Вівсяне, кокосове, мигдальне. Яке рослинне молоко найкорисніше

16 жовтня 2019, 23:03

Вівсяне молоко — один з найкращих варіантів: воно містить більше білка, ніж мигдальне, і менше природного цукру, ніж рисове

Світ оголосив бойкот молоку з-під корови. Давайте розберемося, в чому ж причина і чому навколо цього стільки розмов.

Почнемо з найбільш базового. Немовля, з’являючись на світ, харчується молоком матері, яке у нього добре засвоюється, це ми знаємо. Однак дорослішаючи, люди втрачають здатність засвоювати молочний цукор — лактозу. У чому ж причина?

Відео дня

Правда в тому, що з віком в нашому організмі виробляється недостатня кількість ферменту лактази, який, в свою чергу, і розщеплює лактозу. В організмі немовляти, навпаки, цього ферменту багато, що і дозволяє йому успішно засвоювати молоко матері з усіма поживними речовинами.

Що ж робити? На допомогу приходить рослинне молоко! Так, смак відрізняється, але ви це відчуваєте тільки перший тиждень. А потім вже не помічаєте присмак мигдалю або кокоса і спокійно п'єте свій латте.
Полиці магазинів тонуть в достатку різновидів рослинного молока. Давайте розберемо, яке ж варто вибирати.

Види рослинного молока

Соєве молоко багате на білок, але є сильним алергеном, а також має виражений «бобовий» смак.

Мигдальне молоко багате на мононенасичені жири, але дуже «бідне» на нутрієнти.

Рисове молоко гіпоалергенніше в порівнянні з мигдальним та соєвим

Рисове молоко гіпоалергенніше в порівнянні з мигдальним та соєвим. Однак містить багато природного цукру і має яскраво виражений солодкий, часом навіть нудотний смак. При цьому в ньому мало жирів і білків.

Кокосове молоко знижує рівень шкідливого холестерину і є ідеальним в процесі приготування. Але є і мінуси: містить дуже багато насичених (не корисних) жирів і мало білка.

Вівсяне молоко — один з найкращих варіантів. Містить більше білка, ніж мигдальне, і менше природного цукру, в порівнянні з рисовим.

Тепер давайте розглянемо докладніше кожний з вид рослинного молока.

Соеве молоко

Соєве молоко часто містить загусники або рослинні масла. Виробники їх додають для того, щоб поліпшити смак продукту.

За поживним складом (кількістю білків, жирів і вуглеводів) воно максимально схоже на коров’яче молоко, чим і подобається багатьом людям.

Однак, варто пам’ятати, що при багатьох захворюваннях, особливо щитовидної залози, соя і всі її продукти заборонені. Тому якщо є якісь проблеми зі здоров’ям, краще проконсультуватися з фахівцем.

Мигдальне молоко

Мигдальне молоко — один з моїх фаворитів. По-перше, його легко приготувати вдома. По-друге, воно має кремову текстуру (за рахунок жиру з горіхів), приємний смак і невелику солодкість.

Серед усіх видів молока в ньому майже найнижча кількість калорій. Але багато виробників додають до складу цукор, тому потрібно уважно вивчати етикетку.

Кокосове молоко

Кокосове молоко існує в декількох видах: більш кремове, густе, як вершки, і більш рідке.

Видобувається воно дуже просто: змішується вода і м’якоть кокоса, тому ви з легкістю можете повторити вдома цю процедуру.

Особисто я часто купую більш густе кокосове молоко, імпортного бренду, оскільки цей продукт з більшою ймовірністю робиться без добавок.

Кокосове молоко має солодкий смак, а також його зручно і приємно додавати до випічки та кави.

Вівсяне молоко

Вівсяне молоко — це суміш вівсяних пластівців і води. Часто до нього додають камедь, рослинні масла і сіль. Має власний яскраво виражений смак і солодкість.

Якщо ви п'єте капучино або інші напої з молоком, це — одна з ідеальних альтернатив. Великий плюс вівсяного молока в тому, що воно містить багато клітковини, в порівнянні з іншими типами рослинного молока.

Як бачите, альтернатив коров’ячому молоку з кожним роком стає все більше. Пробуйте, експериментуйте зі смаками, і ви обов’язково знайдете те, що підходить саме вам.

P. S.: Зізнаюся, мої два улюблених види — кокосове і мигдальне :)

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Depositphotos

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X