаємо томатний сік і трохи білого вина (за бажанням, але взагалі обов'язково); випаровуємо рідину, поки вона не зменшитися в 2 рази. Минуло 5 хвилин і паста готова. Кидаємо пасту на сковорідку, перчимо і солимо, змішуємо із соусом і чекаємо ще 1 хвилину. Додаємо пармезан – готово. Це тільки один зі способів приготування пасти. Ви можете змінювати соус, додавати гриби, ароматні трави, бекон або ж рибу – вибирайте все, що хочете.

Щоб приготувати найсмачніший у світі сніданок, потрібно просто прислухатися до себе і зрозуміти, що ви любите. Подобається їсти вранці бутерброди з чаєм? Не проблема – просто змініть підхід і зробіть звичну їжу в мільйон разів смачніше. Приготуйте хрусткі тости, намажте на них повітряне печінкове парфе з апельсином і заваріть чай з ваніллю або гвоздикою. Вам буде нереально смачно. Це чудовий варіант дуже швидкого сніданку, адже парфе ви приготували заздалегідь. Також на гарячий хліб можна намазати пасту з фети з ароматною зеленню або покласти моцарелу, а зверху – томатну сальсу (томати нарізаємо кубиками, дрібно рубимо листя базиліка і часник, змішуємо все, додаємо оливкову олію, солимо). Варіантів, насправді, набагато більше, ніж ви думаєте.

Починайте день смачно, насолоджуйтеся їжею та експериментуйте. А я в свою чергу поділюся з вами своїми улюбленими рецептами сніданків.

1. Гранола

Пора вже навчитися готувати гранолу і забезпечити себе сніданком у тих випадках, коли не вистачає часу поїсти зранку.

217_granola
217_granola Фото:

Інгредієнти на 4-6 порцій:

  • вівсяні пластівці – 1 стакан
  • мед – 2 ст. л.
  • олія соняшникова – 1 ст. л
  • насіння, родзинки, журавлина – за смаком

Процес приготування:

1. Змішуємо всі інгредієнти.

2. Викладаємо вівсяну масу на деко, застелене пергаментом.

3. Розподіляємо гранолу рівномірним тонким шаром по всьому листу.

4. Ставимо деко на 2 години в духовку, розігріту до 150С.

5. Дістаємо нашу гранолу, перемішуємо і даємо охолонути, поки вона не затвердіє.

* Кожні 20 хвилин гранолу потрібно помішувати, щоб вона не пригоріла. Також, залежно від духовки, потрібно контролювати час приготування, оскільки часто духовка може видавати неправильну температуру.

2. Французький омлет

Зізнайтеся, вас зацікавив французький омлет? Якщо так, то тримайте рецепт.

Інгредієнти на 1 порцію:

  • яйця – 2 шт.
  • масло вершкове (для смаження) – за смаком
  • петрушка – за смаком
  • сіль за смаком

Процес приготування:

1. Збиваємо яйця виделкою в глибокому посуді до однорідності. Не слід солити яйця відразу – сіль змінює молекулярну структуру яєць, якщо посолити відразу, омлет вийде не таким ніжним.

2. Розтоплюємо на сковорідці вершкове масло.

3. Виливаємо на розпечену сковорідку яєчну суміш, чекаємо 5 секунд, щоб яйця злегка схопилися.

4. Струшуємо сковорідку вперед-назад і активно помішуємо омлет виделкою, щоб яйця швидше загусли.

5. Омлет повинен знизу загуснути, а зверху залишитися рідким – срушуємо сковорідку, щоб змістити його до протилежного від себе бортику.

6. Накриваємо сковорідку тарілкою і, перевернувши, одним рухом перекладаємо на тарілку омлет.

7. За допомогою паперового рушника надаємо омлету форму.

8. Посипаємо омлет рубаною петрушкою (або іншою зеленню за смаком).

9. Солимо і подаємо до столу.

3. Печінкове парфе з апельсином

Ділюся рецептом ніжного і трохи пряного печінкового парфе, яке точно вам сподобається.

