Овочі і квіти: нові тренди кулінарії. Блог шеф-кухаря

1 березня 2017, 01:03
Фраза «здорове харчування» більше не зводить судомою щелепи, викликаючи в пам'яті сиру селеру — сьогодні це не лише модний тренд, але й неймовірно смачна і різноманітна їжа

Давайте будемо чесними: ми знаходимося під невпинним впливом трендів. Кожне нове віяння м'яко, поступово, але кардинально змінює наші смаки. Тренди задають лідери думок – авторитетні в певних колах персони, мають майже гіпнотичний вплив на свою аудиторію. Якщо люди охоче приймають те нове, що лідери думок пропонують їм, то це незворотньо стає трендом. Подібне явище є абсолютно нормальним і служить ознакою того, що суспільство змінюється й готове відійти від звичного старого, попрямувавши до чогось нового.

Відео дня

__69
__69 Фото:

У кулінарному світі також існують тренди і також існують люди, які їх формують: шеф-кухарі, відомі ресторатори та фуд-блогери. До речі, бути фуд-блогером – теж в якійсь мірі модне віяння, але зараз не про це. Різні рецепти та апетитні фото безжально витісняють котиків з наших новинних стрічок.

Люди стали стежити за тим, що вони їдять. Тепер їжа, на мій погляд, – це не просто паливо для організму, але і об'єкт любові, творчості, засіб для насолоди та покращення свого здоров'я. Люди стали розбиратися в їжі, цікавитися, вчитися поєднувати продукти, відкривати нові смаки, освоювати спеції, їх вплив на організм. Люди стали розуміти, що їжа – це одна з важливих складових нашого життя, яка здатна зробити його трохи якіснішим.

Харчуватися правильно – це отримувати від їжі максимум користі, задоволення і смаку

Не подумайте, це зовсім не одержимість, це розумне ставлення до того, від чого залежить наше здоров'я і настрій. Їжа – один із способів познайомитися з культурою інших народів, дізнатися, чим вони живуть. За допомогою їжі можна подорожувати, не переступаючи поріг власної квартири. Приготуйте буріто, додавши пекучий червоний перець, солодкувату паприку, яскраві овочі і пряний гуакамоле – ось ви вже в теплій, залитій сонцем Мексиці, незважаючи на те, що по факту знаходитесь в Україні, де погода мінлива, як жіночий настрій, а впертий стовпчик термометра навесні ледве доповзає до +12. Світ поступово позбавляється кордонів, це стосується всього,зокрема і їжі. Тепер достатньо скористатися інтернетом для того, щоб Джулія Чайлд вам особисто розповіла, як приготувати Біф Бургиньон та пояснила, у чому секрет ідеального омлету.

Байдужість багатьох до того, що вони їдять, розтанула, як морозиво під палючим літнім сонцем, а вчені почали досліджувати те, від чого так залежні людські життя і створили цілу науку, яка називається «нейрогастрономія». Якщо коротко, то дана наука вивчає, від чого залежить наше сприйняття смакових властивостей різних страв та напоїв, і яким чином можна обдурити мозок. Наприклад, людям вино буде здаватися смачнішими, якщо їх запевнять в тому, що воно дороге, навіть якщо в келихи, насправді, буде налита бормотуха. Як-небудь розповім вам детальніше про саму науку, зараз же відзначу, що деякі шеф-кухарі та ресторатори стали активно використовувати нейрогастрономію, і в майбутньому будуть розвивати цю тенденцію (не поспішайте злитися, мова йде про добрі наміри, а не про обман).

Люди давно поглядали в бік правильного харчування, але оскільки тоді це було «корисно, але несмачно», то деякі полишали цю ідею ще на етапі зародження самої думки, інші ж відчайдушно, іноді зі сльозами на очах, кидалися в бій, беручись гризти волокнисті стебла селери. Зараз при згадці про правильне харчування страх не заполонить серце, а на лобі від хвилювання не виступлять крапельки поту, тому що багато хто вже знає: харчуватися правильно – це отримувати від їжі максимум користі, задоволення і смаку, харчуватися розумно й свідомо. Тому ресторани вже давно роблять акцент на корисні страви, які при цьому мають відмінні смакові властивості.

Смачна і корисна їжа – це тренд. Поряд з правильним харчуванням скромно, але впевнено стоїть вегетаріанство. Збільшення кількості людей, які відмовляються від м'яса, безумовно додає впевненості цьому віянню. Правда, якщо одні беруться за новий спосіб життя свідомо і виважено, дотримуючись певної філософії, то інші необдумано кидаються в нову течію, яка енергійно залучає фанатиків та любителів всіляких трендів. Зазвичай представники другої категорії через деякий час чомусь озлоблюються, починають ненавидіти всіх і травмують оточуючих нищівною кількістю згадок про своє вегетаріанство, звинувачуючи м'ясоїдів в тому, що вони поглинають трупи вбитих тварин. Але це не заважає затятим псевдо-вегетаріанцям хизуватися в новеньких шкіряних черевиках.

Далі – безвідходність. Так, бадилля тепер не летить у смітник, а використовується в кулінарії і це дійсно смачно. Про те, що азіатська кухня зараз до неможливості популярна, ви і так знаєте чи здогадуєтеся. А ось данський ресторан Noma мало того, що був визнаний кращим та володіє двома зірками Мішлен (єдиний у всій Данії), так ще й запровадив абсолютно новий тренд, готуючи всі страви зі свого меню на основі локальних продуктів, більшість з яких раніше ніколи не використовувалося. Мох і мурахи на вершках – це про Noma. Але засновники нової «північної їжі» вже давно вийшли за межі Копенгагена і тепер їздять по різних країнах, зупиняються там на кілька місяців, створюючи тимчасовий ресторан, чиє меню базується на попередньо вивчених продуктах тієї місцевості, в якій вони знаходяться. Команда Noma вже побувала в Японії, Австралії, а тепер вони у Мексиці. Ці скандинави, можна сказати, відкривають заново кухню тієї країни, в якій перебувають, а коли їдуть, то залишають місцевим кулінарам справжній скарб, який, здавалося, завжди був у них «під ногами». А, мало не забув сказати: Noma користується шаленою популярністю, туди можна потрапити лише забронювавши місце у них на сайті, а всі вільні столики захоплюються табличкою «зарезервовано» за лічені хвилини.

Що ж стосується особисто мене, то я обожнюю овочі, особливо в запеченому вигляді та втарачаю глузд від квітів, як складових страв. Овочі – це те, без чого я не можу жити, віддаючи їм близько 70% свого раціону. Ні, вони не набридають, адже в залежності від різних комбінацій, техніки приготування і добавок, овочі здатні змінювати свій смак. Запечіть як-небудь брюссельську капусту разом з попередньо карамелізованою айвою, а потім, окропіть лимонним соком і посипте солонуватою бринзою – і ви одразу зрозумієте, що якщо до овочів додати, наприклад, кисло-солодкий фрукт або що-небудь ще, то їх смак вже не буде таким буденним. А, так, квіти можна їсти. Ніколи не розумів, чому ми їх не вживаємо в їжу, а тільки даруємо або вирощуємо у себе на грядці. Благо, тепер у мене є спеціальна англійська книга, де написано все про використання квітів у кулінарії. Я досі в захваті від чорнобривців. Ці пряні квіти мене підкорили: особливо в поєднанні з гіркувато-солодким грейпфрутом, хвойним розмарином і оливковою олією.

Мої тренди – це овочі і квіти. Тому що овочі завжди актуальні, а можливостей їх приготування набагато більше, ніж ви думаєте. Один хлопець, Ален Пассар, якось повністю замінив всі страви в меню ресторану виключно на овочеві. Якщо що, то його заклад володіє трьома зірками Мішлен. Ну а чому я виділив для себе квіти, як тренд, думаю, ви вже зрозуміли. І не забувайте експериментувати з їжею, на цьому побудовані всі нинішні фуд-тренди.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X