Інгрідієнти:

  • печінка яловича – 500 г
  • молоко – 0.5 л
  • вода – 0.5 л
  • цибуля шалот – 1 шт.
  • часник – 1 зубчик
  • червоне вино – 3 ст. л.
  • яйця – 5 шт.
  • морква (відварна) – 2 шт.
  • яблуко (печене) – 1 шт.
  • масло вершкове – 300 г
  • кориця – дрібка
  • чебрець – гілочка
  • сік і цедра половини апельсина

Процес приготування:

  1. Печінку замочуємо на 30 хвилин в суміші молока, води і солі. Промиваємо в ситі.
  2. У маслі розігріваємо чебрець, додаємо цибулю, часник і вино. Недовго обсмажуємо.
  3. Суміш, що вже охолола, печінку, варену моркву і печене яблуко, сік і цедру подрібнюємо за допомогою блендера.
  4. Солимо, перчимо, додаємо яйця, розтоплене масло, перемішуємо. Виливаємо у форму.
  5. Ставимо на водяну баню і відправляємо в нагріту до 150 градусів духовку. Випікаємо близько години.
  6. Даємо охолонути, потім ставимо в холодильник на 1 годину.
  7. В масло кімнатної температури додаємо корицю, цедру апельсина і подрібнений чебрець, добре перемішуємо. Наносимо суміш тонким шаром на охолоджене парфе.

4. Кускус з мідіями

Для мене це ідеальний сніданок, тому що швидко, ситно і смачно. А ще ви можете замінити кускус на рис, пасту або все, що захочете, і готувати таким чином різні сніданки. А замість мідій можна взяти, наприклад, якісь овочі. Тільки, прошу, не ігноруйте руколу і лимонну цедру.

71_kuskus_s_midiyami
71_kuskus_s_midiyami Фото:

Інгрідієнти:

  • кускус – 100 г
  • мідії – 50 г
  • лимонна цедра
  • сік половинки лимона
  • рослинне масло – 1 ст. л.
  • вершкове масло – 10 г
  • сіль, перець – за смаком

Процес приготування:

  1. Кускус заливаємо окропом, накриваємо кришкою і залишаємо запарюватися на 5 хвилин.
  2. Розморожуємо мідії.
  3. Розігріваємо вершкове масло на сковорідці, додаємо мідії.
  4. Смажимо їх 5 хвилин, солимо, перчимо за смаком.
  5. Наприкінціі смаження додаємо кускус, лимонний сік, цедру, оливкову олію і улюблені спеції.
  6. Вимикаємо вогонь, накриваємо кришкою і даємо постояти кілька хвилин.
  7. Перед тим, як подати страву, прикрашаємо її жменькою руколи або іншою зеленню.

5. Шакшука

Шакшука – це така арабська яєчня. А найпрекрасніше в ній – це те, що ви можете взяти за основу поданий нижче рецепт та за бажання додати в шакшуку баклажани, гриби, шинку, сир та інші інгредієнти.

Інгрідієнти:

  • яйця – 3 шт.
  • великий помідор – 2 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • цибулина – 2 шт.
  • томатна паста – 3 ст.л.
  • петрушка – 4 гілочки
  • сіль за смаком
  • перець – за смаком

Процес приготування:

  1. Помідори, цибулю і часник дрібно нарізаємо. Складаємо в глибоку сковорідку і щедро посипаємо сіллю, щоб томати пустили сік.
  2. Перемішуємо і ставимо на вогонь. Після того, як суміш закипить, додаємо томатну пасту. Пасту потрібно попередньо розвести невеликою кількістю води.
  3. Знову доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь. Тушкуємо, поки соус не загусне.
  4. Опуклою стороною ложки робимо в соусі поглиблення і вбиваємо в утворені лунки яйця. Вбиваємо так, щоб жовток повністю занурився в соус, а білок трохи залишився на поверхні.
  5. Продовжуємо готувати на маленькому вогні. Як тільки білки трохи схопляться, накриваємо кришкою і тушкуємо ще близько 10 хвилин.
  6. Перед тим, як подати страву, щедро посипаємо її перцем і подрібненою петрушкою

Новое Время запрошує на лекції наших відомих колумністів Діалоги про майбутнє. Детальна програма тут

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X